Ravintola Murun viinibaari // Tour de France: Crémant 25.3.2023



Ravintola Murun viinibaarin Ranskan ympäriajo jatkui crémant-tastingilla (40 €) 25.3.2023. Tastingin veti sommelier Demetrio Lombino. 

Ranskassa Champagnen alueen ulkopuolella perinteisellä menetelmällä paikallisista rypälelajikkeista valmistettuja kuohuviinejä kutsutaan crémanteiksi ("kermainen"). Crémanteja valmistetaan kahdeksalla alueella (Alsace, Bordeaux, Burgundi, Die, Jura, Limoux, Loire ja Savoie), ja halutessaan Luxemburgin voi laskea yhdeksänneksi crémant-alueeksi.

Crémantit valmistetaan samalla pullokäymismenetelmällä kuin samppanjat, joten ne ovat hyvin sampppanjamaisia, mutta myös lompakkoystävällinen vaihtoehto vaikkapa vappuskumpaksi.

Tilasimme viinien seuraksi juustoja ja leikkeleitä.



Arnaud Lambert Cremant de Loire
AOC Crémant de Loire, Ranska; Chardonnay, Chenin Blanc

Luoteis-Ranskassa sijaitsevan Loiren alueen viljellyimmät rypäleet ovat Sauvignon Blanc (Sancerre ja Pouilly-Fumé), Chenin Blanc ja Cabernet Franc (Chinon), lisäksi alueella viljellään myös Pinot Noiria, Chardonnayta, Melon de Bourgognea, Gamayta ja monia muita lajikkeita. 

Crémant de Loirea (valkoinen ja rosee) tuotetaan pääasiassa Saumurin tienoolla Keski-Loiressa sekä jossain määrin myös Anjoussa ja Tourainessa. Sen pääasiallinen rypäle on Chenin Blanc, mutta sen lisäksi voidaan käyttää myös Cabernet Francia, Chardonnayta ja Cabernet Sauvignonia sekä harvinaisempia Pineau d’Aunis'ta, Grolleau Noiria ja Grisiä ja marginaalista Orbois'ta. AOC-laatuluokituksen Crémant de Loire sai lokakuussa 1975, ja vuosittain sitä myydään noin 17 miljoonaa pulloa.

Viinien aromeissa on tyypillisesti vaaleita hedelmiä, sitruunaa, valkoisia kukkia, pähkinää, mantelia ja jopa vaniljaa ja lakritsia, roseeviineissä myös punaisia marjoja.

Arnaud Lambertin vuonna 1996 perustettu viinitalo sijaitsee Saumurin alueella. Vuodesta 2009 asti talo on viljellyt tarhojaan luonnonmukaisin menetelmin ja vuodesta 2018 biodynaamisesti.

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa on kepeää sitruunaa, omenaa ja hieman päärynää, joka tuo mieleen proseccon sekä hieman marmeladia, marsipaania ja karkkia. Viinin maku on hapokas ja raikas, tuoksun tavoin siinä on vihreää omenaa ja hieman paahteisuutta. Jälkimaussa tuntuu jonkin verran suolaista mineraalisuutta.

Raikas ja herkkä crémant on varmasti loistava kesäviini ja voisi toimia vaikkapa piknikillä, sillä se maistuu yllättävän kivasti leikkeleiden kanssa. 

Arnaud Lambert Cremant de Loire oli Marjutin kakkossuosikki, mutta yleisöäänestyksessä se jäi valitettavasti viimeiselle sijalle.

Francois Mikulski Crémant de Bourgogne Brut
AOC Crémant de Bourgogne, Ranska; Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Gamay; 32,07 €  

Itä-Ranskassa sijaitseva Bourgogne eli Burgundi tunnetaan ehkä parhaiten pohjoisosan Chablis'ta ja eteläosan Beaujolais'ta. Alueen viljellyin rypäle on Chardonnay yli 50 % osuudella, muita yleisiä lajikkeita ovat Pinot Noir ja Aligoté. 

Crémant de Bourgognen tuotanto alkoi jo 1800-luvun alussa ja nykyisin sen osuus on jo 10 % kaikista Burgundin viineistä. Sen yleisimpiä lajikkeita ovat Pinot Noir ja Chardonnay, mutta myös Gamayta ja Aligotéa, Melonia ja Sacy käytetään jossain määrin. AOC-laatuluokituksen Crémant de Bourgogne sai lokakuussa 1975, ja vuosittain sitä myydään hieman yli 19 miljoonaa pulloa.

Viinien tyypillisiä piirteitä ovat runsas hedelmäisyys ja paahteisuus, mausteisuus ja lempeä hapokkuus, roseeviineissä myös kukkaisuus (varsinkin ruusuisuus).

Francois Mikulskin vuonna 1992 perustettu viinitalo sijaitsee Meursault'n alueella Burgundissa. Talo vuokraa yhteensä 8,5 hehtaaria viinitarhoja eri kuntien alueilta.

