Viiniposti // Toast to Harvest ja E. Guigal -masterclass

Saimme kutsun Viinipostin Toast to Harvest -tapahtumaan viime lokakuussa ja osallistuimme siellä E. Guigalin viinien masterclassiin. 

E. Guigalin viinitalo on suhteellisen nuori: se on perustettu vuonna 1946 Ampuis'n kylässä Côte-Rôtien alueen ytimessä Rhônen laaksossa, Itä-Ranskassa - alueella on toki viljelty ja valmistettu viiniä jo 2 400 vuoden ajan. Vuosikymmenien aikana talo on laajentunut ja omistaa nykyisin myös Domaine de Bonserinen viinitalon Côte-Rôtien alueella ja Château Nalys'n Châteauneuf-du-Papen alueella. Talo on myös 20 vuoden ajan valmistanut itse omat tynnyrinsä.

Mainitaan myös, että muutama vuosi sitten ravintola Basen viiniklubissa oli teemana Rhône. Maistelimme silloin neljää tässäkin masterclassissa ollutta viiniä: Côtes-du-Rhône Blancia ja Rougea, Crozes-Hermitagea ja Hermitagea.

E. Guigal Côtes-du-Rhône Blanc 2018
AC Côtes-du-Rhône, Ranska; 60 % Viognier, 15 % Roussanne, 10 % Marsanne, 8 % Clairette, 5 % Bourboulenc, 2 % Grenache Blanc; 16,97 €

Rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 25-vuotiaissa köynnöksissä. Viini on kypsynyt 9 kuukautta terästankeissa.

Kullankeltaisen viinin tuoksu oli herkullisen aromaattinen, trooppisen hedelmäinen, makean mausteinen ja kukkainen. Pehmeän hedelmäisyyden joukosta erottui mm. hunajamelonia, päärynää, aprikoosia ja persikkaa. Viinin hapokkuus oli kohtalaisen mukava ja suutuntuma aavistuksen öljyinen. Jälkimaussa maistui sitrusta ja yrttejä sekä vähän valkopippuria.

Viini oli miellyttävän tasapainoinen ja se olisi varmasti hyvä ruokaviini esimerkiksi savulohen tai grillattujen äyriäisten kanssa, ehkä myös vaalean lihan kanssa.

E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge 2018
AC Côtes-du-Rhône, Ranska; 50 % Syrah, 40 % Grenache Noir, 10 % Mourvèdre; 16,97 €

Rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 35-vuotiaissa köynnöksissä. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 18 kuukautta isoissa tammitynnyreissä.

Tummanpunaisen viinin melkeinpä makeassa tuoksussa on punaisia marjoja, kirsikkaa, luumua ja viikunaa sekä hieman lakritsaa ja kukkaisuutta, samoin maussa. Viini on keskitäyteläinen eli yllättää hieman kepeydellään ja sen tanniinit ovat tuntuvat, mutta pehmeät. Jälkimaussa on hieman pippuria.

Kaiken kaikkiaan viini on siis varsin kiva peruskottarainen. Se sopisi kypsien tai grillattujen liharuokien (padat, ragu) ja juustoisten ruokien, esimerkiksi pasta carbonaran tai ihan vain juustojen kanssa.



E. Guigal Crozes-Hermitage 2018
AOC Crozes-Hermitage, Ranska; 100 % Syrah; 29,90 €

Rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 35-vuotiaissa köynnöksissä. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 18 kuukautta 228 litran kokoisissa tammitynnyreissä.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on hilloisia tummia marjoja, mustaherukkaa, luumua, kirsikkaa, karpaloa ja hieman pippurisia mausteita sekä orvokkista kukkaisuutta. Maku on melko täyteläinen ja myötäilee tuoksua, tanniinit ovat pehmeät ja hapokkuuskin kohtalaista. Tammikypsytys tuo aromeihin aavistuksen makeaa vaniljaa.

