11. syyskuuta 2018

Viiniposti Goes Toscana - Antinori-tasting 28.8.2018


Viiniposti järjesti Viiniposti Goes Toscana - Antinori-tastingin ravintola Sue Ellenin viinikellarissa 28.8. (20 €). Italialaisten viinien ystävinä ilmoittauduimme heti mukaan - varsinkin siksi, että yksi illan viineistä oli legendaarinen supertoscanalainen Tignanello. Tastingin veti vientipäällikkö Alessandro Leone.

Antinorin viinitalon historia yltää 1300-luvulle saakka. Viinitalon juuret ovat Firenzessä ja Chianti Classicossa, mutta nykyisin sillä on viinitarhoja myös Lombardiassa, Piemontessa, Umbriassa ja Apuliassa.


Marchese Antinori Franciacorta Cuvée Royale
DOCG Franciacorta; 78 % Chardonnay, 12 % Pinot Noir, 10 % Pinot Blanc; 26,90 €

Alkumaljana meille tarjoiltiin Antinorin lombardialaista kuohuviiniä, Franciacorta Cuvée Royalea. Vaikka Antinori taidetaan tuntea parhaiten juuri Tignanellosta sekä Chianti Classicoistaan, se on myös ensimmäisiä Franciacortan valmistajia.

Perinteisellä samppanjamenetelmällä tehty kuohuviini käy terästankeissa ja kypsyy 36 kk sakan päällä. Viinin tuoksu oli raikas ja hieman hedelmäkarkkinen, mukavan hapokkaassa ja aavistuksen paahteisessa maussa tuntui melonia ja kypsiä hedelmiä. Cuvée Royale oli oikein mukava alkumalja.

Villa Antinori Rosso 2015
IGT Toscana; 55 % Sangiovese, 25 % Cabernet Sauvignon, 15 % Merlot, 5 % Syrah; 18,89 €

Vuoteen 2002 saakka Villa Antinori Rosso oli laatuluokitukseltaan Chianti Classico, mutta huonon vuoden ja riittämättömän Sangiovese-sadon takia sen rypäleiden suhdetta oli muutettava. Samalla laatuluokitus vaihtui IGT Toscanaksi eli toisaalta huonommaksi, mutta toisaalta viinintekijälle vapaammat kädet antavaksi. Eri lajikkeista tehdyt pohjaviinit kypsyvät ensin omissa tammitynnyreissään vuoden ajan Chianti Classicon tapaan, lopullinen viini sekoitetaan pullottaessa.

Hieman robustin viinin aromeissa oli kumia ja nahkaa sekä mausteita, pippuria, herukkaa ja kirsikkaa. Tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus pirteää. Perushyvä viini sopi leikkeleiden kanssa ja miksei myös pastan seuraksi.

Pian delle Vigne Rosso di Montalcino 2015
DOC Rosso di Montalcino; 100 % Sangiovese Grosso; 21,89 €

Pian delle Vigne oli kypsynyt kahden vuoden ajan, ensin vuoden tammessa ja sen jälkeen vuoden pullossa. Pelkästään Sangiovese Grossosta eli Montalcinon alueella kasvavasta Sangiovesen kloonista tehty viini oli edellistä hieman pehmeämpi eikä aivan niin täyteläinen, tosin tuttuja tuoksuja ja makuja siitäkin havaitsi: hapankirsikkaa, vadelmaa ja muita makeahkoja punaisia marjoja sekä nahkaa, jälkimaussa oli hieman pippuria ja kahvia. Tanniinit tuntuivat pienellä viiveellä ja ilmaantuminen pehmensi viiniä edelleen.

Tästä lähti heti suositus kaverille, joka ei valitettavasti päässyt tastingiin mukaan, sillä juustojen ystävän kannattaa kokeilla tätä viiniä juustotarjottimensa kanssa.


Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2014
DOCG Chianti Classico Riserva; Sangiovese, Cabernet Sauvignon; 31,00 €

Chianti Classico Riserva kypsyy ensin 14 kk tammitynnyreissä ja sen jälkeen vielä vuoden pullossa. Aiemmista viineistä tuttu aromien kirjo jatkui edelleen, mutta intensiivisempänä ja runsaampana: nahan, vaniljan, kirsikan ja muiden marjojen lisäksi robustin ja rapsakan hapokkaan viinin tuoksussa oli salmiakkia, orvokkia ja yrttejä ja maussa viikunaa ja mausteita.

Sellaisenaan viini oli hieman liian tuhtia ja tanniinista ja kaipasi seurakseen mehevää pihviä, esimerkiksi Bistecca alla Fiorentinaa. Tastingin neljästä ensimmäisestä viinistä tämä oli meidän suosikkimme.

Tignanello 2015
IGT Toscana; 80 % Sangiovese, 15 % Cabernet Sauvignon, 5 % Cabernet Franc; 79,89 €

Illan viimeinen viini oli hartaasti odotettu Tignanello, 1970-luvun alussa alkunsa saanut ja 80-luvun alussa nykyiseen muotoonsa kehittynyt supertoscanalainen viini. Tignanello on ensimmäinen Sangiovese-pohjainen viini, joka kypsytettiin pienissä tynnyreissä. Sen valmistuksessa hylättiin muutenkin perinteet: viinissä käytettiin silloisia Chianti Classicon laatuvaatimuksia vähemmän Sangiovesea, minkä lisäksi valkoiset rypälelajikkeet jätettiin pois ja niiden tilalla käytettiin muitakin kuin alueen perinteisiä rypäleitä. Maailmankuuluksi viini päätyi, kun sitä 80-luvulla kutsuttiin lehtiartikkelissa supertoscanalaiseksi. Nykyisin se tunnetaan esimerkiksi Sussexin herttuatar Meghanin lempiviininä.

Vuosikertaa 2015 oleva Tignanello oli nuori ja napakan hapokas ja sen voisi hyvin jättää kypsymään vielä 20-30 vuodeksi. Kukkaisen ja hieman vaniljaisen viinin aromeissa oli myös nahkaa ja punaisia marjoja sekä mustikkaa, jälkimaussa hieman pippuria. Tignanello oli lupaavan herkullinen - jos nyt raatsisi investoida ja odottaa, viinin voisi korkata vaikkapa eläkepäivien aluksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti