Vylyan Pinot Noir 2009Mikä viini? 
Vylyan Pinot Noir 2009 (100 % Pinot Noir; 19,49 €)

Minkä kanssa nautittu? 
Kokonaisena paistettu kana, pasta

Mitä etiketti lupaa? 
Voimakas, runsas ja moniulotteinen pinot noir

Mitä rypäle lupaa? 
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Viini muualla 
Vylyan
Alko

Muuta
Villány on Unkarin eteläisin viinialue Kroatian rajan tuntumassa. Villánystä on vain noin 100 km Adrianmerelle, joten ilmasto on lämmin, lähes välimerellinen. Maaperässä on runsaasti kalkkikiveä. Ilmaston ja maaperän ansiosta alueella tuotetaan Unkarin parhaimmat ja täyteläisimmät punaviinit ja Villányä kutsutaankin Unkarin Bordeauxiksi. Suosituimpia punaviinirypäleitä ovat Blauer Portugieser, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ja Pinot Noir. Alueella kasvatetaan myös paikallisia Kadarka- ja Kékfrankos-lajikkeita. Vuonna 2006 Villánylle säädettiin oma laatuluokitus, jotta viinien korkea taso säilyisi jatkossakin.

Katso myös
Vylyan Cabernet Franc 2007

Maailma on erilainen viinibloggaajan kissan silmin


Kommentit 

M: Viinin väri on mukavan tummanpunainen eikä se ole yhtä hailakka kuin mitä pinot noirilta yleensä odottaisi. Tuoksu on aluksi puolukkainen ja karpaloinen ja siinä on häivähdys kumia ja alkoholia. Ilmaantumisen myötä alkoholi vähenee ja tuoksuun tulee mukaan hilloa. Maku on yllättävän tanniininen ja viini jää ikeniin kutkuttelemaan, tosin tanniinitkin pehmenevät ilmaantumisen myötä. Muuten viini on pinotnoirmaisen hapokas ja puolukkainen, maku on kuivahko ja mausteinen ja jälkimaku pitkä sekä hieman savuinen ja pitkän ilmaantumisen jälkeen jopa voiteluöljyinen.

Usein pinot noirit ovat mehumaisia, mutta tämä on melkoisen tuhti. Ruoka pehmentää viinin makua ja paprikalla sekä valkosipulilla maustettu kana sopii hyvin viinin seuraksi. Unkarilaiseksi viiniksi (niin, unkarilaisista viineistä tulee yleensä mieleen tokaji ja J:n tuliaisiksi tuomat randompunkut) tämä on positiivinen kokemus, mutta lähes 20 euron hinta saa miettimään, ostaisinko tätä uudelleen. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Väri on syvän tummanpunainen. Tuoksussa on heti avaamisen jälkeen puolukkaa, kirsikkaa, boysenmarjaa ja kumia. Ilmaantumisen myötä tuoksu muuttuu hilloisemmaksi ja siihen tulee myös ripaus lakritsaa. Maku on hapokas ja puolukkainen, hieman pippurinen. Myös tanniineja on kohtalaisesti. Jälkimaku on pitkä ja hapokas. Sopi hyvin kanan kanssa, voisi mennä myös hieman rasvaisemman ruoan kanssa. Unkarilaiset punaviinit (joita on tullut maisteltua useammallakin Unkariin suuntautuneella työmatkalla) eivät omasta mielestäni ole kovin ihmeellisiä, mutta Villányn alueen viinit eivät petä. Tässä viinissä hinta ja laatu ovat tasapainossa, joten arvosanaksi annan 0.

Muut arviot 

Pullon henki -blogin Katri ja Heikki ehdottivat, että viinibloggaajat voisivat maistella ja arvioida samaan aikaan saman Alkon uutuusviinin. Mikäpäs se siinä! Asteikolla 1-5 arvosanamme ovat seuraavat: viini 4/5 (hyvä ruokaviini) ja hinta-laatu 3/5.

Muita osallistujia olivat:

Pullon henki (kiitokset hauskasta ideasta!)
Blanc de Blancs
Copatinto
Rypäleistä viis!
Viinihullun päiväkirja
Viinikartta
Wineserver