Suomen Sommelierit ry & Thirsty Bear // Australian laatuviinit 16.3.2023



Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen Australian laatuviinit -tastingin (15 €) yhdessä Thirsty Bearin kanssa 16.3.2023. Koska Jussilla oli muita velvollisuuksia, Marjut lähti tastingiin yksin.



Thirsty Bear on Tom Murray Willisin maahantuontiyritys, joka toimii yhdessä Viinitien kanssa, joten olemme päässeet tutustumaan janoisen karhun viineihin aiemmin jo monissa Viinitien tilaisuuksissa. Yritys keskittyy pääasiassa perhetilojen tuottamiin uuden maailman luomuviineihin, ja sen maahantuomia viinejä on saatavilla Alkon lisäksi myös Viinikellari.comista.



Xanadu Exmoor Sauvignon Blanc Semillon 2020
Margaret River, Australia; 75 % Sauvignon Blanc, 25 % Semillon; 12,99 €

Xanadu Exmoor Sauvignon Blanc Semillon on jo vanha tuttu: vuosikertaa 2019 maistelimme reilu vuosi sitten kukkakauppa Budissa, samoin vajaat kaksi vuotta sitten A Trip Down Under -etätastingissa. Viime kesänä Tuskan Black Dining -ravintolassa viiniä suositeltiin lohen seuraksi.

Xanadu on yksi Margaret Riverin pioneereista eli yksi ensimmäisistä alueelle perustetusta viidestä viinitilasta. Viinitarha on istutettu vuonna 1977, kun vasta muutamat viininviljelijät olivat huomanneet alueen tarjoamat mahdollisuudet. Nimensä se on saanut Samuel Coleridgen runosta (kirjoitettu 1797, julkaistu 1816), ei kasaridiscosta: Xanadu oli myyttinen paratiisi, jonne Kublai-kaani rakennutti palatsinsa.

Vaaleankeltainen viini on hyvinkin tyypillinen sauvignon blanc - kun nenänsä laittaa lasin lähelle, tuoksusta ei voi erehtyä: trooppista hedelmää, passiota, vihreää omenaa, sitrusta, yrttejä, nokkosta, herukanlehteä... Viinin maku on hedelmäinen ja kevyt ja tietenkin raikkaan hapokas, vaikka semillon pehmentääkin jonkin verran sauvignon blancin rapsakkuutta.

Xanadu Exmoor Sauvignon Blanc Semillon voisi sopia salaattien ja sushin seuraksi, miksei nyt parsakaudella myös parsan kanssa.



Xanadu Exmoor Chardonnay 2019
Australia; 100 % Chardonnay; 19,99 €

Xanadu Exmoor Chardonnay tunnettiin aiemmin nimellä Fusion, mutta se on nyt nimetty uudelleen.

Viinistä 20 % on käynyt terästankeissa ja 80 % villihiivojen kanssa tammitynnyreissä (5 % uusia), minkä jälkeen se on kypsynyt samoissa tynnyreissä sakkojensa kanssa yhdeksän kuukauden ajan. Se ei kuitenkaan ole käynyt läpi omenahappoja pehmentävää malolaktista käymistä.

Viinin tuoksussa on raikkaita, vaaleita kivihedelmiä, omenaa, päärynää ja greippiä. Sen maku on hapokas, mutta tammikypsytyksen ansiosta myös kermainen. Viini ei kuitenkaan ole liian tamminen, ja omena ja greippi maistuvat myös maussa.

Xanadu Exmoor Chardonnay voisi sopia grillattujen äyriäisten ja kalaruokien kanssa ja sitä suositellaan myös tryffelirisoton seuraksi.



Bass Phillip Bin 17K Pinot Noir 2017
Gippsland, Australia; 100 % Pinot Noir; 79,99 €

Bass Phillipin viinitalo on perustettu vuonna 1979. Vuodesta 1993 alkaen se on viljellyt viinit luomumenetelmällä ja vuodesta 2002 alkaen biodynaamisesti sekä mahdollisimman vähäisellä puuttumisella. Viiniköynnökset on istutettu Australian oloihin nähden poikkeuksellisen tiheästi Burgundin tyyliä mukaillen ja niitä leikataan huomattavan paljon eli satoa ei kuitenkaan saada kovinkaan runsaasti.

