Viiniposti // Pääsiäisen viinit -tasting 28.2.2023

Maistelulautasella oli graavilohta, marinoitua parsaa, valkohomejuustoa ja lammasmakkaraa, lisäksi tarjolla oli macaronseja

Pääsiäinen lähestyy ja viinivinkkejä sekä jaellaan että kysellään joka suunnalla. Me kävimme maaliskuun lopussa Viinipostin Pääsiäisen viinit -tastingissa (30 €), joka järjestettiin tuttuun tapaan Gillet Bar & Bistrossa.

Tastingin veti ja hyviä ruokavinkkejä antoi viiniasiantuntija Sanna Pöyry.

Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2020
AC Alsace, Ranska; Pinot Gris; 18,90 €

Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges'n vuosikerta 2019 oli lähes tuoreessa muistissa, sillä nautiskelimme sitä uunifetapastapäivänä helmikuun alussa.

Viinin nimi viittaa maaperän väriin eli ei siis kannata hämääntyä siitä, että valkoviinin etiketissä lukee "rouges". Se käy terästankeissa villihiivoilla ja kypyy hiivasakkansa päällä 6-8 kuukautta ennen pullotusta.

Viinin tuoksussa on kypsiä vaaleita hedelmiä, kukkaisuutta ja hieman savua. Sen maku on runsas ja hapokas, aivan kuten alsacelaiselta viiniltä odottaakin. Omenaa, kivihedelmiä ja kypsää sitruunaa täydentävät mineraalisuus ja jälkimaun pieni yrttisyys ja mausteisuus. Yleisvaikutelma on pyöreä ja täyteläinen, suutuntumaa voisi sanoa melkeinpä öljyiseksi, ja kaikkiaan viini on kimara tyylikkäällä tavalla lähes ylitsepursuvia eksoottisia hedelmiä.

Viini on monipuolinen ruokapöydän moniottelija: se sopii hyvin parsan kanssa, mikä kannattaa muistaa pääsiäisen jälkeenkin parsakauden ajan. Se käy myös graavilohen ja valkohomejuuston kanssa kohtalaisen hyvin, samoin lammasmakkaran ja jopa (vadelmanmakuisen) macaronsin kanssa. Muutenkin viini voisi olla kasvisrisoton, kalaruokien ja äyriäisten hyvä kumppani - ja toki se maistuu hyvin sellaisenaan.

Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2020 oli Marjutin suosikki illan viineistä.

E. Guigal Tavel Rosé 2019
AC Tavel, Ranska; Grenache, Syrah, Cinsault, Clairette; 19,99 €

E. Guigalin viineihin pääsimme tutustumaan Toast to Harvest -tapahtumassa, tosin siellä Tavel Rosé jäi väliin eli oli mukavaa päästä maistamaan viiniä nyt. 

Viini maseroituu 1-2 päivää, minkä aikana se saa värinsä ja kypsyy sen jälkeen kuusi kuukautta terästankeissa.

Viinin väri on roseeviiniksi hyvinkin tumma. Helakan kirsikanpunainen väri on kaukana esimerkiksi hempeän vaaleanpunertavista Provencen roseista ja tuo mieleen jo vaaleimmat ja läpinäkyvimmät pinot noirit. Punaisuus jatkuu viinin tuoksussa ja maussa: tuoksussa on vahvasti jopa hieman ylikypsää mansikkaa ja punaherukkaa, maussa taas karpaloa ja mansikkaa sekä jälkimaussa hieman roseepippurista mausteisuutta. Viini on runsaan marjainen, mutta kuiva ja oikein mukavan oloinen ruokapöytään passeli, vakavasti otettava roseeviini.

E. Guigal Tavel Rosé 2019 toimii valkohomejuuston ja makkaran kanssa, parsan ja lohen kanssa ei niinkään. Se voisi sopia myös ruokaisten salaattien ja keveiden liharuokien kanssa. Meillä on tapana kokata kokonainen kana/broileri pääsiäisen aikaan, ja E. Guigal Tavel Rosé voisi mennä hyvinkin sen seurana. Kasviruoista grillattu munakoiso saattaisi sopia viinin seuraksi.

Villa Antinori Rosso 2020
IGT Toscana, Italia; Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah; 19,99 €

Villa Antinori Rosson aiemmista vuosikerroista 2018:n maistelimme kaksi vuotta sitten virtuaalitastingissa ja 2015:n viitisen vuotta sitten Antinori-tastingissa.

Antinorin talon nimikkoviini käy terästankeissa, minkä jälkeen se kypsyy tammitynnyreissä vuoden verran ennen pullotusta ja pulloissa kahdeksan kuukautta ennen myyntiin tuloaan.

