Sans Air GSM 2017

Pari vuotta sitten Viking XPRS:n samppanjaristeilyllä oli tarjolla myös punaviinimaistiaisia, joten päädyimme ostamaan pullollisen Sans Air GSM:ää ihan silläkin varjolla, että sitä voisi tarjota joskus kavereillekin. Kaverit joutuvat nyt tyytymään muihin viineihin, sillä Sans Air GSM päätyi joulukinkun jämillä täytettyjen tortillalettujen seuraksi.

Viini on GSM eli Rhônen alueella suosittu Grenachen, Mourvèdren ja Syrahin sekoitus - tällä kertaa ilman matkapuhelinverkkovitsejä. Se on kypsynyt 12 kuukauden ajan tammitynnyreissä.

Sans Air GSM 2017
IGP Pays d'Oc, Languedoc-Roussillon, Ranska; 50 % Grenache Noir, 35 % Shiraz, 15 % Mourvèdre; 12,98 €

Tuottaja Pierrick Harang

Etiketin mukaan Vin pur, sans ai pour boire direct, sans magic ajoutée."

Rypäleiden mukaan
Grenache: mausteita, marjoja, makeutta, hilloa, hedelmää, yrttejä, savua, nahkaa, vähän tanniineja
Mourvèdre: maanläheistä makua, aluskasvillisuutta, nahkaa, eläimellisyyttä, pehmeitä punaisia hedelmiä, kypsiä puutarhamarjoja ja marjojen kuoria, yrttejä, suklaata, kahvia, minttua, tryffeliä
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua

Ruokana kinkulla täytetyt tortillat

Lyhyesti: mausteisen marjainen

Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on makeahkoja mausteita ja tummaa marjaisuutta, mustikkaa ja karhunvatukkaa sekä pientä yrttisyyttä, puolukkaa ja puolukanvarpuja. Viinin maku on täyteläinen ja pehmeä ja sen melkeinpä hilloinen marjaisuus luo mielikuvaa makeudesta. Yleisvaikutelmaa ryhdistävät kuitenkin pippurisen napakat, mutta miellyttävät tanniinit. Kokonaisuus on varsin mukava ja viini on kivaa kulauteltavaa, tammikypsytyskin on tuonut viiniin vain pyöreyttä ja mausteisuutta, mutta ei oikeastaan yhtään vaniljaa.

Tortillalättysten ja kinkun kanssa viini sopii kohtalaisen hyvin, samoin se maistuu hyvin sellaisenaan. Sen voisi ajatella melko monen ruoan seuraksi, esimerkiksi pataruokien tai runsaiden kasvisruokien kanssa viini voisi toimia hyvin ja miksei myös kesällä grillatessa. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tumma marjaa, karhunvatukkaa, mausteita ja mustikkahilloa. Heti avaamisen jälkeen tuoksussa oli myös karpaloa ja hieman puolukkaa, mutta ilmaantumisen myötä ne miedontuivat huomattavasti. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, karpalo säilyy maussa viinin ilmaannuttuakin. Maussa on myös mausteisuutta, joka voimistuu jälkimaussa pippuriseksi. Tanniinisuutta on kohtalaisesti.

Viini sopi tortillojen kanssa hyvin, varsinkin BBQ-kastike tuntui komppaavan sitä hyvin. Viini voisi sopia myös pataruokien tai grilliruoan seuraksi. Arvosanaksi annan +.