Weinbau der Lebenshilfe Spätburgunder 2017



Bad Dürkheimissa Pfalzissa sijaitseva Weinbau der Lebenshilfen viinitila on osa  Lebenshilfeä, joka tarjoaa työllistymis- ja kouluttautumismahdollisuuksia kehitysvammaisille sekä mielenterveysongelmaisille. Toiminnassa on mukana yli 1 000 ihmistä, ja viinitilan lisäksi paikallisen Lebenshilfen toimintaan kuuluvat myös puuverstas, metallipaja ja puutarha.

Viinitilalla on tarhoja 24 hehtaaria ja vuosituotanto vaihtelee 160-200 000 pullon välillä. Kaikki tilan viinit tulevat luonnonmukaisin menetelmin viljellyiltä tarhoilta ja lähes kaikki rypäleet poimitaan käsin.

Spätburgunder on vain ravintolavalikoimassa, mutta Alkon valikoimassa on kolme Lebenshilfen rieslingiä. Siihen käytetyt rypäleet kerätään tarhoilta, joiden maaperä on kalkkikiveä ja hiekkaa. Ennen käymistä viini kylmämaseroituu viikon ajan, minkä jälkeen se kypsyy 17 kuukauden ajan tammitynnyreissä.



Weinbau der Lebenshilfe Spätburgunder 2017
Pfalz, Saksa; Spätburgunder (Pinot Noir); ei Alkossa. Luomu, vegaaninen.

Tuottaja Weinbau der Lebenshilfe

Etiketin mukaan samettisen pehmeä ja hedelmäinen

Rypäleen mukaan
Spätburgunder (Pinot Noir): kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana kokonaisena paistettu broileri ja riisiä

Lyhyesti: tasapainoinen ja pehmeän hapokas

Kommentit

M: Rubiininpunaisen, läpikuultavan viinin tuoksussa on hapokkaita punaisia marjoja, puolukkaa ja karpaloa sekä rustiikkisia aromeja, metsänpohjaa, puolukanvarpuja, yrttejä ja hieman savua. Maku on hapokas, runsaan marjainen, marjainen ja yrttinen, tanniineja ei tunnu oikeastaan yhtään. Tammikypsytys on tuonut viiniin ryhtiä ja rakennetta sekä mausteisuutta (mutta ei vaniljaa). Jälkimaussa maistuu pientä marjaisuutta ja yrttejä.

Viini on maukas ja tasapainoinen. Noin kuuden vuoden ikää ei oikeastaan huomaa, sillä sen hapokkuus on säilynyt raikkaana, toki voisi veikkailla, että suurin särmikkyys on jo taittunut hieman. Ruoan kanssa viini sopii hyvin, jopa niin hyvin, että sitä ei huomaa sen kummemmin edes kommentoida. Arvosanaksi Weinbau der Lebenshilfe Spätburgunder saa +.

J: Viini on tummanpunaista ja läpikuultavaa. Tuoksussa on runsaasti marjaa - punaherukkaa, vadelmaa ja hapankirsikkaa. Siinä on myös häivähdys makeaa luumua. Hapokas maku toistaa tuoksun punamarjaisia aromeja, siinä on lisäksi lempeän kirpeää puolukkaa. Jälkimaussa on hieman mausteisuutta, Tammikypsytystä ei huomaa lainkaan aromeissa.

Weinbau der Lebenshilfe Spätburgunder sopi ruoan kanssa hyvin. Se kävisi myös riistan ja ankan seuraksi. Arvosanaksi annan +.