Ravintola Basen viiniklubi 17.1.2023: Espanja viinimaanaRavintola Basen vuoden ensimmäisen viiniklubin aiheena oli Espanja viinimaana. Viiniklubia isännöi ravintoloitsija ja sommelier Antti Uusitalo ravintola Vinkkelistä. Maistelulautasella oli tapas-henkisesti juustoa, kinkkua, oliiveja, chorizoa ja kokin isoäidin ohjeella tehtyä tortillaa.

Espanja on maailman toiseksi suurin viinintuottajamaa (3,5 miljardia litraa vuonna 2021). Edellä on vain Italia (4,45 miljardia litraa) ja kolmossijalla - hyvin lähellä - on Ranska (3,42 miljardia litraa). Pulloiksi muutettuna Espanjan vuosituotanto on 4,7 miljardia pulloa. Espanja on myös Euroopan suurin viininviejämaa. Vuosituotannosta vientiin menee 2,6 miljardia litraa, kun Italia vie 2,2 miljardia litraa ja Ranska vain 1,5 miljardia litraa. 

Vuonna 2022 Espanja oli Alkon tilastojen mukaan Suomen myydyimpien punaviinien listalla kolmannella sijalla Chilen ja Italian jälkeen ja kuohuviineissä toisena Italian ja Ranskan välissä. Kaikkiaan suomalaiset ostivat Alkosta vuonna 2022 vähän yli seitsemän miljoonaa litraa espanjalaisia viinejä.Perelada Cuvée Especial Cava Brut Nature 2019
DO Cava, Espanja;  Xarel-lo, Parellada, Macabeo, Chardonnay; 16,99 € 

Cavaa valmistetaan Kataloniassa, jossa viiniä on viljelty jo 200-luvulla eKr. Katalonialaiset viinit tulivat tunnetuksi maakunnan rajojen ulkopuolella 1800-luvun lopulla, kun viinikirva tuhosi suuren osan muiden maiden viiniköynnöksistä ja viinikauppiaat etsivät uutta myytävää. 

Cava sai alkunsa vuonna 1872, kun Codorníun viinitalon poika Josep Raventós valmisti ensimmäisen kuohuviinin. Tuotteesta tuli menestys ja sitä kutsuttiinkin katalonialaiseksi samppanjaksi siihen saakka, kunnes samppanjasta tuli suojeltu nimi EU:ssa. 1970-luvulla käyttöön otettu nimitys "cava" tarkoittaa viinikellaria katalaaniksi.

Viini on kirka ja vaaleankeltainen. Sen hedelmäisessä ja raikkaassa tuoksussa on sitruunaa, hunajamelonia, keltaista omenaa, makeaa mausteisuutta sekä hieman paahteisuutta ja mineraalisuutta. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja ja mineraalisuus on jopa hieman vichymäisen suolaista.

Viini sopi kaiken maistelulautasella olleen kanssa. Se maistuisi hyvin myös aperitiivina.

Martin Codax Albariño 2021
DO Rias Baixas, Espanja; Albariño; 17,58 €

Rias Baixasin viinialue sijaitsee Galiciassa Espanjan länsirannikolla. Alueen suosituin rypäle on Albariño, jota on 90 % tuotannosta. Rypäleen toivat alueelle todennäköisesti sisterssiläismunkit jo 1100-luvulla. Viileä ja sateinen kasvukausi tuo alueen valkoviineihin hapokkuutta.

Viini on kirkasta ja vaaleankeltaista. Hedelmäisessä, makeassa tuoksussa on päärynää, valkoherukkaa ja vaaleita kivihedelmiä. Maku on hedelmäinen ja kohtalaisen hapokas, toisaalta hedelmäisyys saa sen tuntumaan makeahkolta, vaikka viini onkin kuiva. Maussa on tuoksun tavoin päärynää ja lisäksi omenaa ja aavistus sitruunaa. Maussa on myös hieman mineraalisuutta, jota luonnehdittiin termillä "salaperäinen suolaisuus". 

