Chez Loppasuut - viinitasting osa 1: suunnittelu

Loppasuut suostuteltiin järjestämään viinitasting ja opastamaan tuttavia viinin saloihin. Haastavaa, mutta kiinnostavaa! Kuinka tasting sitten järjestetään?

Lyhyt versio:

Vinkkua nyypille - helppo ratkaisu

  1. Päätä viinien määrä, hinta ja se, haluatko punaista, valkoista ja/tai kuohuvaa.
  2. Mene Alkoon ja pyydä suosituksia.
  3. Osta suositellut viinit.
  4. Maistele.

Asiat voi tehdä myös hankalasti, joten tässä pitkä versio:

Vinkkua nyypille - Loppasuiden ratkaisu

Tastingin peruskysymykset

  • Punaviini vai valkoviini? - Punaviini (vaikka valkoviinejä voisi olla helpompi erottaa toisistaan).
  • Montako viiniä? - Neljä, koska kolme on liian vähän ja viisi liikaa.
  • Samaa vai eri rypälelajiketta? - Eri rypälelajikkeita, jotta niitä voi vertailla (myöhemmissä tastingeissa: sama lajike eri alueilta ja eläkevuosina ehkä saman viinin eri vuosikerrat).
  • Yhden rypäleen viinejä vai sekoitteita? - Yhden, jotta on helpompi löytää rypälelajikkeelle ominaisia piirteitä.
  • Ruokaa vai ei? - Kyllä, viinin ja ruoan yhdistäminen on aina mielenkiintoista.
  • Hinta? - Noin 15 euroa per pullo.

Arvotaan oikeat rypälelajikkeet

Alun speksauksen jälkeen päädyttiin siihen, että maistellaan neljä toisistaan poikkeavaa yhden rypälelajikkeen viiniä. Se vaati ankaraa pohdintaa ja assosiointia. Tässä rypälelajikkeisiin kohdistunutta mielleyhtymäleikkiä:

Cabernet Sauvignon
M: Tylsä, tuttu, mutta varma valinta. Mitä tästä nyt osaisi sanoa?
J: Perusviini.

Pinot Noir
M: Se ainakin eroaa muista! Mehumainen, puolukkainen, ehkä kumia tai nahkaa.
J: Hapokas, kevyt.

Shiraz/Syrah
M: Tämä voisi erota hyvin kahdesta edellisestä, pippurinen ja mausteinen Shiraz olisi ihan passeli lisä.
J: Liha. Mausteinen.

Merlot
M: Pehmeä, mehukas, ehkä myöskin vähän tylsä, sopivan viinin löytäminen voi olla hieman arpapeliä.
J: Vaikea sanoa. Käy grilliruoalle?

Malbec
M: Suosikkini, tosin ei välttämättä riittävän erilainen.
J: Kai se joku pihviviini on.

Tempranillo, Carménère, Zinfandel, Grenache
M: Mausteisia, pehmeitä. Näistä joku sopisi varmasti neljänneksi, mutta jos huonosti käy, nämä ovat liian makeita eivätkä maistu minulle.
J: Kahdesta ensimmäisestä mieleen tulee pihvi ja kolmannesta hampurilaiset, neljännestä ei mitään.

Sangiovese ja muut italialaiset
M: Vaikka näistä tykkäänkin, niin voitaisiin kuitenkin pysytellä enemmän valtavirtarypäleiden parissa. J: Pasta.

Koska tarkoituksena oli valita neljä toisistaan eroavaa viiniä, listalle pääsivät suhteellisen nopeasti Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ja Shiraz/Syrah. Neljännen rypäleen valinta oli vaikeaa. Valinta kohdistui lopulta viiniklubissa muutamia vuosia sitten maisteltuun mustaan hevoseen, koska yllätyssektori on aina paikallaan.

Ongelmat

Mistä tietää, mitkä viinit ovat lajissaan tyypillisiä? Miltä alueelta ne tulevat? Missä tehdään tyypillisin syrah, entä pinot noir?

Kuinka improvisoida tasting viineistä, joita ei ole ennen tastingia maistanut?

Kuinka voi muistaa, mitkä viinit ovat hyviä (vaikka olisikin blogannut niistä joskus)? Onko "hyvä" sama kuin "tyypillinen"? (Ei ole.) Jos joku viini oli hyvä, saako sitä enää ja jos saa, eroaako uusi vuosikerta ratkaisevan paljon?

Päätettiin jatkaa improvisointilinjalla ja luottaa vapaaseen keskusteluun.

