Gallows Bird Tapiola Hagalund HellesKauppakeskus Ainoassa Tapiolassa sijaitseva Brew-Pub Gallows Bird avattiin syksyllä 2019. Se on omien sanojensa mukaan Espoon ensimmäinen ravintolapanimo - toki tässä voisi pohtia, mikä ero on ravintolapanimolla ja panimoravintolalla ja/tai hanahuoneilla, joista saa myös ruokaa, mutta ei nyt mennä siihen. 

The Gallows Birdin historia on kuitenkin pidempi: alkuperäinen pubi avattiin jo 90-luvun alussa Niittykumpuun. Siellä se toimi marraskuuhun 2020 saakka, kunnes joutui lopettamaan siksi, että rakennus päätettiin purkaa asuintalojen tieltä. Sinä aikana pubissa ehdittiin mm. järjestää ensimmäinen Uisge-viskifestivaali vuonna 2011 ja reilut parikymmentä real ale -festivaalia.

Ainoan Gallows Birdissä on hanajuomina useita omia oluita ja niitä voi ostaa myös mukaan. Kävimme paikan päällä viimeksi elokuussa 2021. Silloin Jussi maistoi Hagalund Hellesiä ja osti sitä mukaankin. Nyt keskellä synkintä koronatalven sulkutilaa on hyvä aika maistaa sitä uudelleen. Samalla voi unelmoida tulevasta kesästä, jolloin rajoitukset ovat toivottavasti pelkkä muisto.Hagalund Helles
Suomi; Helles; 5,2 %; 20 IBU; 4,50 € mukaan ostettuna
Humalat: Hallertauer, Saaz, Hersbrücker

Panimo Gallows Bird Tapiola

Etiketin mukaan pullo sisältää Tapiolan parasta keittomäskättyä saksalaistyylistä helles lageria. Olut sopii mainiosti vaikka taskumatiksi erilaisiin tapahtumiin.

Oluttyypin mukaan
Helles eli "kirkas" on suodatettu vaalea lager. Oluttyyli sai alkunsa Etelä-Saksassa 1800-luvulla, ja se on täyteläisempi kuin pils.

Lyhyesti: hyvä ja raikas helles

Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Olut on väriltään vaalean kullankeltaista ja lähes kirkasta, kuten hellesin pitääkin olla. Valkeaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa runsaasti. Tuoksussa on maltaisuutta sekä viljaa ja ruohoa. Raikas maku toistaa tuoksun aromeja. Katkeruutta on kohtuullisesti. Oluen aromimaailma ei ole kovin voimakas, mutta ei sen tämän tyylisessä oluessa tarvitse ollakaan. Hagalund sopisi varmasti hyvin makkaran ja saksalaisen ruoan kanssa, ja se menisi sellaisenaankin saunaoluena. Oikein mainio helles saa arvosanaksi +.