Viiniposti // Vintage Champagne -tasting Ranskan suurlähetystössä 25.10.2022



Muistellaan vuoden aluksi menneitä eli palataan siihen, kun Viiniposti järjesti vuosikertasamppanjoiden tastingin (60 €) Ranskan suurlähetystössä 25.10.2022. Tastingin veti Interbrandsin product specialist Minna Halmesvaara.



J. Charpentier Millésime Champagne Brut 2018
AC Champagne, Ranska; 39 % Pinot Noir, 33 % Meunier, 28 % Chardonnay; 44,90 €

J. Charpentierin samppanjatalo sai alkunsa vuonna 1874 ja sitä johtaa nyt suvun viides sukupolvi. Samppanjaa se on valmistanut heti 1900-luvun alusta, tosin ensin eri brandeilla lähinnä kulloisenkin omistajan mukaan, kunnes J. Charpentierin tuotemerkki syntyi vuonna 1974. Talon tarhat sijaitsevat eri puolilla Marnen laaksoa ja Montagne de Reimsia. Talolla on kestävän kehityksen sertifikaatti ja se pyrkii käyttämään mahdollisimman luonnonmukaisia menetelmiä ja kunnioittamaan eri tarhojen ominaispiirteitä.

J. Charpentier Millésime Champagne Brut 2018 on paahteinen ja kypsän hedelmäinen, sen aromeissa on sitrusta, persikkaa sekä omenaa ja niiden lisäksi pähkinää ja hieman yrttejäkin. Se on hapokas ja hieman mineraalinen, ja yleisvaikutelma on pirteä. Juuston kanssa samppanja sopii hyvin, samoin lohen kanssa, joten nyt blinikaudella se voisi olla hyvä blinisamppanja varsinkin erilaisten kala- ja äyriäistäytteiden seurana.



Moët & Chandon Grand Vintage Champagne Brut 2013
AC Champagne, Ranska; 41 % Chardonnay, 38 % Pinot Noir, 21 % Meunier
Moët & Chandon Grand Vintage Champagne Brut 2015
AC Champagne, Ranska; 44 % Pinot Noir, 32 % Chardonnay, 24 % Meunier; 79,99 €

Moët & Chandonin vuonna 1743 perustettu samppanjatalo sijaitsee Épernayssa. Ensimmäisen vuosikertasamppanjansa talo julkaisi vuonna 1842. Vuonna 2011 se oli maailman suurin samppanjantuottaja: Moët & Chandon omistaa lähes 1 200 hehtaaria viinitarhoja ja tuottaa noin 28 miljoonaa pulloa vuodessa. Sanotaankin, että lähes joka sekunti jossain päin maailmaa poksahtaa auki pullo talon samppanjaa.

Grand Vintagen vuosikerta oli juuri vaihtumassa, joten meillä oli hyvä tilaisuus maistella rinnakkain vuosikertoja 2013 ja 2015. Vuosi 2013 oli hyvä chardonnay-vuosi, toisaalta sitä kuvasti odottava tunnelma ja sato korjattiin myöhään. Vuosi 2015 taas oli kuuma ja jopa arvaamaton.

Moët & Chandon Grand Vintage 2013 on kypsynyt ensin seitsemän vuotta hiivasakkojen päällä ja uudelleenkorkituksen jälkeen vielä vähintään 6 kuukautta. 2015 taas on kypsynyt kuuden vuoden ajan ennen uudelleenkorkitusta.

Vuosikerta 2013:ssa maistuu pähkinää ja nougat'ta, kypsää hedelmää, sitrusta ja greippiä varsinkin jälkimaussa. Aromeissa on myös aavistus suolaista mineraalisuutta sekä valkoisia kukkia ja jasmiinia. Se on mukavasti kehittynyt ja miellyttävää juotavaa.

Vuosikerta 2015 on raikkaampi ja pehmeämpi kuin 2013, toisaalta kuitenkin paahteisempi. Suuren suuria eroja ei kuitenkaan ole. Pähkinä ja mantelinougat tuntuvat vielä hentoina, mutta samaa kukkaisuutta ja greippiä kuin vuosikerrassa 2013 on hyvin havaittavissa. 