Viinien etsintä

Alkon tuotehakua voi rajata monin tavoin. Tällä kertaa tärkeimmät kriteerit olivat makutyypit, täyteläisyys ja tanniinien määrä sekä tietenkin hinta (noin 15 euroa), saatavuus (lähi-Alkon vakiovalikoimassa) ja pakkauskoko (0,75 l). Tavoitteena oli löytää yhden rypäleen viinejä, jotka eroavat mahdollisimman paljon toisistaan myöskin Alkon luokitteluissa. Se vaati useita hakuja ja Viinistä viiniin -arvioiden tutkimista, kun kandidaatit piti varmistaa kelvollisiksi.

Makutyypeiksi valikoituivat violetti Marjaisa & raikas, fuksianpunainen Mehevä & hilloinen, oranssi Vivahteikas & kehittynyt ja ruskea Roteva & voimakas.


Excel oli kovassa käytössä, kun eri vaihtoehtoja listattiin taulukkoon.Täyteläisyyden suhteen oli tyydyttävä kompromisseihin ja mentävä yhden kevyen ja kolmen täyteläisen viinin linjalla (koska musta hevonen pysytteli sinnikkäästi mukana), mutta tanniinien suhteen oli helpompaa: ostoslistalle päätyi yksi tanniininen, kaksi keskitanniinista ja yksi erittäin tanniininen viini.

Tässä esimerkkinä alle 20 euron

Mitä oheisilla spekseillä löytyikään ja pääsikö se mukaan tastingiin? Se selviää myöhemmin, samoin se, onko erittäin tanniiniseksi luokiteltu viini todellakin sellainen.

Vaikeuskerrointa olisi tietenkin voinut lisätä ottamalla mukaan maantieteelliset tekijät (sama alue/eri alueet), mutta ne jäivät nyt sattuman varaan. Hassua kyllä, viineistä muodostui maan mukaan kaksi paria.

Jos jotain saisi toivoa, niin jo makutyypin valinnan jälkeen olisi mukava suodattaa vain yhden rypäleen viinit erikseen. Nyt oli valittava ensin rypäle, minkä jälkeen pääsi erottelemaan vain yhden rypäleen viinit erikseen. Toisaalta hakutuloksia ei ollut kovinkaan runsaasti, joten ne jaksoi kyllä kahlata läpi.

Ruoka

Koska päätimme tarjota myös ruokaa viineihin tutustumisen ohella, pikainen kertaus viinin ja ruoan yhdistämisestä oli paikallaan (linkkejä lähteisiin lopussa):

  • Hapokas (sitruuna), suolainen (oliivi) ja rasvainen ruoka (salami) - viinin karvaus vähenee, viini maistuu makeammalta, mutta mahdollisesti myös latteammalta
  • Makea (hunaja) ja voimakkaan makuiset ruoat - viinin happamuus ja kovuus lisääntyvät
  • Karvas/kitkerä (greippi, tumma suklaa) - viinin karvaus lisääntyy
  • Umami (tomaatti, sienet) - viinin voimakkuus ja tanniinisuus korostuvat, jälkimaku voi olla metallinen

Näitä pohdiskellessa syntyi oivallus: nyhtöpossuburgerit ja juustotarjotin (silläkin riskillä, että nyhtöpossu on jo so last season)! Burgerin aineksia ja juustoja voi tarjota ensin sellaisenaan viinien maistelun aikana ja tastingin jälkeen voi herkutella burgereilla, jos ja kun nälkä yllättää:

  • kypsä, mausteinen liha (punaviinit vaativat lihaa)
  • viinin viholliset sipuli (karvas) ja tomaatti (umami/hapokas)
  • suolakurkku (suolainen)
  • juustotarjottimella lisäksi voileipäkeksejä, rypäleitä ja viikunahilloa (makea - samalla voisi toisintaa erään aiemman tastingin kokemuksen eli rypäleet viinin kanssa sellaisenaan ja niin, että niiden päälle on ripoteltu suolaa)

Perusteellisen testauksen varmistamiseksi mukaan valikoitui myös korkeintaan mediumiksi paistettua pihviä (tanniinisten viinien seuraksi), minkä jälkeen setti oli hyvin kasassa.

Lisätietoa

Alko
Viinistä viiniin

Alko - tummat rypäleet
Viinikerho.com - rypälelajikkeiden kuvaukset
Viini Web - rypäleet
Nautiskelija - rypälelajikkeet

Ruoka.fi - Viinien maistelu onnistuu kotonakin
Helsingin uutiset - Näin järjestät viinitastingin kotona
Juomavinkki - Näin maistat viinin
Wikipedia - Viininmaistelu
Aromi - Viinitasting

Keittotaito.com - Ruokaa ja viiniä
Wineserver - Viini ja ruoka
Viini Web - Viini ja ruoka