Poikain Parhaat Kaiho Drinks - alkoholittomat luomukuohujuomat Rhubarb & Rose, Blackcurrant Leaf ja Spruce Sprout

Näyte / Poikain Parhaat



Poikain Parhaat on vuonna 2016 perustettu tamperelainen yritys, joka valmistaa erilaisia juomia, kuten limonadia, jääteetä ja simaa, sekä marjahilloja ja yrttisuolaa, mutta ehkä parhaiten heidät tunnetaan glögeistään. 

Uuteen tyylikkääseen Kaiho Drinks -sarjaan kuuluu kolme alkoholitonta luomukuohujuomaa, jotka testasimme vappua ja tulevaa kesää ajatellen. (Lisäys: Nykyään sarjan nimi on Kaino Drinks.)



Raparperi & ruusu - Rhubarb & Rose
13,84 € Alkossa, 16,90 € Poikain parhaat -verkkokaupassa

Kauniin, vaalean ruusunpunaisen ja aavistuksen lohenpunaiseen vivahtavan kuohujuoman tuoksussa on runsaasti aromaattista ruusua. Maussa ruusua on kuitenkin vähemmän ja raparperin kirpeys pääsee paremmin esiin hieman samalla tavalla kuin raparperikiisselissä. Sokeria juomassa on 60 g/l, mikä tasapainottaa raparperin hapokkuutta, mutta ei kuitenkaan tee juomasta liian makeaa. Jälkimaussa on sekä hapokasta raparperia sekä hieman ruusua. Kokonaisuus on raikas ja oikein miellyttävä, kun varsinkin tuoksun perusteella maun olisi voinut olettaa olevan limonadimaisen makea, mutta niin ei ollutkaan.

Raparperi & ruusu voisi sopia aperitiiviksi, tippaleivän ja kevyiden leivosten kanssa (sanoiko joku "financier"?) tai jopa mausteisen tai suolaisen ruoan seuraksi samalla tavoin kuin hieman makeat rieslingit. Testasimme sitä BBQ-maustettujen ribsien, paahdettujen tomaattien ja chimichurrin kanssa, samoin Fazerin Sinisen ja Fazermintin kanssa ja se toimi oikein passelisti alusta loppuun.



Mustaherukanlehti - Blackcurrant Leaf
13,84 € Alkossa, 16,90 € Poikain parhaat -verkkokaupassa

Kuparinvärisen kuohujuoman tuoksussa on on runsaasti makeahkoa mustaherukkaa ja herukanlehteä. Maku on pirteän hapokas sekä täyteläisempi ja makeampi kuin Raparperi & ruusu - sokeria juomassa onkin 95 g/l. Raikas mustaherukanlehtisyys on maussa miedompaa kuin tuoksussa, jälkimaussa taas maistuu mustaherukan lisäksi häivähdys greippiä. Koska juoman pohjana on sitruunaa, kokonaisuus tuo varsinkin näin vapun alla jossain määrin mieleen herukalla maustetun siman, vaikka juoma onkin pirteämpää ja kevyempää kuin hunajainen sima. Toisaalta siitä tulee mieleen myös toinen raikas herukanlehtijuoma eli Louhisaaren juoma.

Mustaherukanlehti paljastui todelliseksi moniottelijaksi: se toimi hyvin ruokajuomana, samoin suklaan ja minttusuklaan kanssa ja vappuna se voisi maistua hyvin myös erilaisten jälkiruokien ja munkkien seurana siman sijaan. Se oli meidän kummankin suosikki tästä kolmikosta.



Kuusenkerkkä - Spruce Sprout
13,84 € Alkossa, 16,90 € Poikain parhaat -verkkokaupassa

Tummahkon kuparin värisen kuohujuoman vaahto ja väri tuovat aluksi mieleen oluen, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Tuoksussa on runsaasti havuista kuusenkerkkää, samoin maussa. Makeahkoa, täyteläistä makua hallitsee havuisuus ja pieni yrttisyys, ja havuisuus jatkuu jälkimaussa. Sokeria kuohujuomassa on 70 g/l eli se sijoittuu makeutensa/sokerimääränsä puolesta kahden edellisen juoman väliin. Sokeri tasapainottaa hyvin kuusenkerkän havuisuutta, mutta ei kuitenkaan tee siitä liian makeaa.

Ribsien kanssa Kuusenkerkkä sopi kohtuullisen hyvin, tosin kalan kanssa sen havuisuus voisi toimia vielä paremmin, samoin salaattien, kasvisruokien, juustojen tai vaikkapa marjaisten jälkiruokienkin kanssa. Suklaan ja minttusuklaan kanssa se maistui myös. Hieman yllättävää oli se, että minttusuklaan minttuisuus ja kuohujuoman havuisuus muodostivat yhdessä pehmeän kokonaisuuden ja taittoivat toistensa enimmät särmät.

Testasimme kuohujuoman myös Jukolan Juuston Aito Cheddar Kuusenkerkän kanssa ja kahden kuusenkerkän sekä rasvaisen, maukkaan juuston yhdistelmä oli toimiva, ei laisinkaan liian havuinen.



Summa summarum

Kaikki kolme alkoholitonta kuohujuomaa maistuvat meille hyvin, joten voimme suositella niitä kevään ja kesän juhlien alkoholittomiksi vaihtoehdoiksi (ja tietysti loppuvuodenkin juomiksi). Käytetyt raaka-aineet maistuivat aidosti jokaisessa juomassa ja pirteä hapokkuus teki niistä miellyttävää juotavaa, ne eivät siis sortuneet alkoholittomien juomien ylenpalttiseen laiskaan makeuteen.

Jos Kaiho Drinks -juomilla menisi koko aterian ja ne olisi pakko laittaa järjestykseen, Rhubarb & Rose voisi sopia alkumaljaksi, Spruce Sprout erilaisten pääruokien kanssa ja Blackcurrant Leaf taas jälkiruokien seuraksi, tosin kaikkia voisi hyvin juoda koko aterian läpi, ihan missä järjestyksessä vain tai vaikkapa kesällä grillatessa tai terassilla istuskellessa.