Kullankeltaisen viinin tuoksu on voimakkaan hedelmäinen, varsinkin omenainen sekä hieman paahteinen, myös maku on runsas ja kypsän hedelmäinen. Sekä punainen omena että sitruuna tuntuvat kypsempinä kuin ensimmäisessä viinissä, samoin paahteisuus tuntuu voimakkaammin. Lisäksi viinissä on vaaleita kivihedelmiä ja mineraalisuutta. 

Jos ensimmäisessä viinissä oli aavistus proseccomaista tunnelmaa, niin kakkoscrémant tuo mieleen samppanjan. Vivahteikas viini toimi hyvin sekä juustojen että leikkeleiden kanssa. 

Francois Mikulski Crémant de Bourgogne Brut pääsi yleisöäänestyksessä jaetulle toiselle sijalle. 



Muré Crémant d’Alsace Brut
AOC Crémant d'Alsace, Ranska; Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling; 24,99 €

Koillis-Ranskassa Saksan rajalla sijaitsevassa Alsacessa valmistetaan lähinnä valkoviinejä, joiden yleisimmät lajikkeet ovat Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris ja Muscat. Lisäksi alueella tuotetaan  Pinot Noiria. Alueella valmistetaan myös yli puolet koko Ranskan crémanteista. 

Crémant d'Alsacea on tuotettu alueella 1900-luvun alusta alkaen. Sen valkoisen version pääasiallinen lajike on Pinot Blanc, mutta siiden voidaan käyttää myös Pinot Gris'tä, Pinot Noiria, Rieslingiä, Chardonnayta ja Auxerrois'ta, roseeversio taas valmistetaan Pinot Noirista. AOC-laatuluokituksen Crémant de Alsace sai alunperin elokuussa 1976, ja vuosittain sitä myydään lähes 33 miljoonaa pulloa.

Viinien aromeissa on tyypillisesti vaaleita hedelmiä, omenaa ja päärynää, persikkaa ja aprikoosia, joskus myös kuivahedelmiä ja paahteisuutta. 

Tastingissa oli iloksemme mukana myös Viinilehden vuoden kuohuviini 2023 Muré Crémant d'Alsace Brut

Domaine Murén historia juontuu vuoteen 1650 saakka, jolloin suku istutti ensimmäiset viiniköynnökset, tosin vasta 1900-luvulla toiminta laajentui ja kehittyi enemmän. Talo on viljellyt viinejä luonnonmukaisesti jo pari vuosikymmentä ja biodynaamisesti vuodesta 2013 alkaen.

Viinin tuoksu on kypsän hedelmäinen ja paahteinen, sitruksen ja omenan lisäksi siinä tuntuu trooppisia hedelmiä, persikkaa ja hunajamelonia sekä hieman mausteisuutta ja jonkin verran kukkaisuutta. Hapokas ja omenainen maku toistaa tuoksun aromeja ja taittuu limettiseen jälkimakuun. Viini on miellyttävän ryhdikäs ja hapokkuuden ja paahteisuuden välillä on hyvä tasapaino.

Viini maistui hyvin leikkeleiden ja juuston kanssa eikä hätkähtänyt edes pikkelöityä pikkukurkkua. Se on Vuoden kuohuviini -tittelinsä ansainnut, vaikka ei nyt kerännytkään ylivoimaisesti ääniä: Muré Crémant d’Alsace Brut oli Jussin kakkossuosikki ja pääsi yleisöäänestyksessä jaetulle kakkossijalle.

Celene Gaïa Blanc de Blancs Crémant de Bordeaux Brut
AOC Crémant de Bordeaux, Ranska; Muscadelle, Sémillon

Lounais-Ranskassa sijaitsevassa Bordeauxissa tuotetaan enimmäkseen punaviiniä, ainoastaan n. 10 % tuotannosta on valko- tai kuohuviiniä. Alueen tyypillisimmät lajikkeet ovat perinteisesti olleet Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec ja Carménère, mutta pari vuotta sitten sallittujen lajikkeiden joukkoon lisättiin myös Touriga Nacional, Marselan, Castets ja Arinarnoa.

Crémant de Bordeaux'ta valmistetaan koko alueella; valkoiseen käytetään pääosin Sémillonia ja Sauvignon Blancia ja roseeviineihin Cabernet Sauvignonia ja Merlot'ia. Kuohuviiniä alueella on valmistettu jo 1800-luvulla, vaikka AOC-laatuluokituksen Crémant de Bordeaux sai vasta huhtikuussa 1990. Vuosittain sitä myydään noin 6,4 miljoonaa pulloa.

Viinien tyypillinen piirre on pitkä ja hedelmäinen jälkimaku. 

Celene Bordeaux'n viinitalo syntyi, kun Maison de Cremant Ballarinin viinitalo osti Lannoyen perheen viinitarhat vuonna 2015. Crémantia talo on valmistanut vuodesta 1947 alkaen.

Viinin tuoksu on mieto, mutta raikas ja aromikas. Siinä tuntuu sitrusta, keltaista omenaa, kivihedelmiä ja suolaista mineraalisuutta, samoin maussa. Maku on kuiva ja tuoksun tapaan mieto ja lempeä, pirteitä kuplia on runsaasti ja pieni paahteisuus tuo viiniin ryhtiä. 