Viini sopi parhaiten juustojen ja tortillan kanssa ja se olisi myös hyvä helposti kulauteltava terassiviini. Se oli kolmen seurueemme jäsenen suosikki illan viineistä.

Hacienda Lopez de Haro Reserva 2016
DOCa Rioja, Espanja; Graciano, Tempranillo; 16,95 € 

Espanjan koillisosassa sijaitsevassa Riojassa on viljelty viiniä jo Rooman vallan ajoista asti. Ensimmäiset kirjalliset tiedot alueen viininviljelystä löytyvät vuodelta 873. Kyseisenä vuonna San Millánin julkinen notariaatti kirjoitti asiakirjan, joka todistaa, että Trevianassa sijaitseva San Andrésin luostari on saanut viinilahjoituksen. Navarran ja Aragonin kuningas Pietari I puolestaan myönsi alueen viineille lainsuojan vuonna 1102. Nykyään Riojassa on viinitiloja yli 16 000 ja viinitarhoja on kaikkiaan 65 000 hehtaaria. Riojan suosituin rypäle on Tempranillo, jota viljellään 52 000 hehtaarilla. 

Viini on syvän tummanpunaista ja läpinäkymätöntä. Tuoksussa on tummaa marjaa, mustaherukkaa, seetriä, mausteita, nahkaa, hapankirsikkaa ja hieman vaniljaa. Keskitanniininen, hedelmäinen maku toistaa tuoksun aromeja, tammikypsytys on tuonut siihen vaniljan sijaan ennemminkin mausteita.

Viini sopi lihan, chorizon ja juuston kanssa. Se on hyvä peruspunkku ja sopisi hyvin pizzan seuraksi. Se oli yhden seurueemme jäsenen suosikki illan viineistä.Condado de Haza Crianza 2017
DO Ribera del Duero, Kastilia-León, Espanja; Tempranillo; 20,98 € 

Ribera del Dueron viinialue on saanut nimensä Duero-joesta. Joki tunnetaan Portugalissa nimellä Douro ja sen mukaan on nimetty Douron viinialue. Ribera del Dueron historia sai alkunsa 1100-luvulla, kun Burgundista vaeltaneet benediktiiniläismunkit asettuivat alueelle ja ryhtyivät viljelemään viiniä. Alueen suosituin rypäle on Tempranillo, jota kutsutaan paikallisesti Tinto Finoksi. Alueen ainoa sallittu valkoinen rypäle on Albillo.

Viini on syvän tummanpunaista ja läpinäkymätöntä. Tuoksussa on mustaherukkaa, kirsikkaa, nahkaa, tummaa marjaa ja tammea. Tanniinisessa, napakassa maussa on mausteita ja tummaa marjaa.

Viini sopi parhaiten juuston ja chorizon kanssa. Se oli Jussin ja seurueemme kahden muun jäsenen suosikki illan viineistä.

Numanthia Termes 2019
DO Toro, Kastilia-León, Espanja; Tinta de Toro; 29,59 € 

Toron viinialue sijaitsee Zamoran maakunnassa Duero-joen varrella. Viininviljely sai siellä alkunsa ensimmäisellä vuosisadalla jKr., kun kreikkalaiset opettivat paikallisille kelttiheimoille viinin viljelyä. Alueen nimikkorypäle Tinta de Toro on geneettisesti sama rypäle kuin Tempranillo, mutta niillä on erilainen fenotyyppi. Tinta de Toro on sopeutunut paremmin kuumaan kasvualueeseen, sillä on paksumpi kuori ja se tuottaaa tanniinisempia viinejä kuin tempranillo. Tinta de Toro on alueen suosituin rypäle (98% tuotannosta).

Viini on syvän tummanpunaista ja läpinäkymätöntä. Tuoksussa on mustaherukkaa, hapankirsikkaa ja mustetta. Maku on mausteinen ja tanniininen. Viini on hieman kuin yhdistelmä kahdesta edellisestä.

Viini vaatii ehdottomasti ruokaa seurakseen. Maistelulautaselta se sopi parhaiten chorizon kanssa. Se oli Marjutin ja seurueemme kolmen muun jäsenen suosikki illan viineistä.