Viiniposti järjesti yhdessä Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäen kanssa 28.4.2021 Gancia Asti x Kluuvikadun Fazer jälkiruoka-virtuaalitastingin, jossa yhdistettiin jälkiruokaherkkuja makeaan Gancia Asti Dolce -kuohuviiniin.
Tastingia emännöi Lontoosta käsin Liisa Huttu-Hiltunen, kolme erilaista jälkiruokaherkkua (20 €) sai taas haettua Kluuvikadun Fazerilta. (Kun Fazerille lähtee, samalla saa tietenkin ostettua ison pussillisen Kiss-Kissejä. Win-win.)
Gancia Asti Dolce
DOCG Asti, Italia; Moscato Bianco di Canelli;
11,99 €
Gancia Asti Dolcen suosiota ei oikeastaan ole hahmottanut ennen: se on Suomen suosituin italialainen kuohuviini ja sitä tuodaan Suomeen 130 000 litraa vuodessa.
Fratelli Gancian viinitalon historia on pitkä. Gancian veljekset Carlo ja Edoardo perustivat sen vuonna 1850 Chivassoon Piemonteen. Jo vuonna 1865 Carlo Gancia halusi kokeilla Ranskan-matkojensa oppeja ja valmisti ensimmäisen kerran "italialaista samppanjaa" eli Spumante Italianoa alueella yleisestä Moscato-rypäleestä. Samppanjaa viinistä ei tullut, mutta se loi perustan ja säännöt Spumante Metodo Classicolle eli perinteisellä pullokypsytysmenetelmällä valmistetuille kuohuviineille.
Gancia Asti Dolce on kuitenkin valmistettu sillä toisella italialaisista kuohuviineistä (varsinkin proseccoista) tutuksi tulleella tavalla eli tankkikäymisellä, jota kutsutaan myös Charmat- tai Martinotti-menetelmäksi. Viini käy terästankeissa, mutta sen käyminen keskeytetään viilentämällä, jolloin siihen jää sokeria ja alkoholipitoisuus pysyy matalana - viinissä onkin sen tyylille tyypillisesti alkoholia 7,5 % ja sokeria 90 g/l.
Astin alueella Piemontessa tuotetaan valko-, kuohu- ja jälkiruokaviinejä Moscato Bianco eli Muscat Blanc à Petit Grains -rypälelajikkeesta. Jälkiruokaviinien tuotanto on varsin marginaalista, suurin osa tuotannosta eli noin kaksi kolmasosaa on kuohuviiniä (DOCG Asti) ja yksi kolmasosa helmeilevää, matala-alkoholista valkoviiniä (DOCG Moscato d'Asti).
Alueelle myönnettiin DOC Asti Spumante -laatuluokitus vuonna 1967 ja vuonna 1993 se nousi parempaan DOCG-luokkaan (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Samalla se pudotti Spumanten nimestä pois. Vuodesta 2004 lähtien DOCG Asti on ollut Italian eniten viiniä tuottava appellaatio - keskimääräisenä vuonna viiniä on valmistettu yli kymmenen kertaa enemmän kuin Piemonten toista tunnettua viiniä Baroloa.
Gancia Asti Dolce oli nimensä mukaisesti makeaa. Se oli aromaattista, kukkaista ja parfyymista, mutta kuitenkin raikkaan hedelmäistä makeudestaan huolimatta. Kohtalainen hapokkuus tasapainotti makeutta, ja viinissä maistui limeä, persikkaa ja päärynää. Sen dokabiliteetti on ehdottomasti kohdallaan.
Ensimmäisenä herkkuna oli ruusuvedellä maustettu sitruunamarenki - ja marenki todella olikin voimakkaan sitruksinen ja ruusuinen. Sen kanssa viinin makeus tasoittui ja sen hedelmäiset aromit vahvistuivat. Samalla marengin kukkaisuus korostui ja sitruksisuus miedontui. Yhdistelmä oli hyvä, meidän mielestämme toiseksi paras.
Toisena herkkuna oli suklaa-vaniljacaramel-mansikka-tartaletti, jossa oli mukana brownieta ja limellä raikastettua mansikkaa. Viini ei aivan pystynyt vastaamaan voimakkaan makuisen suklaan haasteeseen, vaan sen maku katosi. Lime ei myöskään maistunut mansikassa kovinkaan vahvasti, mutta voi hyvinkin olla, että sen maku oli heikentynyt yön aikana, koska haimme herkut jo tastingia edeltävänä päivänä. Toisaalta yhdistelmä toimi kuitenkin kohtalaisen hyvin, ainakin Marjutin mielestä, koska suklaa vain on niin hyvää.
Viimeisenä herkkuna oli varta vasten Gancia Asti Dolcea varten suunniteltu pistaasi-vadelmakakku (tai leivos). Pistaasi-marenkipohja oli maustettu sormisuolalla ja sen päällä oli vadelmakreemiä ja vadelmamoussea. Leivos oli vadelmainen ja aivan valehtelematta jumalaisen maistuvaista, yhdistelmässä toimi aivan kaikki.
Pistaasi-vadelmakakkua on saatavilla Fazerilla elokuun loppuun saakka ja sen seuraksi saa myös viinilasillisen. Jos et ole vielä käynyt, mene heti! (Tämä ei ollut maksettu mainos, mutta otamme mielellämme vastaan kakkua ja kuohuviiniä.)
PS. Kokeile Gancia Asti Dolcea myös kuivakakkujen ja leikkeleiden kanssa - tai vaikkapa mansikoiden kanssa.