Masi Campofiorin 2017



Italian Venetossa sijaitseva Masin viinitalo sai alkunsa 1770-luvulla, kun Boscainin perhe osti Vaio dei Masi -laaksosta (masi, yksikössä maso = maatalo) pienen viinitilan. Veneton lisäksi perheellä on viinitilat myös Toscanassa (Poderi del Bello Ovile) ja Argentiinassa (Masi Tupungato). 

Campofiorin on Masin vuonna 1964 kehittämä "supervenetolainen" viini. "Supervenetolainen" viittaa viinin valmistustapaan: se on tehty on Masin viinitalon kehittämällä kaksoiskäymismenetelmällä. Valpolicella-viiniin lisätään sitä varten vasten noin 1,5 kuukauden ajan kuivatuista rypäleistä puristettua mehua ja annetaan viinin käydä uudelleen. Toisaalta menetelmä tuo viiniin amaronemaisia lisäaromeja ja täyteläisyyttä, toisaalta ei kuitenkaan ripassomaisia tiukkoja tanniineja. (Amarone valmistetaan kuivatuista rypäleistä ja ripasso taas käyttämällä Valpolicella-viiniä uudelleen amaronen teosta jääneen kuorimassan kanssa.)

Masi Campofiorin 2017
IGT Rosso del Veronese, Italia; 70 % Corvina, 25 % Rondinella, 5 % Molinara; 9,90 € Viking Linellä vuonna 2021, vuosikerta 2019 Alkossa 15,98 € 

Tuottaja Masi Agricola S.p.A

Etiketin mukaan runsas, intensiivinen ja pehmeän tanniininen

Rypäleiden mukaan
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää. Tynnyrikypsytys tuo viineille täyteläisyyttä ja lisää tanniineja.
Rondinella: hapokas, kirsikkaa, mansikkaa, karvasmantelia
Molinara: hapokkuutta ja kukkaisuutta

Ruokana ribsejä, paahdettuja tomaatteja ja tsatsikia

Lyhyesti: täyteläinen punaviini tuhdeille ruoille



Kommentit

M: Tummanpunaisen, lähes läpinäkymättömän viinin väri alkaa taittua reunoiltaan rusertavanoranssiin suuntaan. Viinin tuoksussa on tummia marjoja, kirsikkaa ja luumua, mausteita ja nahkaa. Maku taas on tuoksun lupausten mukaisesti kypsän marjainen ja mausteinen, napakat tanniinit pehmentyvät viinin ilmaantuessa varsin miellyttäviksi ja pieni hapokkuus piristää yleisvaikutelmaa. 

Ruoan kanssa viini sopii hyvin. Se täydentää uunissa makeiksi paahtuneita tomaatteja ja kesyttää hedelmäisyydellään jonkin verran chilisiä, Louisiana Rub -mausteseoksella maustettuja ribsejä eikä sen kummemmin riitele tsatsikin kanssakaan. Emme erityisesti valinneet viiniä ruoan seuraksi (tai sen seuraksi jotain ruokaa), vaan yhdistelmä muodostui melko nopeasti fiilispohjalta, joten oli kiva, että aavistukset osuivat oikeaan. Ribsien ja muiden kypsien, mehevien liharuokien tai vaikkapa pataruokien lisäksi viinin voisi yhdistää vaikkapa pizzan tai pastan kanssa - ja maistuu se hyvin sellaisenaankin.

Masi Campofiorin on mukava, perjantai-iltaan oikein hyvin sopiva viini. Tätä italialaiselta viiniltä yleensä kaipaakin, joten arvosanaksi se saa ++.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, viikunaa, nahkaa ja aavistus yrttejä. Maku on hieman hapokas, siinä on samoja aromeita kuin tuoksussa, mutta marjaisuus ei ole ihan yhtä tummaa. Tanniinit ovat pehmeät, varsinkin viinin hieman ilmaannuttua.

Ribsien ja tomaattien kanssa viini sopi hyvin, eikä kavahtanut ribsien hienoista chilisyyttäkään. Tsatsikin kanssa se ei sopinut ihan yhtä hyvin. Masi Campofiorin voisi käydä myös pastojen, juustojen ja haudutettujen liharuokien seuraksi. Arvosanaksi annan hinta-laatusuhteen vuoksi ++.