Handwerk Riesling Dry 2018

Handwerk Riesling Dry valittiin Viking Linen laivan valkoviiniksi vuosiksi 2020-22, siksipä mekin ostimme sitä aikanaan pullollisen tarkoituksenamme kirjoittaa joskus katsaus laivan viineihin. Se jäi tekemättä (ehkä seuraavat viinit sitten) ja matkailu on muutenkin ollut melko vähäistä, joten korkkasimme viinin fonduen seuraksi - rieslingit ovat kuitenkin varsin hyviä fonduen kumppaneita ja Moselin rieslingit taas tasaisen varmoja suorittajia.

Lupaavalta kuulosti myös se, että Handwerk Riesling Dry on pienen PLOB GmbH -kollektiivin tuottama viini, jonka rypäleet ovat kasvaneet jokilaakson jyrkillä rinteillä.

Handwerk Riesling Dry 2018
Mosel, Saksa; Riesling; 9,50 € syyskuussa 2020 Viking Linella (laivan valkoviini 2020-22)

Tuottaja PLOB GmbH

Etiketin mukaan moselilainen riesling

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana juustofondue

Lyhyesti: monikäyttöinen riesling

Kommentit

M: Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa on hurmaavasti petrolia, sitrusta ja vaaleita kivihedelmiä, varsinkin persikkaa. Viinin maku on hapokas ja kuiva, mutta sen hedelmäisyys luo mielikuvaa makeudesta. Lopuksi maussa maistuu omenaa ja pientä mineraalisuutta. Oikeastaan viini on juuri sellainen kuin mitä odotinkin: hapokkuus ja hedelmäinen makeus ovat tasapainossa ja viini on helppoa juotavaa.

Viinin hinta-laatusuhde tuntuu loistavalta, hieman alle kympin viini sopii hyvin arki-illan fondueviiniksi ja tarjoaa hyvää vastinetta rahoille. Laivan viininä se toimii varmasti myös hyvin, sillä sen voisi kuvitella monen ruoan seuraksi. Oikein kiva, maukas perusrisukka saa arvosanaksi ++.

J: Viini on väriltään vaaleankeltaista. Sen tuoksussa on kypsää sitrusta, petrolia, persikkaa ja häivähdys hunajaa. Keskitäyteläinen maku on hapokas, sitrus maistuu voimakkaimmin. Muut tuoksun aromit ovat maussa paljon heikompina. Jälkimaku on sitruksinen, siinä on myös omenaa ja mineraalisuutta. Hapokkuus ja makeus ovat hyvin tasapainosssa.

Viini sopi hyvin fonduen kanssa ja vaikuttaa yleisviiniltä, joka sopii monen erilaisen ruoan kanssa. Esimerkiksi rasvainen kala, kanaruoat ja äyriäiset sopisivat sen seuraksi. Miedosti maustettu aasialainen ruokakin voisi käydä tämän viinin kanssa. Arvosanaksi annan +.