Molemmat vuosikerrat sopivat hyvin juustojen kanssa. Vuosikerta 2015 oli meidän kummankin suosikki.



Veuve Clicquot Vintage Champagne Brut 2012
AC Champagne, Ranska; 51 % Pinot Noir, 34 % Chardonnay, 15 % Meunier; 88,70 €

Veuve Clicquot'n vuonna 1772 perustettu samppanjatalo sijaitsee Reimsissä, ja se on yksi vanhimmista ja suurimmista samppanjataloista. Sen maine perustuu nuorena leskeksi jääneen ja talon johdettavakseen saaneen Madame Clicquot'n saavutuksiin.

Madame Clicquot'n kerrotaan mm. kehittäneen ensimmäisen vuosikertasamppanjan vuonna 1810 samoin kuin pullojen tanssitustelineen vuonna 1816. Lisäksi vuonna 1814 hän vakiinnutti talon aseman kansainvälisesti, kun hän onnistui viemään samppanjaa Venäjälle kauppasaarrosta huolimatta. Huomautamme kuitenkin, että vaikka Madame Clicquot oli edelläkävijä, rohkea ja ennakkoluuloton liikenainen ja ansaitsee siitä kaiken kunnian, emme nyt puhuisi vastaavasta toiminnasta positiiviseen sävyyn, päinvastoin.

Talolla on hieman alle 400 hehtaaria viinitarhoja, minkä lisäksi se ostaa rypäleitä sopimusviljelijöiltä. Talon vuosituotanto on noin 19 miljoonaa pulloa vuodessa.

Mainitaan vielä, että Ahvenanmaan vesille uponneesta hylystä löydettiin vuonna 2010 47 pulloa Veuve Clicquotin samppanjaa.

Tästä samppanjasta 11 % on kypsynyt isoissa tammitynnyreissä, mikä tuo aromeihin lisää runsautta. Tuoksussa on kypsää hedelmää, omenaa ja päärynää sekä paahteisuutta ja pähkinää, minkä lisäksi maussa on myös greippiä. Kokonaisuus on tasaisen varma ja luotettava. Suutuntuma on kermainen ja jälkimaku jopa hieman mausteinen.

Veuve Clicquot Vintage Champagne Brut 2012 maistuu hyvin juustojen ja lohen kanssa, joten myös keltainen leski voisi sopia hyvin blinipöytään.



G.H. Martel Collection Familiale Blanc de Blancs Champagne Brut 2002
AC Champagne, Ranska; Chardonnay; 59,99 €

G.H. Martelin vuonna 1869 perustettu samppanjatalo sijaitsee aivan Épernayn kaupungin naapurissa Reimsissä. Muutamien omistajienvaihdosten jälkeen se päätyi nykyisille omistajilleen Rapeneaun perheelle vuonna 1979. Sillä on noin 200 hehtaaria omia tarhoja ja se on suurin yksityisomistuksessa oleva samppanjantuottaja. Se tuottaa yli kaksi miljoonaa pulloa samppanjaa vuodessa. 

Tuoksu ja samoin maku ovat omenaisia ja paahteisia, mutta 20 vuoden ikä ei oikeastaan tunnu missään - pieniä lähes oksidoituneen, kypsän omenan aromeja toki on ja suurin hapokkuus on jo pehmentynyt, mutta samppanja on silti sitruksisen hapokas, hedelmäinen ja hieman pähkinäinen. Suutuntuma on kermainen ja runsas, oikein miellyttävä.

G.H. Martel Collection Familiale Blanc de Blancs Champagne Brut 2002 oli tastingin yllättäjä ja myös meidän suosikkimme. Sen hinta-laatusuhde on loistava, joten tätä kirjoittaessa saimme viimein tilattua sitä myös omaan varastoon (vastahan sitä on hieman yli neljä vuotta ämpyiltykin).

***
Katso myös: