Suomi–Norja-maaottelu: Suomenlinnan Tåke Kveik vs. Lervig Perler For Svin

Jääkiekon MM-kisojen alkusarjan Suomi–Norja-ottelun kisajuomiksi valikoituivat maaotteluhengessä norjalaisen Lervigin Perler For Svin IPA ja Suomenlinnan panimon Tåke Kveik IPA. Jälkimmäinenkin olut on osittain norjalainen, sillä siinä on käytetty norjalaista kveik-hiivaa. Kyseistä hiivaa on käytetty perinteisesti sahdin tyylisen maltølin valmistukseen, mutta nykyisin sitä käytetään muissakin oluttyyleissä. Myös oluen nimi tåke on norjaa ja tarkoittaa sumua.

Suomenlinnan Tåke Kveik IPA
Suomenlinnan panimo, Suomi; 5,6 %; 4,58 €

Cloudy IPA made using kveik yeast and fruity hop varieties.

Olut on sameaa, kellertävää ja mehumaista. Vaahtoa muodostuu kaadettaessa hyvin runsaasti. Tuoksussa on hedelmäisyyttä, sitrusta, happamuutta ja hiivaa. Maussa on hapanoluen tyylistä olemusta, hedelmistä vahvimmin maistuu sitruuna. Aromeissa on myös hieman yrttisyyttä. Jälkimaku kallistuu greipin suuntaan. Kokonaisuudessa on jotain vähän sahtimaista, johtuneeko hiivasta? Tåke oli vähän erikoisempi olut, mutta pidin siitä.

Lervig Perler For Svin NEIPA
Lervig Brewery, Norja; 6,3 %; 4,78 €

Loaded with Azzaca, Mosaic and Simcoe hops, this low-bitterness IPA has an extremely juicy aroma to complement the complex mouthfeel. Our extensive dry-hopping and fermentation regiment ensures we achieve the Garden of Eden juiciness. The resulting flavour is in-your-face-tropical mango and lychee with stone fruit finishing notes.

Olut muistuttaa ulkonäöltään Tåkea, mutta vaahtoa muodostuu kaadettaessa vähemmän. Tuoksussa on trooppisia hedelmiä, joista mango tuoksuu vahvimmin. Mukana on myös sitrusta, ananasta, mandariinia ja häivähdys greippiä. Maku jatkaa samoilla hedelmäisillä linjoilla, suutuntuma on täyteläinen. Maussa sitruksisuus on vahvin aromi. Jälkimaussa on hieman greippistä katkeruutta. Helmiä sioille on juuri sellainen hedelmäinen NEIPA, joista pidän.

Summa summarum

Jääkiekko-ottelu päättyi Suomen voittoon 5 - 2. Oluiden kohdalla matsi oli tiukempi, sanoisin, että Lervig voitti yhdellä maalilla 5 - 4.