Herdade dos Grous Red 2019

Kaupallinen yhteistyö / Portugal Vineyards



Herdade dos Grous Red on peräisin Alejenton alueelta. Alue kattaa noin kolmanneksen Portugalista ja sijaitsee maan eteläosassa, ainoastaan Algarve on sitä etelämpänä. Alentejossa on kahdeksan erillistä viinialuetta. Vuodesta 2003 lähtien kaikki viinialueet ovat kuuluneet Alentejo DOC -laatuluokitukseen, sitä ennen niillä oli omat laatuluokituksensa.

Punaisista rypäleistä Alentejossa viljellyimmät ovat Aragonez (Espanjassa Tempranillo, muualla Portugalissa Tinto Roriz), Castelao ja Trincadeira. Suosituimpia valkoviinirypäleitä ovat puolestaan Roupeiro, Antão Vaz ja Arinto.

Alentejossa sijaitseva Herdade dos Grousin maatila on tuottanut viiniä vuodesta 1987 lähtien Luis Duarten johdolla. Tilan yhteydessä on hotelli ja viinin maistelun lisäksi siellä voi harrastaa ratsastamista, lintubongausta ja kuumailmapallolentoja.

Herdade dos Grous Red käy terästankeissa ja kypsyy uusissa ranskalaisissa barrique-tammitynnyreissä (225 l) yhdeksän kuukauden ajan.



Herdade dos Grous Red 2019
Alentejo, Portugali; Alicante Bouschet, Syrah, Touriga Nacional, Aragonêz; 14,21 € (2020)

Tuottaja Herdade dos Grous

Etiketin mukaan hedelmäinen viini, hyvin integroitunut tammi, pyöreät ja pehmeät tanniinit

Rypäleiden mukaan
Alicante Bouschet (Garnacha Tintorera): tummia ja punaisia marjoja, hilloisuutta, pehmeää rakennetta, runsaasti tanniineja ja kohtalaisesti hapokkuutta; teinturier-rypäle (punainen hedelmäliha) eli sitä käytetään sekoitteissa tuomaan väriä
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa
Aragonêz (Tempranillo, Tinto Roriz): marjoja, luumua, tupakkaa, vaniljaa, nahkaa, yrttejä

Ruokana flank steak, halloumia, päärynää ja salaattia

Lyhyesti: hedelmäinen ruokaviini

Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on kypsiä tummia marjoja, herukkaa, kirsikkaa ja luumua sekä pippurisia mausteita ja nahkaa. Viinin maku on kuiva, mutta hedelmäinen, tanniinit ovat pirteän pippurisia. Tammikypsytys tuntuu lähinnä mausteisuutena ja hentoina seetrin aromeina. Jälkimaussa tuntuu marjaisuutta ja mausteita. Viini on mukavan roteva kokonaisuus.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, sen marjaisuus sopii sipulin hapokkuuden ja halloumin suolaisuuden kanssa ja tanniinit puolestaan medium-kypsän lihan kanssa eikä päärynäkään riitele sen kanssa. Viini maistuu sellaisenaankin varsinkin ilmaannuttuaan pari tuntia, mutta ruokaviininä se on omimmillaan. Flank steakin lisäksi se voisi toimia muiden liharuokien kanssa, miksei myös tuhtien pastojen tai kovien juustojen kanssa. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viinin tuoksussa on runsaasti herukkahilloa, karhunvatukkaa ja luumua. Makeiden aromien lisäksi tuoksussa on nahkaa sekä hieman tammea ja hapankirsikkaa. Heti avaamisen jälkeen tuoksussa oli runsaasti karpaloa, mutta se katosi ilmaantumisen myötä. Keskitäyteläinen maku on runsaan mausteinen, jopa pippurinen. Tuoksun tummien marjojen aromit ovat maussa paljon maltillisempi. Tanniineja on kohtalaisesti, tanniinisuus pehmeni ilmaantumisen myötä. Jälkimaussa on hapankirsikkaa, mustaherukkaa ja mausteisuutta.

Ruoan seurana viini sopi hyvin, varsinkin flank steakin. Se toimi myös päärynän makeuden ja halloumin suolaisuuden kanssa. Herdade dos Grous Red on parhaimmillaan ruoan seurana, mutta menee myös sellaisenaan. Arvosana +.