Bin 17K -viinin nimi viittaa Leongatha Southin kokeelliseen tarhaan, jonne on istutettu jopa 17 000 viiniköynnöstä hehtaarille. Tarhan maaperä on vulkaanista basalttia ja graniittia. Viini on käynyt spontaanisti sekä käynyt läpi malolaktisen käymisen ja kypsynyt 15 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Samean, puolukanpunaisen viinin tuoksussa on puolukkaa ja yrttejä sekä aavistus jotain natuviinimäistä. Viini on hapokas ja kukkainen. Tuoksusta tutun puolukan seuraan liittyvät mansikka ja hapankirsikka sekä tammikypsytyksen tuomat vaniljaiset mausteet. mutta tanniineja ei ole oikeastaan yhtään. Yleisvaikutelma on rustiikkinen, mutta ehdottomasti "vau", sillä viini on melkoisen huisa.

Bass Phillip Bin 17K Pinot Noir voisi sopia sienirisoton kanssa tai grillatun kalan kanssa, maistelulautaselta juusto sopi sen kanssa hyvin - tai sitten pullon voi ottaa kainaloonsa ja mennä nurkkaan murisemaan, ettei kukaan uskalla tulla samoille viiniapajille hamuamaan lasillista.



Torbreck Old Vines GMS 2018
Barossa Valley, Australia; 59 % Grenache, 22 % Mourvedre, 19 % Shiraz; 21,90 €

Myös tämä viini oli tuttu: maistoimme vuosikertaa 2017 kukkakauppa Budissa ja vuosikertaa 2014 Aliarvostetu Grenache -etätastingissa pari vuotta sitten.

Barossan alueen viinillinen historia pohjautuu vahvasti Ranskaan ja varsinkin Rhôneen: ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu jo 1840-luvulla ja monet niistä ovat Rhônen alueen lajikkeita, kuten Shiraz'ta, Grenachea ja Mourvédrea. Torbreckin viinitalo on huomattavasti nuorempi, se on perustettu vuonna 1994, mutta se on hankkinut omistukseensa vanhoja viinitarhoja ja haluaa kunnioittaa alueen perinteitä. Talon viinintekijä Ian Hongell on myös varttisuomalainen: hänen isoisänsä on kotoisin Kokkolasta.

Old Vines GMS on valmistettu juuri mainituista rhônelaisista lajikkeista, siitä siis nimikin - yleensä vastaavan sekoitteen lyhenne on GSM, mutta tämä viini on GMS, sillä Mourvédrea on hieman enemmän kuin Shiraz'ta. Rypäleet ovat kasvaneet 40-100 vuotta vanhoissa köynnöksissä. Viini on käynyt sementtiastioissa ja tammitynnyreissä ja kypsynyt 24 kuukautta erilaisissa tammitynnyreissä. Sitä ei ole kirkastettu tai suodatettu.

Viinin tuoksussa on kypsiä punaisia marjoja, jopa hieman hilloista mansikkaa, granaattiomenaa, kirsikkaa ja hieman vaniljaan ja raikkaisiin yrtteihin kuten minttuun vivahtavia mausteita. Viini on keskitäyteläinen ja lempeän tanniininen, mehevän marjainen ja hieman maanläheinenkin, oikein mainio tapaus siis.

Torbreck Old Vines GMS voisi sopia kypsien, yrttisten liharuokien kanssa tai kesällä grilliruokien seuraksi. Maistelulautaselta juusto ja salami olivat sen kanssa ok, samoin tumma suklaa.



Torbreck Woodcutter's Shiraz 2020
Barossa Valley, Australia; 100 % Shiraz; 29,99 €

Myös Woodcutter's Shiraz oli tuttu A Trip Down Under -etätastingista, jossa meillä oli maisteltavana vuosikerta 2017.

Rypäleet ovat kasvaneet seitsemällä eri alueella Barossassa. Viini on käynyt sementtiastioissa ja kypsynyt 12 kuukautta eri kokoisissa vanhoissa tammitynnyreissä. Sitä ei ole kirkastettu tai suodatettu.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua ja mustaherukkahilloa, vaniljaisia mausteita ja kukkaisuutta. Viini ei kuitenkaan ole tylsästi makea ja hilloinen tai turboahdettu aussishiraz, vaan hedelmäinen, ryhdikäs ja miellyttävän tanniininen. Tammikypsytys on tuonut viiniin mukavasti pehmeyttä ja runsautta: toisaalta vanilja tuntuu maussa voimakkaammin kuin tuoksussa, ja toisaalta Shiraz'lle tyypillistä pippuria ei tunnu niinkään, enemmänkin vain yleistä mausteisuutta.

Torbreck Woodcutter's Shiraz olisi varmasti mainio pihviviini tai riistaruokien seuralainen. Se sopi myös oikeastaan kaiken maisteltavan kanssa, jopa tumman suklaan. Jos Bass Phillipin punaviiniä ei lasketa mukaan, on mahdotonta päättää, kumpi punaviineistä olisi suosikki.