Suomen Sommelierit ry & Winestate // Portugalin uutuusviinejä 13.12.2022



Suomen Sommelierit ry järjesti kannatusjäsenilleen Portugalin uutuusviinejä -tastingin 13.12.2022. Viinejä esitteli Winestaten tuotepäällikkö Riitta Välitalo.

Portugali on ollut yksi viime vuoien suosikeistamme, sillä maalla on paljon muutakin tarjottavaa kuin (aina yhtä hurmaavat) portviinit, hilloiset punaviinit ja pirskahtelevat vinho verdet. Toistaiseksi viinien hinta-laatusuhde on ollut loistava, tosin koska kaikki kallistuu (lasipullot, sähkö, kuljetus...), se heijastuu varmasti myös viinien hintoihin.

Portugalin viinien suosio on muutaman viime vuoden aikana kasvanut huimasti, ja Alkossa Portugalin punaviinejä myydäänkin neljänneksi eniten Chilen, Italian ja Espanjan jälkeen. Valikoiman laajenemiselle on toki tilaa ja se olisi meidänkin mielestämme varsin suotavaa, sillä tämänhetkinen suosio perustuu kahteen edulliseen punaviiniin.

Lue lisää vaikkapa Alkon sivuilta.

Anselmo Mendes Pardusco 2020
DOC Vinho Verde, Portugali; Alvarelhão, Pedral; 14,98 €

Alvarelhão eli Brancelho on punainen lajike, jota viljellään lähinnä Iberian niemimaan luoteisosassa. Sitä käytetään sekoitteissa, lajikeviininä siitä taas saadaan kevyitä, hapokkaita ja aromaattisia viiniä, jossa on punaisten marjojen, mansikan ja vadelman aromeja.

Pedral on punaisen vinho verden tuotannossa käytetty lajike. Se tuo viineihin väriä ja rustiikkista luonnetta, kukkaisuutta sekä mausteiden, yrttien, pähkinöiden ja metsämarjojen aromeita. 

Kyllä, vinho verdeä ("vihreä viini") valmistetaan myös punaisena (ja roseena) - pardusco on punaisen vinho verden lempinimi. DOC Vinho Verde eli Minhon alue lähiseutuineen sijaitsee Luoteis-Portugalissa. 

Anselmo Mendes Pardusco on käynyt terästankeissa. Se on hennosti rusertavan punainen ja aavistuksen läpinäkyvä. Tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa ja yrttejä, maku puolestaan on kepeä, hapokas ja punaherukkainen. Tanniinit eivät tunnu kovinkaan voimakkaina, ja jälkimaussa maistuu hieman mausteita ja yrttejä. Yleisvaikutelma on melko vinkeä ja rustiikkinen ja viini osoittaa taas sen, että kaikki portugalilaiset punaviinit eivät ole raskaita hillopommeja.

Anselmo Mendes Pardusco sopi hyvin juustojen kanssa.



Comboio do Vesúvio 2018
DOC Douro, Portugali; Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca; 17,99 €

Douron alue sijaitsee Koillis-Portugalissa Vinho Verden itäpuolella. Aluetta halkoo Douro-joki, joka tunnetaan Espanjan puolella Duerona. Alueella on viljelty viiniä noin 6 000 vuoden ajan. DOC Douro on myös maailman ensimmäinen virallinen viinialue, kun vuonna 1756 se määriteltiin portviinin tuotantoalueeksi. Toki alueella tuotetaan muitakin viinejä.

Comboio do Vesúvio on saanut nimensä ("Vesuvion juna") Douron läpi kulkevasta junaradasta, jonka varrella on viinitilan oma pysäkki. Se on kypsynyt terästankeissa.

Sinertävän, tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja ja hieman kumia. Sen tuoksu on mehevän hedelmäinen ja hieman kukkaisa. Viinin pehmeässä ja hieman paahteisessa maussa on tummia marjoja, varsinkin mustikkaa ja mausteita ja yrttejä - ehkä rosmariinia. Keskitäyteläisen viinin tanniinit ovat pirteät.

Comboio do Vesúvio on monikäyttöinen ruokaviini. Se sopi juustojen ja kinkun kanssa, samoin tumman suklaan seuraksi (ainakin Marjutin mielestä, Jussin mielestä ei).



Quinta do Portal Satokausi Douro Red 2019
DOC Douro, Portugali; Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional; 16,89 €

Satokausi Douro Red on Winestaten "julkkisviini". Se on tehty yhdessä Satokausikalenterin ja Quinta do Portalin viinitalon kanssa ja lanseerattu viime vuoden lokakuussa. Punaviinin lisäksi Satokausi-sarjaan kuuluu myös humppakuutiossa oleva roseeviini. Satokausi Douro Red on muuten tastingin ainoa Alkon vakiovalikoiman viini, muut viinit ovat saatavissa tilausvalikoiman kautta. 

