-->

10. lokakuuta 2015

Wine Australia Helsinki 7.10.2015

Saimme blogin kautta kutsun Wine Australia -tastingiin, joka järjestettiin 7.10.2015 ravintola Sipulissa. Tarjolla oli yli 270 tuttua ja tuntematonta viiniä, joiden joukosta yritimme löytää jotain uutta ja ei-niin-tyypillistä, mutta repsahdimme satunnaisesti myös Shiraz'n, Chardonnayn ja Rieslingin pariin. Oi, mate!

Päivän raikkaimmat


M:n mielestä paras valkoviini oli Gemtree Winesin Moonstone Savagnin 2014: tuoksultaan aavistuksen gewürztraminermainen, aromaattinen ja parfyyminen, maultaan kuivahko, sitruksinen, karviaismarjainen ja valkoherukkainen.

Savagnin: vanha itäranskalainen lajike, joka tunnetaan paremmin nimellä Traminer; trooppista hedelmää ja sitrusta.

J:n mielestä paras valkoviini oli De Bortoli Winesin DB Family Gewürztraminer Riesling 2014; 9,99 €): kukkainen ja hedelmäinen viini sopisi aasialaisen ruoan kanssa tai kesäpiknikille.


Muita mukavia valkoviinejä olivat Howard Park Winesin Mount Barker Riesling 2014, Museum Release Riesling 2010 ja Miamup Chardonnay 2014. Vertailu on aina kiinnostavaa ja Rieslingeistä huomasi hyvin vuosikerran vaikutuksen: vuoden 2014 viini oli varsin kiva, sitruksinen ja petroolinen, mutta vuoden 2010 viini oli vielä parempi, kehittyneempi, hieman kuivempi ja tyylikkäämmällä tavalla petroolinen. Chardonnayssa oli trooppista hedelmää sekä kypsää ananasta ja 9 kk tammikypsytyksen jälkeen myös aavistus vaniljaa ja pähkinää.

Päivän makeimmat


Jälkiruokaviinisuosikista olimme liikuttavasti samaa mieltä: De Bortoli Winesin Noble One 2009 (Semillon; 24,80 €). Sen maussa oli hunajaa ja aprikoosia ja mukava hapokkuus tasapainotti viinin makeutta (sokeria 190 g/l). Viini on valmistettu samalla tavalla jalohomeen rusinoimista rypäleistä kuin ranskalainen sauternes.


Jälkiruokaviinejä oli muutenkin mukavasti tarjolla. Maahantuojaa etsivät esimerkiksi Stanton & Killeenin kevyt portviinityyppinen Rutherglen Ruby (4-5 v) ja kypsempi portviinityyppinen Classic Rutherglen Tawny (12 v) sekä sitruksinen Rutherglen Topaque (M:n suosikki) ja makea ja hunajainen Rutherglen Muscat (J:n suosikki).


Portviinityyppinen oli myös pimeneviin syysiltoihin sopiva Grand Burge Winesin Aged Tawny (22 €).

Päivän kuohuvin


Grant Burge Wines Sparkling Brut Pinot Noir Chardonnay oli samppanjamainen, paahtoleipäinen, hedelmäinen ja runsas - ja kas, klassiset samppanjarypäleet ja methode traditionelle selittivätkin sen.

(McPherson Winesillä olisi ollut tarjolla pinkkiä tyttöskumppaa Princess Butterfly Moscatoa, mutta olimme maistaneet sitä jo aiemmin, joten jätimme sen väliin.)

Päivän yllärit


Uusia rypäleitä: Brown Brothers Explorer Series Tarrango: hapokas, marjainen, aavistuksen mausteinen, helppoa juotavaa.

Tarrango: 1965 Australiassa kehitetty punaisen Touriga Nacional- ja valkoisen Sultana-rypäleen risteytys, josta saadaan Beaujolais-tyyppisiä viinejä; mansikkaa, vadelmaa.

