Le Contesse Prosecco Rosé Brut 2020

Näyte / Wineworld FinlandHyvää alkanutta vuotta 2022!

Hieman yli vuosi sitten marraskuussa 2020 markkinoille saapui italialainen kuohuviiniuutuus, roseeprosecco tai prosecco rosé eli prosecco, joka saa vaaleanpunaisen värinsä siitä, että Gleran lisäksi siinä on käytetty 10-15 % Pinot Noiria. Vaikka pari viime vuotta ovatkin olleet melkoista myllerrystä, ihan kaikkia niiden käänteitä ei tee mieli unohtaa, joten aloitetaan uuden vuoden blogiurakka (melko) uudella vaaleanpunaisella kuohuvalla. 

Tuliko roseeproseccosta vuoden 2021 hittijuoma kuten maailmalla aavisteltiin? Ainakin koko Prosecco PDO (Protected Destination of Origin) -alueen myynti kasvoi viime vuoden elokuuhun mennessä lähes 30 % vuoteen 2020 verrattuna. Roseeproseccoa puolestaan myytiin sen ensimmäisen sesongin aikana noin 70 miljoonaa pulloa, josta 85 % Italian ulkopuolelle eli reippaasti arvioita enemmän. (Lähde)

Alkossakin roseeproseccojen määrä on lähes kaksinkertaistunut: viime vuonna niitä oli tarjolla parisenkymmentä ja nyt jo noin 40, joista osasta on tarjolla pari vuosikertaa.Le Contesse Prosecco Rosé Brut 2020
DOC Prosecco, Italia; 85 % Glera, 15 % Pinot Noir; 13,99 €

Tuottaja Le Contesse
Maahantuoja Wineworld Finland

Etiketin mukaan tyylikäs ja kiehtova, moneen tilanteeseen sopiva

Rypäleiden mukaan
Glera: rypäle tunnettiin Prosecco-nimellä aina vuoteen 2009 saakka. Glerasta tehdyt viinit ovat melko keveitä ja neutraaleja, niiden aromeissa on päärynää, sitrusta, omenaa, persikkaa, valkoisia kukkia ja joskus jopa saippuaa
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana sellaisenaan

Lyhyesti: marjainen ja raikas

Kommentit

M: Lohenpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, vadelmaa ja punaherukkaa sekä hieman paahteisuutta ja kukkaisuutta. Viinin maku on ilahduttavan kuiva ja lempeän hapokas, toisaalta myös hedelmäinen ja kepeä. Tuoksun tapaan maussa on punaisia marjoja, mutta ei oikeastaan ollenkaan tavallisista proseccoista tuttua päärynää. Jälkimaussa tuntuu myös mansikkaa ja hillottua raparperia, joka on samaan aikaan sekä makeaa että hapokasta.

Kuohuviini on kaiken kaikkiaan varsin mukava ja miellyttävää juotavaa eli myös vuoden 2022 voi hyvin viettää roseeproseccojen seurassa varsinkin sitten, kun kesä koittaa taas. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään lohenpunainen. Tuoksussa on punaisia marjoja, punaherukkaa, vadelmaa sekä hieman limeä ja yrttejä. Kepeän hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaku on hapokas, jopa hieman karpaloinen ja siinä on tuoksun aromien lisäksi raparperia sekä häivähdys greippiä.

Le Contesse sopisi hyvin aperitiiviksi tai seurustelujuomaksi. Se voisi mennä myös leikkeleiden seurana. Arvosanaksi annan +.