G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut

Näyte / Red Bev


Avenay Val d’Or kylässä Epernayn lähellä sijaitseva G.H. Martelin samppanjatalo perustettiin vuonna 1869. Nykyiselle omistajalleen se siirtyi vuonna 1979, ja taloa pyörittää nyt Rapeneaun suvun neljäs viinintekijäsukupolvi. Samppanjatalolla on yli 200 hehtaaria omia tarhoja ja se ostaa rypäleitä myös muilta viljelijöiltä.

G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut
Champagne, Ranska; 50 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay, 20 % Meunier; 29,99 €

Tuottaja Champagne G.H.Martel & Co
Maahantuoja Red Bev Oy

Etiketin mukaan terroiriaan edustava ja perinteitä kunnioittava hienostunut samppanja

Rypäleiden mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo samppanjaan/kuohuviiniin eleganssia
Meunier: hapokkuutta, hedelmäisyyttä, mausteisuutta; tuo samppanjaan hedelmäisyyttä ja kypsyyttä

Ruokana blinit, savulohimousse ja graavilohi

Lyhyesti: raikas ja sitruksisen hapokas samppanja

Kommentit

M: Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on kirpeänraikasta sitruunaa, omenaa, suolaista vichyvedestä muistuttavaa mineraalisuutta sekä jonkin verran paahteisuutta ja aavistus marsipaania. Sen maku on hapokas ja tuoksun tapaan kirpeänraikkaan sitruunainen, keltaomenainen ja suolaisen mineraalinen, musiikkitermein voisi sanoa, että sen diskantit ovat hyvin korostuneet. Viinin mousse pirskahtelee kielellä pitkään ja jälkimaussa maistuvat maun eri aromit.

Hapokkuutensa ansiosta viini sopii hyvin rasvaisten blinien ja rasvaisen lohen kanssa, sillä se puhdistaa paletin suupalojen välissä ja sen sitruunaisuus sopii hyvin kalan kanssa. Myös juuri alle 30 €:n jäävä hinta miellyttää lompakkoa ja tekee viinistä hyvin varteenotettavan vaihtoehdon, jos nyt alkaneella blinikaudella haluaa nauttia lättysten kanssa samppanjaa - lisäksi sitä saa kätevästi sekä puolikkaissa pulloissa että magnumeissa. Arvosanaksi G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut saa +.

J: Viini on kirkasta ja vaalean kullankeltaista. Tuoksussa on sitruunaa, keltaista omenaa, aprikoosia, mineraalisuutta ja kevyttä paahteisuutta. Maku on hapokas, tuoksun aromeista omena maistuu siinä voimakkaimmin. Mineraalisuus on maussa vahvempaa kuin tuoksussa. Jälkimakua kohden sitruunaisuus muuttuu entistä rapsakammaksi ja paahteisuus voimistuu.

Blinin ja lohen kanssa samppanja sopi hapokkuutensa ja sitruunaisuutensa ansiosta hyvin. Se voisi käydä myös äyriäisten seuraksi ja menee hyvin sellaisenaankin. Arvosanaksi annan +.

***
Katso myös:



Blinit ravintola Bellevuen reseptillä

(15-16 kpl)

0,5 l vettä
0,5 l täysmaitoa
25 g hiivaa (tai pussillinen kuivahiivaa)
1,5 rkl suolaa
500 g tattarijauhoja
100 g vehnäjauhoja
50 g ruisjauhoja
4 kananmunaa

paistamiseen kirkastettua voita

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva sekaan. Lisää suola ja jauhot vähitellen sekoittaen. Anna taikinan käydä huoneenlämmössä kahdeksan tuntia tai pidempäänkin. (Vaihtoehtoja on monia: tällä kertaa me lisäsimme kuivahiivan viileään nesteeseen, annoimme taikinan muhia huoneenlämmössä 6-7 tuntia, nostimme sen jääkaappiin yöksi ja paistoimme blinit seuraavana iltana.)

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää taikinaan ensin keltuaiset, kääntele sitten valkuaisvaahto osissa taikinan sekaan.