Ilahduttavaa: Brown Brothersin Dry Muscat (9,99 €). M on saanut varmaankin ikuiset traumat viiniklubissa vuosia sitten maistetusta kuivasta Furmint-viinistä ja siksi epäilykset kuivan Muscatin suhteen olivat suuret. Maistaminen kuitenkin kannatti. Viinin tuoksu oli aromikas ja makea, maku oli nimen mukaan kuiva, mutta tuoksun mukainen ja maukkaan hapokas. Aasialainen ruoka voisi sopia tällekin seuraksi. Vertailun vuoksi maistettu makea Muscat Orange Muscat & Flora oli kukkainen, hunajainen ja sitruksinen, mainio sekin.Mielenkiintoista: Battle of Bosworthin Puritan Shiraz 2015 oli tuore, nuorena juotavaksi tarkoitettu lisäaineeton viini. Jos emme olisi tienneet, että lasissa on Shiraz, arvaukset olisivat menneet Gamayn suuntaan, sen verran pirskahtelevaa viini oli. Lähinnä banaanisuuden puuttuminen erotti viinin Beaujolais Nouveausta. Talon tavallinen Shiraz taas oli ihan kiva ja maukas perus-Shiraz.Parhaat etiketit: Brothers in Arms Killibinbin-viinien etiketit muistuttivat mustavalkoisten kauhu- ja film noir -elokuvien mainoskuvia. Seduction Cabernet Sauvignon sekä Side by Side Shiraz ja Side by Side Malbec sen sijaan olivat melko peruskamaa. ("Killibinbin" on Australian Awabakal-aboriginaalien sana ja tarkoittaa "loistaa, olla kirkas, kaunis".)

Pieni hupaisa hetki: Battle of Bosworthin ja Brothers in Armsin viinitalojen pöydät olivat vekkulisti vierekkäin - kiitos, aakkosjärjestys.

Päivän symppiksin


Loganin viinitalon Logan-sarjan etiketeissä on viiniä kuvastavia kirjailuja ja Weemala-sarjan etiketeissä taas viinitarhalla asustelevia lintuja. (Valitettavasti koko parvea ei saa Alkosta.) Tarjolla oli myös kuohuviiniä, mutta sitä emme maistaneet.


Logan Cabernet Merlot 2012 oli marjainen ja yrttinen (rosmariinia, timjamia). Weemala Riesling 2015 (13,26 €) oli gewürztraminermainen, pirteä ja hedelmäinen. Weemala Tempranillo 2013 oli pehmeämpi kuin espanjalaiset lajitoverinsa ja sopisi grilliruoan kanssa. Weemala Shiraz Viognier 2013 (19,52 €) oli kuin M:n tädin tekemää mansikkamehua, jossa oli mausteena myös hieman vadelmaa. Se sopisi lampaan kanssa ja varmasti myös huoneenlämpöisenä autossa juotavaksi - ehkä pitääkin muistojen verestämisen takia ahtautua sisarusten kanssa auton takapenkille. Tällä kertaa saattaisimme ehkä olla nahistelematta.

Päivän paras


Hyvä punaviini oli mm. Grant Burge Winesin Daly Road 2012 (Shiraz, Mourvèdre; 23 €). Se oli mausteinen, pippurinen ja sopisi hyvin rasvaisen ruoan kanssa.


Gemtree Winesin Gemstone Petit Verdot 2013 oli marjaisa, mausteinen ja kohtuullisen tanniininen ja Cinnabar GSM 2014 taas makeahko ja boysenmarjainen. Hyviä nekin.

Päivän parhaaksi päätyi kuitenkin... tadaa! Shiraz!


Gemtree Obsidian Shiraz 2013 paljastui tarkemmin tutkiessa palkituksi viiniksi. Tummia marjoja, hedelmää ja tanniineja, aavistus suklaata - nam. Harmi, että viiniä ei taida saada Suomeen mistään, ei ainakaan kovin helposti.

Päivän bugger
Unohdimme maistaa Kangarilla Roadin sangioveseja ja Route Du Vanin Route Du Van 2010:ia (Dolcetto, Shiraz). Bugger.

Päivän muut kävijät
Rypäleistä viis

2 kommenttia :

  1. Kangarilla Roadin Sangiovesen missaaminen ei ollu niin iso missaus. Ei mitään erikoista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää! Kuriositeettimielessä se kiinnostikin, aussi-sangioveseja harvemmin näkee.

      Poista