Tällä kertaa kukaan ei luonnehtinut viiniä "mordormaiseksi" kuten ravintola Basen viiniklubissa taannoin. Se päätyi myös testiin, kun kokeilimme viime vuoden lopulla Riedelin eri Syrah/Shiraz-laseja. Ruokaviininä Crozes-Hermitage voisi toimia samojen ruokien kanssa kuin Côtes-du-Rhône Rougekin.

E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde de Guigal 2018
AOC Côte-Rôtie, Ranska; 96 % Syrah, 4 % Viognier; 79,98 € (vuosikerta 2019)

Côte-Rôtien alueen säännösten mukaan syrah'n sekaan saa sekoittaa jopa 20 % viognieria, niinpä tässäkin viinissä sitä on 4 %. Viognierin pitäisi tuoda viiniin tyylikkyyttä, aromaattisuutta ja tasapainoisuutta. 

Rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 35-vuotiaissa köynnöksissä jyrkillä rinteillä. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 36 kuukautta isoissa tammitynnyreissä, joista puolet on ollut uusia.

Tumman rubiininpunaisen viinin tuoksussa on hilloisen kypsää mustaherukkaa, mustikkaa ja vadelmaa sekä aavistus savua ja orvokkista kukkaisuutta. Viini on täyteläinen ja kohtalaisen tanniininen, sen maussa on tummia marjoja, luumua ja kirsikkaa sekä mausteita. Vanilja maistuu jonkin verran.

Muutama vuosi sitten ravintola Basen viiniklubin pääsiäisviinitastingissa E. Guigal Côte-Rôtie Brune et Blonde de Guigal johti meitä hilpeästi harhaan ja ohjasi ajatuksia Italian suuntaan. Tällä kertaa emme sortuneet ajattelemaan Italiaa, mutta viini maistui edelleen hyvältä. Se voisi maistua myös grillatun lihan, pihvin tai juustojen kanssa.

E. Guigal Hermitage 2017
AC Hermitage, Ranska; 100 % Syrah; 77,99 €

Rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 30-vuotiaissa köynnöksissä. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 36 kuukautta tammitynnyreissä, joista puolet on ollut uusia.

Tummanpunainen viini on kypsän marjainen ja mausteinen, samoin jo tutuksi tullut kukkaisuus tuntuu jo hyvin. Viini on täyteläinen ja sen tanniinit ovat napakat, mutta yleisvaikutelma on kuitenkin suhteellisen kepeä ja raikas, jopa hieman hapokas - tammikypsytyksen huomaa sekä tuoksun että maun vaniljaisista vivahteista, mutta sitä voimakkaammin viinissä tuntuu tummia marjoja, lakritsaa, nahkaa ja mausteita.

Viini on mielenkiintoinen ja siihen pitäisi tutustua varmaankin kaikessa rauhassa. Ehkä se oli vielä hieman liian nuori ja muutamat vuodet kellarissa tekisivät sille hyvää, sillä kymmenvuotias Hermitage oli ravintola Basen viiniklubissa aivan ylivoimainen suosikki. Se voisi sopia riistaruokien, punaisen lihan ja juustojen seuraksi.

E. Guigal Château de Nalys Châteauneuf-du-Pape Rouge 2016
AOC Châteauneuf-du-Pape, Ranska; 60 % Grenache Noir, 30 % Syrah, 8 % Mourvèdre, 2 % Counoise & Muscardin; 85,99 €

Rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 45-vuotiaissa köynnöksissä. Viini on käynyt puuastioissa ja kypsynyt 18 kuukautta, 30 % tammitynnyreissä ja loput terästankeissa.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia, kypsiä marjoja, hapankirsikkaa, luumua ja mausteita. Maku on pehmeän täyteläinen ja mukailee tuoksua, makeahko marjaisuus kääntyy hieman karpalon suuntaan ja saa seurakseen tummaa suklaata. Tanniinit tuntuvat silkkisinä, ja jälkimaussa maistuu mausteita.

Viini on tyylikäs ja moniulotteinen, pidimme kovasti. Se maistuisi grillatun lihan, lihapatojen ja kovien juustojen kanssa.