Fat Lizard Long Hop Motueka, Winkle, 59 Bundesstraße ja Fog Fluid

Jussi kävi ostamassa Fat Lizardilta maistettavaksi pari uudehkoa olutta, viime vuoden marraskuussa julkaistun Long Hop Motuekan ja lokakuussa julkaistun Winklen. Koska panimokaupasta löytyi kätevä neljän tölkin uudelleenkäytettävä kantolaite, mukaan lähti myös pari muuta aikaisemmin maistamatta jäänyttä olutta.

Long Hop Motueka
Suomi; lager; 5,0 %; IBU 20; 3,80 € Fat Lizardin panimokaupassa
Humalat: Motueka

Kuin krikettipelin long hop -syöttö, tämä lager osuu suoraan lapaan. Runsaasta mausta huolimatta kokonaisuus pidetty tarkoituksella raikkaan pehmeänä. Long Hop on humaloitu uusiseelantilaisella Motueka-humalalla, joka antaa aromiin niin perinteisiä pilsner-tyylin vivahteita kuin ripauksen raikasta appelsiinia.

Olut on hieman sameaa ja väriltään kullankeltaista. Raikkaassa tuoksussa on mallasta, ruohoa ja sitrusta. Mukavan hedelmäinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös appelsiininkuorta. Katkerahkoa, hieman greippistä jälkimakua hallitsee maltaisuus. Tämä maistuisi varmaan paremmin kesällä.

Winkle
Suomi; brown ale; 5,5 %; IBU 32; 4,20 € Fat Lizardin panimokaupassa
Humalat: Cascade, Willamette, Amarillo

Tukevasti ilmassa! Winkle Brown Ale on jenkkihumalilla raikastettu, suoraviivainen ja helposti nautittava brown ale. Tuoksussa on paahteista mallasta ja häivähdys tummaa suklaata.Olut on nimetty brittiläisen lentäjäsankari Eric “Winkle” Brownin mukaan. Winkle Brown lensi eläessään 487 eri ilma-alusta, enemmän kuin kukaan muu historiassa.

Olut on väriltään syvän tummanruskea. Tuoksussa on runsaasti paahteisuutta ja vähän tummaa suklaata. Myös maku on vahvan paahteinen, siinä on lisäksi hieman ruisleipää ja tummaa suklaata. Jälkimaussa paahteisuus vahvistuu entisestään. Kokonaisuus on yllättävän kevyehkö. Winkle voisi mennä grilliruoan kanssa.

59 Bundesstraße
Suomi; kölsch; 5,0 %; IBU 23; 3,80 € Fat Lizardin panimokaupassa
Humalat: Mandarina Bavaria

Kullankeltainen, saksalaisesta humalasta hedelmäisen raikkautensa saava olut. Toisin kuin lagerit ja pilsnerit, kölsch-tyyliin tehdyt oluet pannaan kuten alet ja muut pintahiivaoluet. Lopuksi olut lageroidaan, eli kylmäkypsytetään. Nimensä B59 saa Kölnin tuomiokirkolle päättyvästä valtatiestä, Bundesstraße 59:Stä.

Olut on kirkas ja väriltään kullankeltainen, kuten panimo lupaa. Tuoksussa on runsaasti mallasta sekä hieman ruohoa ja kypsää sitrusta. Maku on tuoksun tavoin runsaan maltainen, siinä on lisäksi hedelmäisyyttä, mandariinia ja sitrusta. Miedosta hedelmäisyydestä huolimatta kokonaisuus muistuttaa melko paljon tavanomaista lageria. Olut voisi sopia saunaolueksi.

Fog Fluid
Suomi; hazy pale ale; 5,0 %; IBU 45; 4,20 € Fat Lizardin panimokaupassa
Humalat: Mosaic, Citra

Aidosti hazy pale ale. Pumpulinen suutuntu ja samettinen vaahto. Tämä mehuisa pale ale lyö sinut häpnaadilla. Suoraviivaisesti humaloitu Mosaicilla ja Citralla, taian tekee London Fog -hiiva.

Olut on sameaa ja väriltään oranssiin vivahtavan keltainen. Tuoksussa on trooppista hedelmää, appelsiinimehumaista aromia, kypsää sitrusta sekä greippiä. Hedelmäinen ja raikas maku toistaa tuoksun aromeja, lisäksi siinä on myös appelsiininkuorta. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Katkeruutta on kohtuullisesti. Jälkimaun hedelmäkimarassa maistuu vahvimmin greippi. Tämäkin olut olisi parhaimmillaan kuumana kesäpäivänä.

Summa summarum

Maistetuista oluista suosikkini oli Fog Fluid, toiseksi eniten pidin Winklestä.