Viini maistui hyvin juustojen kanssa.

Celene Gaïa Blanc de Blancs Crémant de Bordeaux Brut oli Jussin ykkössuosikki, mutta jäi yleisöäänestyksessä neljännelle sijalle.



Tissot-Maire Crémant du Jura Extra-Brut
AOC Crémant du Jura, Ranska; Chardonnay; 17,98 €

Persoonallisista viineistään tunnettu Juran viinialue sijaitsee Itä-Ranskassa Burgundin vieressä lähellä Sveitsin rajaa. Alueen pääasiallisia lajikkeita ovat Chardonnay (eli Melon d'Arbois, Melon a Queue Rouge ja Gamay Blanc), Savagnin (eli Naturé), Poulsard, Pinot Noir, ja Trousseau. 

Crémantia valmistetaan pääasiassa Juran alueen ytimessä. Sen pääasiallisia lajikkeita ovat Chardonnay, Pinot Noir, Trousseau ja Poulsard. 90 % crémanteista on valkoista ja 10 % roseeta. AOC-laatuluokituksen Crémant du Jura sai lokakuussa 1995, ja vuosittain sitä myydään noin 1,7 miljoonaa pulloa.

Viinien tyypillisiä piirteitä ovat keveys ja lempeät kuplat.

Tissot-Mairen viinitalo syntyi, kun vuonna 1896 perustettu Maison Tissot'n viinitalo yhdistyi 2000-luvun alussa Mairen viinitalon kanssa. Mairen viinitalon historia juontaa juurensa 1600-luvulle saakka, ja Tissot'n suvun historiaakin voidaan jäljittää 1500-luvulle. Kuohuviinin tuotannon Maison Tissot aloitti 1920-luvulla.

Viinin tuoksu on runsaan hedelmäinen ja aromaattinen, jopa hieman kukkainen ja pähkinäinen. Sitruksen, keltaisen omenan ja mangon lisäksi siinä tuntuu jonkin verran mineraalisuutta. Viinin maku on kuiva ja mieto, mutta kuitenkin hapokas ja sitruksinen. Huisia juralaisten viinien piirteitä siitä ei huomaa, vaan viini on miellyttävä ja tyylikäs, omalla tavallaan hyvinkin viehättävä.

Viini on moniottelija ja maistui hyvin juustojen, leikkeleiden ja jopa pikkukurkkujen kanssa.

Tissot-Maire Crémant du Jura Extra-Brut oli Marjutin ykkössuosikki ja yleisöäänestyksen voittaja. 



Bonusviini: Antech Blanquette de Limoux Nature Brut
AOC Crémant de Limoux, Ranska; Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac

Languedoc-Roussillonin alue sijaitsee Etelä-Ranskassa Välimeren rannalla lähellä Espanjan rajaa. Se on Ranskan suurin viinintuotantoalue, jossa on 283 tuhatta hehtaaria viinitarhoja. Lähes kaikki alueen viinit luokitellaan appellaatioon IGP Pays d'Oc, ja tuotannossa on keskitytty määrään laadun sijaan. Yleisiä lajikkeita ovat mm. Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc ja Chardonnay, joiden lisäksi alueella viljellään myös Syrahia, Grenachea, Carignania, Mourvedrea, Grenache Blancia ja Picpoulia.

Crémant de Limoux'ta valmistetaan Languedocin alueella Limoux'n kaupungin ympäristössä. Sen pääasiallisia lajikkeita ovat Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac ja Pinot Noir. Itse asiassa Limoux'n alueella väitetään, että siellä on valmistettu kuohuviiniä jo vuodesta 1531 alkaen eli yli sata vuotta ennen samppanjan keksimistä (v. 1697). AOC-laatuluokituksen Crémant de Limoux sai elokuussa 1990, ja vuosittain sitä myydään noin 5,8 miljoonaa pulloa.

Tastingin jälkeen meillä oli mahdollisuus maistaa vielä Crémant de Limoux'ta (1 € / cl).

Maison Antech sai alkunsa 1800-luvun lopulla ja taloa johtaa nyt suvun kuudes sukupolvi. Talo valmistaa kuohuviinejä sekä perinteisellä menetelmällä että vanhalla methode ancestrale -tavalla, jolla pet nat -viinitkin valmistetaan.

Talo käyttää viineissään myös paikallista Mauzac-lajiketta, josta saadaan omenaisia, melkeinpä omenasiiderin makuisia viinejä.

Antech Blanquette de Limoux Nature Brut oli kevyt ja raikas, siinä maistui sitruunaa ja mineraalisuutta. Viini on hapokas, omenainen ja oikein miellyttävä - ehkäpä se omenasiiderimäisyyskin tuntui hieman nyt, kun asiaa ajattelee jälkeenpäin, vaikka se ei silloin mieleen tullutkaan.

***
Lähteenä käytetty National Federation of Crémant Growers and Producers -sivustoa.