Thirsty Bear x Viinitie Takeover @BUD 4.12.2021

Vaikka loppuvuonna peruttiin useita tapahtumia, joitakin järjestettiin silti. Lauantaina 4.12.2021 "uuden maailman spesialisti Thirsty Bear ja vanhan maailman mestari Viinitie" valtasivat (aivan ihanan) kukkakauppa BUDin The Best of Both Worlds -pop-up-viinibaarin merkeissä. 

Pop-up-viinibaarin lisäksi päivän aikana järjestettiin myös tastingeja, joissa pääsi Thirsty Bearin Tom Murrayn ja Viinitien Miika Nurmisen ohjauksessa kokeilemaan, miellyttääkö uusi vai vanha maailma enemmän. Ilmoittauduimme mukaan valko- ja punaviinitastingiin (29 €) - ja olimme sen ainoat osallistujat.

Olimme paikalla hyvissä ajoin, joten ehdimme maistella kaksi kuohuviiniä ennen tastingia.

Tutusaus Gran Reserva Cava Brut Nature 2017
DO Penedès, Espanja; 42 % Xarel-lo, 30 % Macabeo, 20 % Parellada, 8 % Chardonnay; 19,90 €

Vall Dolinan Tutusaus Gran Reserva -vuosikertacavassa oli perinteisten cava-rypäleiden lisäksi käytetty hieman Chardonnayta. Kuohuviini oli tummasävyinen ja paahteinen, jopa hieman savuinen. Se oli tyylikäs viini ja vaikka sitä suositellaan aperitiiviksi, meidän mielestämme se olisi ehdottomasti ruokaviini vaikkapa alkupalojen kanssa.

Tutusaus oli Jussin suosikki.

Yarrabank Late Disgorged Brut Nature 2010
Australia; Chardonnay, Pinot Noir; 28,80 €

Yarrabankin kuohuviini oli meille tuttu jo keväisestä Australia-aiheisesta tastingista.

Viini on kypsynyt 10 vuotta sakkojensa päällä, mikä toi sen makuun runsautta ja täyteläisyyttä sekä hieman hiivaisuutta. Se oli raikas, vaalean hedelmäinen ja paahteinen, edelleen oikein mainio kuohuviini. Pidämme sen mielessä nyt, kun blinikausi on alkamassa.

Yarrabank oli Marjutin suosikki, joten äänemme jakautuivat 1-1 vanhan ja uuden maailman välille.

Xanadu Exmoor Sauvignon Blanc Semillon 2019
Margaret River, Australia; Sauvignon Blanc, Sémillon; 14,90 €

Varsinainen tasting alkoi kahdella valkoviinillä, joista ensimmäinen oli tuttu samasta etätastingista kuin Yarrabank.

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa oli odotetusti nokkospusikkoa, sitrusta ja yrttejä. Vaikka viinin tuoksu oli voimakas, sen maku oli lempeämpi kuin mitä tuoksun perusteella odotti, sillä sémillon pehmensi sauvignon blancin terävää hapokkuutta mukavasti. Passiohedelmäinen, raikas ja hapokas viini toi mieleen kesän.

Domaine de la Pépière Muscadet 2020
AOP Muscadet-Sèvre-et-Maine, Loire, Ranska; Melon de Bourgogne; 16,99 €

Australialaisen sauvignon blancia vastassa ei ollut ranskalainen sauvignon blanc, vaikka juuri siitä taisteluparina olleen viinin kotiseutu Loire tunnetaan. Sen sijaan kilpakumppanina oli Muscadet, täällä hieman harvinaisempi viini. joka on valmistettu Melon de Bourgogne -lajikkeesta.

Viinin tuoksu oli herkullinen ja hyvin hedelmäinen, jopa hedelmäkarkkinen, vaikka viini olikin kuiva. Sen maku oli tuoksua miedompi, lempeän hapokas ja omenainen sekä hieman mineraalinen. Oikean ruoan, vaikkapa äyriäisten tai osterien kanssa tämä viini voisi loistaa.

Muscadet oli meidän molempien suosikki.

Torbreck Old Vines GSM 2017
Barossa Valley, Australia; Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre; 19,98 €

Punaviineistä ensimmäinen oli tuttu huhtikuun Grenache-teemaisesta etätastingista.

GSM eli varsinkin Rhônen alueella tunnettu Grenache-Mourvèdre-Syrah-sekoitus on rantautunut hyvin onnistuneesti Australiaan. Viinin tuoksu oli mausteinen ja tumman marjainen, samoin sen rustiikki maku. Vaikka rapsakka ja tanniininen viini on käynyt eri kokoisissa tammitynnyreissä, vaniljaa ei huomannut oikeastaan laisinkaan, tynnyrikypsytys oli tuonut viiniin ennemminkin mausteisuutta ja pyöreyttä.

Borgogno Barbera d'Alba 2020
Piemonte, Italia; DOC Barbera d'Alba; 18,99 €

Myöskään GSM-viiniä vastaan ei asettunut vastaava ranskalainen, vaan italialainen barbera. 

Betoni-, teräs- ja tammiastioissa kypsynyt viini oli saanut tammesta ryhtiä ja täyteläisyyttä sekä hieman tanniinejakin. Sekä tuoksussa että maussa tuntui tummia marjoja, herukkaa, luumua ja mausteita, mutta ei vaniljaa. Viini oli varsin tyylikäs ja maukas - ehkäpä lähes koko korona-ajan jatkuneet piemontelaisten viinien kanssa tehdyt harjoitukset alkavat pikkuhiljaa tuottaa tulosta...

Australialaisen GSM:n ja italialaisen barberan vertaaminen tuntui siltä kuin olisi verrannut... no, GSM:ää ja barberaa, sillä molemmissa oli hyvät puolensa ja suosikin valinta oli vaikeaa. Lopulta Marjut päätyi barberaan ja Jussi GSM:n.

Lopputulos oli, että äänemme jakautuivat 4-2 vanhan maailman hyväksi. Vaikka vanha maailma olikin hiuksenhienosti parempi, käytimme vielä tilaisuuden hyväksemme ja maistoimme Viinilehden Vuoden punainen luomuviini -kilpailussa pronssia saaneen uuden maailman viinin.

Kalleske Greenock Shiraz 2019
Barossa Valley, Australia; Shiraz; 28,85 €

Australialainen shiraz osoitti hyvät puolensa. Viini oli täyteläinen, hyvinkin tanniininen sekä pippurisen mausteinen ja tumman marjainen, sen tuoksussa ja maussa oli luumua, karhunvatukkaa, tammitynnyrikypsytyksen tuomaa paahteisuutta, suklaata ja vaniljaa. Sellaisenaan viini oli ehkä hieman liian tuhti, mutta liharuokien tai juustojen kanssa se olisi omiaan.

PS. Tietenkin piti ostaa myös kukkia! Ihania kukkia! Kauniita kukkia! Kukkia, joiden takia Jussi missasi etäoluttastingista viitisen minuuttia, kun emme ihan ehtineet junaan.