Viiniposti // Graham’s & Fazerin herkut 19.10.2021

Syksyn aikaan portviinit alkavat houkutella ja ne maistuvat hyvin vielä silloinkin, kun mennään jo hyvää vauhtia kohti kevättä.

Kun Viiniposti ilmoitti järjestävänsä tastingin, jossa Graham'sin portviinit yhdistetään Fazerin herkkuihin (25 €), ilmoittauduimme heti mukaan. Tähän mennessä kaikki Fazerin herkkuja viineihin yhdistävät tastingit ovat olleet loistavia (Gancia Asti, valkoviini, roseeviini ja punaviini). Lisäksi Viinipostin edellinen Graham's-tasting olikin ollut lähes kolme vuotta sitten eli aikaa oli ehtinyt kulua jo hyvän tovin verran. (Ko. postauksessa on myös tarkemmin eri portviineistä.)

Muistellaan siis 19.10.2021 Kluuvikadun Fazer Caféssa järjestettyä tapahtumaa, johon Eero Paulamäki oli tuttuun tapaan suunnitellut herkut ja jonka veti Viinipostin Patrik Haga.

Graham's 10 Years Old Tawny Port & lakritsikreemitartaletti
Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão; 29,99 €

Kymmenvuotiaan tawny portin tuoksussa oli rusinaa ja sekahedelmäsoppaa, samoin maussa. Lisäksi maussa oli hauskasti jotain lakritsaista sekä viikunaa ja herukkaa.

Sen seuraksi oli tehty lakritsikreemitartaletti, jossa oli lisäksi mustaherukkahilloketta, paahdettua valkosuklaata ja lakritsapalasia. 

Tawny ja tartaletti toimivat hyvin! Viinin ja herkun herukkaisuus ja lakritsaisuus tukivat toisiaan, mutta toisaalta lakritsa teki myös viinistä marjaisemman. Toisaalta yhdistelmä ei pelannut pelkästään samankaltaisuuksilla, vaan viinin makeus ja mustaherukkahillokkeen kirpeys täydensivät hyvin toisiaan.

Tawnyn ja lakritsan yhdistelmä pääsi Marjutin jaetulle ykkössijalle.

Graham's Natura Reserve Port & vegaaninen suklaakakku
Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Amarela; 22,49 €

Graham's Natura Reserve Port on Alkon ainoa luomuportviini. 

Viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, mustaherukkaa ja eukalyptusta, maussa taas hapankirsikkaa, karpaloa ja herukkahilloa. Se oli myös portviiniksi melko kevyt, joten se voisi maistua hyvin keväämmällä, kun viineiltä alkaa kaivata enemmän raikkautta.

Vegaaninen suklaakakku oli saanut seurakseen appelsiinimehussa maseroituja rusinoita, tummasuklaaganachea ja piemontelaisia hasselpähkinöitä. 

Pitää myöntää, että suklaakakku oli hieman pliisu ja viini tuntui jyräävän sen alleen pähkinöitä lukuunottamatta, vaikka viinikin oli melko kevyt. Muuten yhdistelmä toimi kyllä hyvin ja varsinkin rusinat olivat peukutuksen arvoisia. Lisäksi totesimme, että myös lakritsa toimi tämän viinin kanssa.

Graham's Late Bottled Vintage Port 2017 & appelsiinicurdtartaletti
Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão; 22,99 €

Viinin tuoksu oli aromaattinen, siinä tuntui hieman mausteita ja mustikkaa. Myös viinin maku oli runsaan hedelmäinen ja pehmeä, tuoksun tapaan siinä tuntui mausteita ja tummia marjoja, mustikkaa, luumua ja mustaherukkaa.

Late Bottled Vintage Port yhdistettiin appelsiinicurdilla, viikunalla ja viikunahillokkeella täytetyllä tartalettiin. Yhdistelmässä toisaalta leivos vei viinin makeutta pois, toisaalta viini tasapainotti appelsiinin hapokkuutta. Lisäksi LBV toimi myös suklaakakun kanssa.

Marjutin mielestä LBV oli tastingin paras viini ihan sellaisenaan, Jussin mielestä taas sen ja appelsiinin yhdistelmä toimi parhaiten.

Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2010 & suklaakreemileivos
Portugali; 49,50 €

Quinta dos Malvedos Vintage Port 2010 on syksyn uutuuksia. 

Viinin tuoksussa oli mustaherukkaa ja luumua sekä hieman hapokkuutta, maussa taas maistui mausteita ja hieman kahvia. Maku tuntui tiivistäneen hyvin kaikki arominsa. Tässä vaiheessa meille mainittiin, että vuosikertaportviinit saattavat nukahtaa 8-12 vuoden iässä eli jos viini tuntuu hieman tylsältä, sille kannattaa antaa aikaa (jos jemmassa on usea pullo) ja se lähtee uuteen nousuun.

Vuosikertaportin kanssa oli yhdistetty 65 % madagaskarilaisesta suklaasta tehty suklaakreemileivos, jonka koristeena oli tähtianiksella maustettua morellikirsikkaa (65 % madagaskarilainen suklaa). Suklaa ja portviini toimivat melkeinpä poikkeuksetta aina ja kirsikka oli tässä... no, kirsikkana kakun (tai leivoksen) päällä.

Vuosikertaport ja suklaa oli toinen Marjutin jaetulle ykkössijalle päässyt yhdistelmä.