21. helmikuuta 2015

Greg Norman Santa Barbara Pinot Noir 2011Mikä viini? 
Greg Norman Santa Barbara Pinot Noir 2011 (100 % Pinot Noir; 16,98 € Alkon tilausvalikoimassa)

Minkä kanssa nautittu? 
Chorizorisotto ja kurkku-lime-korianterisalaatti

Mitä etiketti lupaa? 
Kukkaisuutta, tummaa kirsikkaa, luumua ja tamarindia

Mitä rypäle lupaa? 
Pinot noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, vähän happoja ja tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Viini muualla 
Alko
Greg Norman (Tasting notes -PDF)

Muuta
Tämä viini tuli tilattua viime syksynä Espoo Cinén Sideways-ulkoilmanäytöstä varten. Se jäi silloin kuitenkin juomatta. Hassua kyllä, juuri tänään Sideways tulisi televisiosta! Tämä viini tuli kuitenkin korkattua jo ruoan kanssa ennen elokuvaa.

Kommentit 

M: Ensivaikutelma on myönteinen. Tuoksu on täyteläinen, siinä on hilloisuutta, mausteisuutta, rusinaa ja viikunaa ja ehkä aavistus nahkaa. Maku on yllättävän täyteläinen. Tämä ei ole mikään mehumainen pinot noir, puolukkaa ja kumia ei löydy kuin ankarasti etsimällä eikä oikeastaan sittenkään. Ensimmäinen siemaus ruoanlaiton ohessa kirvoittaa kommentin "tosi hyvää!" Hapokkuutta on sopivasti, chorizorisoton ja kurkku-lime-korianterisalaatin kanssa viini sopii passelisti (varsinkin salaatin). Riedelin Veritas-sarjan laseillakaan ei oikein saa eroa viinin makuun, New World -lasissa viini on ehkä aavistuksen moniulotteisempi kuin Old World -lasissa. Oikein mainio pinot noir, joka voisi sopia seurustelujuomaksi sellaisenaankin tai vaikka pataruokien kanssa. Arvosanaksi se saa ++.

J: Tuoksu toi aluksi mieleen sherryn rusinaisuuden vuoksi. Rusinan lisäksi tuoksusta löytyy hilloisuutta, nahkaa ja aavistus kahvia. Old World -lasissa tuoksu on paljon marjaisempi ja vähemmän makea. Maku on mausteinen, marjainen ja kohtuullisen hapokas. Jälkimaussa on kirsikkaa ja hieman rusinaa. Hyvin täyteläinen viini. Sopi hyvin rasvaisen risoton kanssa. Voisi sopia esimerkiksi pataruokien ja riistan kanssa. Erittäin hyvä pinot noir, arvosanaksi annan ++.

Chorizorisotto (kahdelle nälkäiselle pääruoaksi)


n. 150 g chorizoa (vähempikin riittää vähemmän nälkäisille)
2 dl risottoriisiä
1 sipuli
n. 7-8 dl kana-, liha- tai vihanneslientä
n. 1-2 dl valkoviiniä (oman maun mukaan)
100 g parmesaania
50 g voita
savupaprikajauhetta, valkosipulia, mustapippuria
(ruokaöljyä)

Pilko chorizo ja paista sitä hetken aikaa. Jos chorizosta ei irtoa riittävästi rasvaa, lisää ruokaöljyä. Pilko sipuli ja kuullota sitä riisin ja chorizon kanssa. Lisää vuorotellen lihalientä ja valkoviiniä ja keitä aina sen aikaa, että neste haihtuu. Mausta savupaprikajauheella, valkosipulilla ja mustapippurilla. Kun riisi alkaa olla sopivan pehmeää ja risotto sopivan puuroista, lisää ensin voi ja sen jälkeen parmesaani raasteena tai lastuina.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti