-->

26. lokakuuta 2014

Viini, ruoka & hyvä elämä 2014 - Riedel Master Class -tasting ja pikaiset messumuistiinpanot

Tästä se alkoi: kolme Riedelin Veritas-sarjan lasia (vasemmalta oikealle New World Pinot Noir, Old World Syrah ja Cabernet), kolme viiniä, pullollinen vettä sekä valkoista ja tummaa suklaata

Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumassa järjestettiin kaksi Riedel Master Class -tastingia, ensimmäinen torstaina 23.10. ja toinen lauantaina 26.10. Loppasuiden edustus oli paikalla lauantaina. Kun Riedel mainitaan, M on kärppänä mukana varsinkin, kun lasit kuuluvat tastingin hintaan (69 euroa). Tastingin veti Riedelin edustaja Kornel Dura.

Pakollisten mainospuheiden jälkeen (ja niiden lomassa) päästiin asiaan. Ensin lasien muodon vaikutusta testattiin maistelemalla laseista kylmää vettä. Mihin osaan suuta neste osuu ja kuinka leveänä virtana? Mielenkiintoista ja havainnollistavaa.

Ensimmäinen viini oli Pinot Noir. Pinot Noir -lasista se maistui tietenkin parhaimmalta, hedelmäiseltä ja mansikkaiselta, Syrah-lasista kohtalaiselta ja Cabernet-lasista tunkkaiselta ja ikävältä. Pinot Noirin kanssa kehoitettiin myös maistamaan valkoista suklaata - jos pitäisin valkoisesta suklaasta, yhdistelmä olisi varmasti ollut vieläkin parempi. Lisäksi kyllä, myös lasi vaikutti siihen, miltä viinin ja suklaan yhdistelmä maistui.

Pinot Noirin jälkeen maisteltiin kakkosviini. Meille luvattiin, että se maistuu paremmalta muovimukista kuin lasista - ja lupaus piti täysin paikkansa, sillä Cabernet-lasi korosti viinin tanniineja ja muovimuki taas teki siitä helposti juotavaa "mm, maistuu punaviinille" -bulkkiviiniä. Hämmentävää. Syrah-lasi taas toimi ja Pinot Noir -lasi ei niinkään. Hämäyksen vuoksi viini ei kuitenkaan ollut syrahia, vaan riojaa (La Montesa, 70% Garnacha, 25% Tempranillo, 5% Mazuelo) ja ainoa viini, jonka pulloa näytettiin meille.

Kolmas viini oli mukava, täyteläinen Bordeaux. Sen kanssa testattiin tummaa suklaata ja toimihan sekin. Lasirumba on helposti arvattavissa, joten ei siitä sen enempää.

Mitä tastingista jäi mieleen? Jos juot Bordeauxia, osta Cabernet-lasi, muuten Syrah-lasi toimii hyvänä yleislasina. Lisäksi vanhat hyvät niksit kerrattiin: dekantoi viini ja tarjoile punaviini huoneenlämpöä viileämpänä. Lopuksi olisi ollut mukavaa, jos loppujen viinien maistelulle olisi ollut enemmän aikaa, nyt tapahtuma loppui hieman hätäisesti kellon vilkaisuun ja "aika taitaakin olla käytetty" -kommenttiin.

VRHE: mitä koko tapahtumasta jäi mieleen perjantaina ja lauantaina?

Mobiilisivut toimivat hyvin, tosin haku olisi ollut tosi rock.

Samppanja on aina hyvää, varsinkin samppanjabaarin Duval-Leroy Brut luomusamppanja.

Travagliani Gattinara oli loppunut jo perjantaina, kiitos HS:n viiden tähden.

Abadia Retuerta Seleccion Especial 2009 oli varsin OK, tosin pitää vielä miettiä, raatsiiko investoida 31,90 € koko pulloon. Toinen hyvä löytö oli Rosemountin Shiraz.

Il Siciliano -ravintolan osastolla benchmarkkaus toimi hyvin tehokkaasti:
Vanha herra: Nero d'Avola?
M: Si, grazie.

Vaikka Quinta das Setencostas on erittäin hyvä (alle 10 euron) viini, saman puljun Quinta da Espiga oli pettymys: mehumaista litkua. Halpaahan se oli, joten senkin takia siitä olisi saattanut tykätä muinoin teininä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti