André Clouet Chalky Champagne Brut

Vuonna 1741 perustettu André Clouet'n samppanjatalo sijaitsee Bouzyn kylässä Montage de Reimsin alueella. Taloa johtaa valloittava persoona, Suomessakin useita kertoja käynyt Jean-François Clouet, jolta olemme oppineet parhaat samppanjanmaisteluniksit

Reimsin alue tunnetaan Pinot Noir -rypäleistään, joten myöskin André Clouet'n samppanjatalo on keskittynyt Pinot Noirista valmistettuihin Blanc de Noirs -samppanjoihin. Talon samppanjoiden hinta-laatusuhde on ollut loistava, joten kun kuulimme, että Alkoon on saapunut poikkeuksellisesti Chardonnaysta valmistettu samppanja Chalky, riensimme heti ostamaan sen. Jonkin aikaa se ehti kuumotella, mutta nyt korkkasimme sen alkaneen blinikauden kunniaksi. Nimensä samppanja on saanut Champagnen alueen kalkkikivisistä kellareista, joissa samppanjapulloja säilytetään.

Vuosikerrattoman viinin perustana ovat vuoden 2013 viinit, joita on kypsytetty sakkansa päällä seitsemän vuoden ajan. Kolmannes rypäleistä on kasvanut Montage de Reimsin alueella ja kaksi kolmasosaa taas Côte de Blancsin alueella.

André Clouet Chalky Champagne Brut
Champagne, Ranska; Chardonnay; 48,00 €

Tuottaja Champagne André Clouet

Etiketin mukaan "200 miljoonaa vuotta mineraalisuutta - oletko valmis maistamaan?"

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo samppanjaan/kuohuviiniin eleganssia

Ruokana blinit

Lyhyesti: omenaisen hapokas ja mineraalinen

Kommentit

M: Kullankeltaisen samppanjan tuoksussa on sitrusta, runsaasti kypsää, keltaista omenaa sekä jonkin verran paahteisuutta ja suolaista mineraalisuutta. Samppanjan maku on kuiva ja omenaisen hapokas, lisäksi siinä on kypsää sitruunaa ja hieman kovia ananaskarkkeja. Viinin jälkimaku on pitkä, ananaskarkkien hento maku ja omena maistuvat kauan. Toisaalta samppanjassa on nuorekasta raikkautta, toisaalta kypsää hedelmää - se on siis varsin miellyttävä ja kiinnostava kokonaisuus.

Blinien kanssa samppanja sopi hyvin ja se maistui erinomaisesti sellaisenaan - André Clouet'n talo hallitsee näköjään hyvin myös Chardonnayn käytön. Blinien lisäksi samppanja voisi sopia kalaruokien tai äyriäisten kanssa tai aperitiivina. Arvosanaksi André Clouet Chalky Champagne Brut saa ++.

J: Viini on kirkasta ja vaalean kullankeltaista. Hapokasta tuoksua hallitsee keltainen omena, siinä on myös kypsähköä sitrusta sekä hieman briossia ja mineraalisuutta. Maku on rapsakan hapokas. Rapsakka sitruuna on maun voimakkain aromi, muut tuoksussa olleet aromit ovat heikompia. Mineraalisuus (kalkki) voimistuu jälkimaussa ja muuttuu jopa kevyen suolaiseksi.

Rasvaisten blinien kanssa viini sopi hyvin. Täytteistä varsinkin mäti ja savustettu merilohi kävivät erinomaisesti viinin seuraksi. Myös äyriäiset sopisivat varmasti viinin kanssa. Arvosanaksi annan +.

Pikablinit

Vaikka parhaat blinit saakin yön yli hapatetusta, hiivalla kohotetusta taikinasta, joskus pikaversiot ovat ihan paikallaan. Tämän ohjeen mukaan saa noin 20-25 pikkubliniä.

3 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa (tai kermaviiliä)
2 dl kermaa
1/2 dl maitoa
1 kananmuna

paistamiseen voita

lisukkeiksi smetanaa (vaahdota halutessasi), punasipulisilppua, suolakurkkuja ja esim. mätiä, lohta, poroa, sillikaviaaria, sienisalaattia tai omena-punajuurisalaattia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää rahka, kerma, maito ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Paista keskilämmöllä.

Me paistoimme lettupannulla pieniä blinejä. Koska taikina on melkoista jankkia (eli tiivistä), kannattaa ensin paistaa taikinanokareita ihan suosiolla sellaisenaan ja litistää ne lättysiksi kääntämisen jälkeen.