Château Ksara 2012



Château Ksara on Libanonin vanhin viinitila. Sen perustivat jesuiitat vuonna 1857, ja se sijaitsee Bekaan laaksossa, noin 30 kilometriä Beirutista koilliseen. Tilalla on antiikin Rooman aikaisia kellareita, joita käytetään nykyään viinin kypsyttämiseen. Kellariverkostoa on sittemmin laajennettu kaikkiaan kahden kilometrin mittaiseksi. Jesuiitat möivät viinitilan vuonna 1973 paikallisille sijoittajille, jotka jatkoivat viinin valmistamista.

Meillä oli jemmassa jo vuosikymmenen verran ikääntynyt Chateau Ksara. Päätimme korkata sen pääsiäisen kunniaksi ja katsoa, missä kunnossa viini oikein on.

Château Ksara 2012
Bekaa Valley, Libanon; Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot; hinta 23,90 € Alkossa vuonna 2016, vuosikerta 2018 26,90 €

Tuottaja Château Ksara

Etiketin mukaan vadelmaa, mustaherukkaa, vaniljaa, nahkaa ja mausteita.

Rypäleiden mukaan
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Petit Verdot: käytetään usein sekoitteissa; voimakkaat tanniinit, kirsikkaa, luumua, orvokkia, parfyymiä, yrttisyyttä, mausteita, salviaa, nuorena banaania, vanhana orvokkia ja nahkaa

Ruokana kanalla täytetyt tortillaletut

Lyhyesti: tyylikkäästi ikääntynyt ruokaviini

Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin väri vivahtaa tiilenpunaiseen ja oranssiin, mikä kertoo siitä, että viini ei ole enää aivan nuori. Viinin tuoksussa on mustaherukkaa, yrttejä ja mausteita sekä jonkin verran maanläheisiä rustiikkisia sävyjä. Viinin maku on edelleen eloisa, hedelmäinen ja napakan tanniininen, tuoksusta tuttujen marjojen lisänä on hieman vihreää paprikaa ja yrttejä.

Vaikka korkki murenikin pulloa avatessa, itse viini on edelleen hyvässä kunnossa. 11-vuotias Chateau Ksara on edelleen mainio viini ja kestänyt hyvin hieman epämääräisenkin säilytyksen. Jonkin aikaa ilmaannuttuaan viini myös herää paremmin eloon ja sen hedelmäisyys tuntuu raikkaammalta, tosin kovinkaan monta vuotta viiniä ei ehkä kannattaisi enää varastoida.

Ruoan kanssa viini sopii kohtalaisen hyvin, tomaatin hapokkuus on sille ehkä hieman liikaa ja kanan paikalla olisi voinut olla hieman tuhdimpaa lihaa, toisin sanoen kanatortilloja paremmin viini voisi sopia mehevien pataruokien, naudan tai vaikkapa riistan kanssa. Toisaalta se maistuu ihan hyvin sellaisenaankin, tanniineja ei kuitenkaan ole liikaa ja viini on muutenkin oikein mukavaa juotavaa. Arvosanaksi Château Ksara 2012 saa ++.

J: Viini on syvän tummanpunaista ja vivahtaa reunoiltaan tiilenpunaiseen. Tuoksussa on heti avaamisen jälkeen intensiivistä tummaa marjaa, mustaherukkaa ja karhunvatukkaa. Ilmaantumisen myötä tuoksuun tulee nahkaa, mausteisuutta, hapankirsikkaa ja aavistus lakritsaa. Maku toistaa tuoksun aromeja, mausteisuus on siinä voimakkaampaa kuin tuoksussa. Tanniineja on runsaasti, mutta tanniinisuus on kuitenkin pehmeää. Jälkimakua hallitsevat mausteet ja kirpeä karpalo.

Ruoan kanssa Château Ksara 2012 sopi kohtalaisen hyvin. Tuhdit pataruoat, lammas tai pihvi olisi ollut parempi ruokavalinta. Viini menee melko hyvin myös sellaisenaan. Vaikka viini on ikääntynyt hyvin, se tuskin olisi enää hyötynyt pidemmästä säilytyksestä. Tuoreemmatkin vuosikerrat ovat varmasti maistamisen arvoisi. Arvosanaksi annan ++.