Tummanpunaisen viinin tuoksu on marjainen ja mausteinen, oikeastaan hyvinkin italialainen. Siinä on tummia ja punaisiakin marjoja, hapankirsikkaa ja boysenmarjaa sekä hieman pehmeää vaniljaa, suklaata ja nahkaa, samoin maussa. Tanniinit tuntuvat pehmeinä, toisaalta viini on myös hapokas ja sen jälkimaku on hennon pippurinen. Kypsä marjaisuus on oikein miellyttävää.

Maistelulautasen antimet jakavat mielipiteet: Marjutin mielestä viini sopii hieman yllättäen lohen kanssa, Jussin mielestä taas ei. Toisaalta olimme samaa mieltä siitä, että valkohomejuusto ja makkara ovat ok. Muuten viinin voisi yhdistää vaikkapa pataruokien seuraksi, näin pääsiäisen aikaan tietenkin lammaspadan.

Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba Biologico 2019
DOC Nebbiolo d'Alba, Italia; Nebbiolo; 18,99 €

Viinin rypäleet tulevat kolmelta alueelta Piemontesta. Se kypsyy vuoden ajan tammitynnyreissä.

Viinin tuoksu on mausteinen ja marjainen sekä kukkainen, ruusun lisäksi siinä tuntuu hieman tervaa. Sen maussa on punaisia ja tummia marjoja sekä tuoksusta tuttua tervaa sekä mausteita, tanniinit ovat napakat ja hapokkuuttakin tuntuu jonkin verran. Viini on oikein kiva, rustiikkinenkin nebbiolo, ei liian tanniininen tai ärhäkkä, mutta kuitenkin kiinnostavalla tavalla luonteikas. Oli vaikea valita, kumpi italialaiskaksikosta olisi oma suosikki, joten äänemme jakautuivat tasan.

Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba Biologico 2019 maistui lammasmakkaran kanssa, lohi jakoi taas mielipiteitä (se sai viinin maistumaan hyvin marjaiselta) ja jopa vadelmainen macarons oli melko passeli. Muuten viinin voisi yhdistää pastan tai juustojen kanssa, samoin riistan tai pataruokien kanssa.

Symington Altano Organic 2020
DOC Douro, Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Alicante Bouschet; 16,99 €

Symington Altano Organic on myös tuttu: olemme maistelleet sen vuosikerran 2015 tortillojen kanssa, vuosikerran 2016 portviinitastingin alkajaisiksi ja vuosikerran 2017 herkkujen kanssa. Vuosikerta 2015 valittiin myös vuoden luomupunaviiniksi vuonna 2017.

Viini käy terästankeissa ja kypsyy ranskalaisissa tammitynnyreissä puoli vuotta ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustaherukkaa, luumua ja kirsikkaa sekä mausteita, nahkaa ja hieman yrttejä, samoin maussa. Viini on pehmeä ja täyteläinen; sen tanniinit ovat pehmeät, mutta pirteät. Tammikypsytys tuntuu pienenä vaniljaisuutena ja paahteisuutena. Viini on vuodesta toiseen oikein kiva, luotettava portugalilainen, jonka voisi yhdistää monen liharuoan kanssa.

Parhaiten maistelulautaselta Symington Altano Organic 2020:n kanssa sopii juusto. Viini maistuu hyvin sellaisenaan, mutta sen voisi yhdistää liharuokien kanssa, vaikkapa mehevän, pitkään haudutetun lampaan kanssa tai erilaisten grilliruokien kanssa. Myös paahtopaisti voisi sopia viinin seuraksi.

Pradorey Adaro 2020
DO Ribera del Duero, Espanja; Tempranillo; 19,80 €. Luomu, vegaaninen.

Portugalin Dourosta siirrymme rajan toiselle puolelle Espanjaan, missä viinin rypäleet ovat kasvaneet Duero-joen varrella. Viini on käynyt kontrolloidusti omien hiivojensa avulla. Se on käynyt läpi malolaktisen käymisen ja kypsynyt 12 kuukautta ranskalaisissa ja slovenialaisissa tammitynnyreissä sekä kolme kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustaherukkaa, mustikkaa ja luumua sekä lakritsaa, paahteisuutta, tummaa suklaata ja vaniljaisia mausteita. Viinin maku on täyteläinen ja marjainen, myös hapokkuutta tuntuu jonkin verran. Tuoksusta tuttuja aromeja komppaavat napakat, mutta samettiset tanniinit, ja muhkea ja hedelmäinen viini kaipaa seurakseen ruokaa.

Ruoaksi voisi valita vaikkapa karitsankyljyksiä (vaikkapa grillattuna). Lisäksi sen seuraksi voisi hankkia kovia juustoja, mausteisia makkaroita ja tietenkin muistaa sen kesällä ihan yleisesti ottaen grillattujen lihojen kanssa.

Pradorey Adaro 2020 oli Jussin suosikki tastingin viineistä.

***
Mutta mikä viini sopii mämmin kanssa? Sitä ei nyt kerrottu, mutta vinkkejä kannattaa kurkata vaikkapa vuoden 2017 pääsiäisviinitastingista.