Viinilinna & Hans Välimäki // Kokkaus-IG-live 27.5.2021: Riesling-risotto ja Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken 2020

Viinilinna järjesti 27.5.2021 ensimmäisen IG-kokkausliven Hans Välimäen kanssa. Liven aikana kokattiin parsalla höystettyä riesling-risottoa.

Risoton seuraksi suositeltiin kahta viiniä: Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourgia ja Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trockenia. Château de Riquewihr on jo aiemmin hyväksi havaittu ja vaikka Grand Cru -rieslingien kanssa ei voi mennä pieleen, päädyimme kuitenkin Dr. Pauly-Bergweileriin, koska ajattelimme, että sitä raaskisi käyttää kokatessakin.

IG-live on katsottavissa Viinilinnan IG-TV:ssä. Seuraava IG-live on 1.7., jolloin kokataan entrecôtea ja chimichurria Hansin tapaan.

Dr. Pauly-Bergweiler Riesling Trocken 2020
Qualitätswein Mosel, Saksa; Riesling; 11,99 €

Tuottaja Dr. Pauly-Bergweiler

Etiketin mukaan perinteitä jo 1500-luvulta

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana riesling-risotto

Lyhyesti: rapsakan hapokas risukka

Kommentit 

M: Kirkkaan, vaalean sitruunan värisen viinin tuoksussa on omenaa ja trooppisia hedelmiä, mangoa ja ananasta, runsasta kukkaisuutta, sitrusta ja jonkin verran mineraalisuutta. Viinin maku on kuiva ja hapokas, jopa hieman tylpän oloinen, koska tuoksussa tuntuneet trooppiset hedelmät jäävät hieman sitruksisuuden varjoon - tosin ilmaantumisen myötä nuoren viinin maku pehmenee ja alkaa olla miellyttävän hedelmäinen eli kannattaa korkata viini vaikkapa puolta tuntia tai tuntia aiemmin jääkaappiin odottamaan. Jälkimaussa maistuu omenaa ja sitruunaa.

Parsarisoton kanssa viini sopii hyvin - ja toki sitä lorautettiin ensin risoton sekaan tuomaan hapokkuutta. Sitä voisi harkita myös kalaruokien seuraksi tai piknikille. Hinta-laatusuhde tuntuu mukavalta, joten arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään kirkas vaalea sitruuna. Tuoksussa on limettiä, yrttejä, kukkaisuutta, vihreää omenaa ja mineraalisuutta. Pirteän hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, limettisyys kääntyy jälkimaussa kirpeän sitruksisuuden suuntaan. Hedelmäisyys tasapainottaa hapokkuutta mainiosti.

Viini sopi risoton kanssa oikein hyvin. Se voisi käydä myös vaalean kalan tai äyriäisten seuraksi. Sitä voisi juoda myös sellaisenaan lämpimänä kesäpäivänä. Hyvä perusrisukka, hinta-laatusuhteen ansiosta annan arvosanaksi +.