Laroche Chardonnay L 2020

Jalkapallon EM-kisat (UEFA Euro 2020) alkoivat 11.6.2021 ja Suomen miesten maajoukkue teki historiaa pääsemällä ensimmäistä kertaa mukaan lopputurnaukseen - Suomen naisten maajoukkuehan oli mukana EM-kisoissa ensimmäisen kerran jo vuonna 2005.

Laroche Chardonnay L oli Suomen myydyin ranskalainen valkoviini vuonna 2020, ja sitä saa pullon lisäksi myös 1,5 litran pussissa ja kolmen litran hanapakkauksessa. EM-kisojen ajan (tai niin kauan kuin erää riittää) pulloissa on Tsemppiä Huuhkajat -erikoiskorkki, joten kävimme kotiuttamassa kannatuksen vuoksi oman kappaleen Suomi-Venäjä-ottelun seuraksi. 

Laroche Chardonnay L 2020
IGP Pays d'Oc, Languedoc-Roussillon, Ranska; Chardonnay; 10,99 €

Tuottaja Domaine Laroche

Etiketin mukaan raikkaita valkoisia hedelmiä, herkullista hapokkuutta

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo samppanjaan/kuohuviiniin eleganssia

Ruokana sellaisenaan

Lyhyesti: omenainen peruschardonnay

Kommentit 

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on omenaa ja muita vaaleita hedelmiä, päärynää ja persikkaa, jonkin verran kukkaisuutta ja sitrusta sekä häivähdys mausteita, ruskistettua voita ja pähkinää. Viinin maku on hedelmäinen ja kohtalaisen hapokas, hedelmäisyys pyöristää muuten kuivaa makua pehmeäksi. Suutuntuma on hieman öljyinen ja raskas, vaikka hapokkuus ja pieni mineraalisuus keventävätkin vaikutelmaa. Kaiken kaikkiaan se on miellyttävää ja kohtalaisen helppoa juotavaa varsinkin, kun sattuu pitämään chardonnaysta. 

Tammikypsytyksestä en löytänyt tietoa, mutta jos sitä on käytetty, se on hyvin hillittyä, ennemminkin omenainen hedelmäisyys hallitsee tuoksua ja makua.

Ruokaa meillä ei viinin seurana ollut - jääkaapissa odottanut sillikaviaari ei tuntunut oikealta valinnalta, viisaammin ennakoimalla olisi voinut valita ruoaksi vaikkapa lohta tai jotakin muuta rasvaista kalaa tai ehkä ruokaisia salaatteja. Joka tapauksessa viini maistuu ihan hyvin sellaisenaan ja jopa paremmin kuin täpärä tappio.

Ei tämä nyt mikään elämää suurempi viini ole, vaan varsin kelpo peruschardonnay. Se on hintansa arvoinen eli saa arvosanaksi 0.

J: Haalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on sitrusta, persikkaa, keltaista omenaa, kukkaisuutta, valkoherukkaa ja pähkinää. Hapokkaassa maussa on tuoksun aromien lisäksi mineraalisuutta ja mausteisuutta. Suutuntuma on öljyinen ja keskitäyteläinen. Jälkimakua hallitsevat kirpeä sitrus ja mausteisuus.

Viini meni hyvin sellaisenaan jalkapallopeliä seuratessa. Rasvainen kala kuten lohi tai nieriä sopisi hyvin sen seuraksi, samoin kanaruoat. Myös pasta carbonara ja muut pastaruoat, joissa ei ole tomaattia voisivat käydä viinin seuraksi. Makeutta ei ole niin paljoa, että se menisi suolaisen sillin kanssa. Ihan kiva chardonnay. Arvosanaksi annan 0.