Brunehaut Saint Martin Brune

Näyte / Red Bev



Brunehautin panimo sijaitsee Valloniassa, noin 80 kilometriä Brysselistä etelään. Panimon juuret ulottuvat vuoteen 1096, jolloin Tournaissa sijaitseva Saint Martinin panimo sai luvan valmistaa olutta. Panimotoiminta jatkui 1790-luvulle asti, jolloin suuri osa luostarista tuhoutui Ranskan vallankumoussodissa. Oluiden reseptit piilotettiin hyökkääjiltä ja ne säästyivät tuholta.

Vuonna 1890 Brasserie de Bruenhaut alkoi panna oluita luostarin resepteillä. Niistä Saint Martin Brune valittiin maailman parhaaksi tummaksi luostariolueksi vuonna 2009. Panimon valmistamat Saint Martin -oluet ovat Belgian panimoliiton sertifioimia luostarioluita. 

Saint Martin Brune
Belgia; dubbel (luostariolut); 8,0 %; 4,80 €

Panimo Brasserie de Brunehaut

Panimon mukaan: Aroma of caramel and liquorice. Less sweet than most traditional Dark Abbey Ales. Many people prefer this double at room temperature. It is especially popular when paired with dessert.

Oluttyypin mukaan
Dubbel on vahva pintahiivaolut, joka oli alun perin luostariolut. Dubbel-nimitys ei ole suojattu lailla kuten Trappist, joten sitä voivat käyttää muutkin kuin luostaripanimot. Dubbelit ovat yleensä tummanruskeita ja niissä on maltaisuutta, hedelmäisyyttä ja hiivaisuutta.

Lyhyesti:paahteinen ja karamellinen luostariolut

Kommentit

M: Maistuu oluelle, jotain siirappista.

J: Tuoksussa on rusinaa, siirappia, pähkinää, tummaa toffeeta ja aavistus lakritsaa sekä paahteisuutta. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, paahteisuus on voimakkaampaa kuin tuoksussa. Maku ei ole yhtä makea kuin tuoksu. Suutuntuma on yllättävän kevyt. Jälkimaussa on kahvia, pähkinää ja rusinaa.

Saint Martin Brune ei ole yhtä makea ja tuhti kuin useimmat maistamani belgialaiset dubbelit. Se on kuitenkin hyvä luostariolut, tykkäsin. Arvosanaksi annan +.