Viini on kypsynyt yhdeksän kuukautta uusissa ja vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Tammikypsytys tuntuu maltillisesti hentona vaniljana, muuten viini on täyteläinen, tumman marjainen, mustaherukkainen ja kirsikkainen. Mehukas, kypsä marjaisuus ja tammikypsytys luovat kuvaa makeudesta, vaikka viinissä ei olekaan jäännössokeria. Toisaalta viini on hapokas ja sen tanniinit tuntuvat pehmeinä, joten se maistuu hyvin ihan sellaisenaankin.

Satokausi Douro Red sopi hyvin juuston ja kinkun kanssa ja varmasti myös erilaisten syys- ja talvikauden riista- ja sieniruokien kanssakin.

Quinta do Monte d'Oiro Tinto Organic 2018
Vinho Regional Lisbon, Portugali; Syrah; 15,98 €. Luomu .

Lissabonin alueelta tuleva viini on hieman poikkeuksellisesti 100 % syrah. Portugalissa on noin 250 kotoperäistä lajiketta, mutta myös kansainväliset lajikkeet ovat saavuttaneet suosiota osassa maata. Syrahia viljellään lähinnä Alentejon ja Lissabonin alueilla. Lissabonin alueen viinit eivät ole meille tuttuja emmekä siis osaa sanoa, millainen on tyypillinen alueen viini - Quinta do Monte d'Oiro Tinto Organic ei sellainen kuulemma ole, vaan se on ennemminkin Rhône-henkinen. 

Viini on kypsynyt kymmenen kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä. Vaikka nyt maistettu vuosikerta 2018 on luomu, sitä seuraava vuosikerta 2019 ei ole. 

Viinin tuoksussa on herukkahilloa, karhunvatukkaa, pippurisia mausteita ja vähän kaakaota. Keskitäyteläinen, mausteinen maku toistaa tuoksun aromeja. Tanniinit tuntuvat lempeinä. Yleisvaikutelma on robusti ja marjainen - tuhti hillopommisuus ja muut portugalilaisiin viineihin yhdsityvät mielikuvat olivat tästä viinistä melko kaukana.

Quinta do Monte d'Oiro Tinto Organic on edellisten viinien tavoin ruokaviini. Se sopi parhaiten juustojen kanssa.



Quinta da Lagoalva Reserva 2019
DOC Tejo, Portugali; Alfrocheiro, Syrah, Touriga Nacional; 18,99 €

Alfrocheiroa käytetään yleensä sekoiteviineissä tuomaan väriä ja ryhtiä; viinit ovat samettisia ja mausteisia, niiden tyypillisiä aromeja ovat kypsät marjat, kuten mansikka ja karhunvatukka, joiden lisäksi viineissä on minttua ja kukkaisuutta

Tejon viinialue sijaitsee Portugalin keskiosassa Lissabonista pohjoiseen ja käsittää Ribatejon maakunnan. Sen eteläpuolella sijaitsee paremmin tunnettu Alentejon viinialue.

Viinin teossa on käytetty sekä perinteisiä että nykyaikaisia menetelmiä ja se on kypsynyt kymmenen kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Sen makeassa, hieman parfyymisessa tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa, mausteisuutta ja hilitysti tammea, samoin maussa. Pehmeät taniinit tekevät viinistä ryhdikkään. Viini on stereotyyppinen portugalilainen viini ja siksi varsin miellyttävää juotavaa.

Quinta da Lagoalva Reserva sopi Marjutin mielestä parhaiten tumman suklaan kanssa, Jussin mielestä taas ei.

Quinta do Ataíde Vinha do Arco Touriga Nacional 2016
DOC Douro, Portugali, Touriga Nacional; 27,99 €. Luomu.

Portugalilaiset viinit ovat useimmiten useiden lajikkeiden sekoitteita, mutta Quinta do Ataíde Vinha do Arco Touriga Nacional on tehty vain Touriga Nacionalista. Sen rypäleet ovat peräisin Quinta do Ataíden tarhalta, joka on Pohjois-Portugalin suurin luomuviinitarha (112 ha). Se on kypsynyt 14 kuukautta ranskalaisissa 400-litraisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua ja boysenmarjaa sekä mausteita, ruusuista kukkaisuutta ja lakritsaa, tammikypsytyksenkin huomaa vaniljaisuutena. Täyteläinen maku tuntuu makeahkolta ja melkein hilloiselta, vaikka sokeria onkin vain 1 g/l. Viini on kuitenkin ryhdikäs napakoiden ja miellyttävien tanniiniensa ansiosta. Kokonaisvaikutelma on mehevän täyteläinen, mutta myöskin lempeän hapokas ja tuo ajoittain mieleen jopa portviinin. 

Quinta do Ataíde Vinha do Arco Touriga Nacional sopi hyvin juustojen (ja suklaan!) kanssa. Se oli meidän suosikkimme illan viineistä.