Vertailussa Riedelin Syrah/Shiraz-laseja

Vasemmalta Vinum, Veritas New World, Veritas Old World, Performance, Veloce


Viini & Ruoka -tapahtuman Riedel Veloce -tastingin jälkeen huomasimme viinilasiemme määrän kasvaneen jälleen, mikä sai miettimään eri lasisarjojen välisiä eroja. Ensin tarkoituksenamme oli vertailla Riedelin Riesling-laseja, mutta koska kaappiemme kätköistä löytyi vielä Vinum-sarjan Syrah/Shiraz-laseja, päädyimme testaamaan ne ensin. Palaamme Riesling-laseihin mahdollisimman pian.

Syrah/Shiraz-laseja suositellaan keskitäyteläisille punaviineille. Ne ovat yleispätevät punaviinilasit ja me käytämme niitä paljon, mutta onko eri sarjojen välillä eroa? Kannattaako puljata lasien kanssa koko ajan ja päivittää uudempaan? Entä mitkä lasit ostaisin joululahjaksi?

Lasit

Vertailussamme ovat mukana seuraavat lasit:

  • Vinum Syrah/Shiraz (1986/1995): vetoisuus 69,2 cl ja korkeus 23,6 cm
    Vuonna 1986 julkaistu Vinum on Riedelin ensimmäinen rypälelajikekohtainen sarja. Sen Shiraz/Syrah-lasi julkaistiin vuonna 1995. Painavin lasi.
  • Veritas New World Shiraz (2014): vetoisuus 70,9 cl ja korkeus 24,6 cm
    Veritas Old World Syrah
     (2014): vetoisuus 63,0 cl ja korkeus 23,5 cm
    Veritas-sarja esitteli ensimmäisenä omat lasit vanhan ja uuden maailman Shiraz/Syrah-viineille.*
  • Performance Syrah/Shiraz (2018): vetoisuus 63,1 cl ja korkeus 24,5 cm
    Performance-sarja tunnetaan optisesta muotoilustaan, mikä auttaa viiniä ilmaantumaan nopeammin lasissa.
  • Veloce Syrah/Shiraz (2022): vetoisuus 72,0 cl ja korkeus 24,7 cm
    Veloce on uusi sarja, jonka muotoilu on Extreme-sarjan tapaan kulmikas. Kevein lasi.


Viinit 

Koska mukana oli sekä vanhan että uuden maailman viineille tarkoitetut lasit, valitsimme vertailuun "mitä kaapista ja lähi-Alkosta äkkiä löytyy" -periaatteella vanhan ja uuden maailman syrah/shiraz-viinin. Toisilla viineillä tulokset olisivat todennäköisesti vielä toisenlaisia, esimerkiksi australialainen shiraz olisi voinut myös olla kiinnostavaa maisteltavaa.

Tyypillisesti syrah/shiraz-viineissä on tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua.

Uusi maailma: Montes Outer Limits Syrah 2018
Zapallar, Chile; 100 % Syrah

35 % viinistä on kypsynyt vanhoissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja 65 % betonitankeissa. Tuottajan mukaan viinissä on runsaasti raikkaita punaisia marjoja, hentoa paahteisuutta ja hilloisuutta sekä keskitäyteläinen runko, pehmeät tanniinit ja raikas jälkimaku.

Vanha maailma: E. Guigal Crozes-Hermitage 2018
AOC Crozes-Hermitage, Ranska; 100 % Shiraz; 29,90 €

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt 18 kuukauden ajan tammitynnyreissä. Tuottajan mukaan viinissä on punaisia marjoja, kirsikkaa ja mansikkaa sekä herkkiä tammen tuomia aromeja, maussa mustaherukkaa ja vaniljaa ja ryhdikkäät tanniinit, raikas yleisvaikutelma.

Vasemmalta Veloce, Performance, Veritas New World, Veritas Old World, Vinum


Kommentit

Vinum: makeaa marjaisuutta 

Vinum-lasissa - kuten muissakin Syrah/Shiraz-laseissa - on iso malja, joka tuo viinin aromeja hyvin esiin. Lasin tavoitteena on korostaa viinin hedelmäisyyttä ja vähentää tanniinisuutta ja saada viini näin maistumaan tasapainoiselta. 

Vinum-lasi toi molemmista viineistä voimakkaimmin esiin makeaa marjaisuutta, varsinkin mustaherukka tuntui hallitsevana. Lajikkeelle tyypillinen pippurisuus tuntui hillittynä, samoin viinien tanniinit. Kaiken kaikkiaan viinit olivat miellyttäviä, pehmeän hedelmäisiä juotavia.

Veritas: Old World vanhan maailman viineille, New World uuden maailman viineille

Maistellessa emme erityisesti kiinnittäneet huomiota siihen, oliko kyseessä vanhan vai uuden maailman viinille tarkoitettu lasi. Niiden ulkonäkö ei ollut jäänyt niin hyvin mieleen, että lasit olisi automaattisesti erottanut toisistaan. 

Old World Syrah (OW) on muodoltaan pyöreämpi kuin New World Shiraz (NW) ja sen tavoitteena on tuoda esiin viinien mausteisuutta, paahteisuutta ja samettista rakennetta. NW-lasin tavoitteena taas on tasapainottaa viinin tanniineja ja hedelmäisyyttä ja korostaa täyteläisyyttä.

Crozes-Hermitagen tuoksu oli ujohko molemmissa laseissa. OW-lasista viini puraisi ensin pippurisena, mutta pehmeni melko nopeasti miellyttäväksi. Tummat marjat ja mausteet tuntuivat tasapainoisina ja tanniinit olivat pehmeät, pippuri tuntui jälkimaussa. NW-lasista viini tuntui koko ajan tasaisen pehmeältä. OW-lasi toimi vanhan maailman viinille paremmin, koska se korosti (oletettavasti kuivemman) viinin hedelmäisyyttä enemmän kuin NW-lasi.

Outer Limitsistä OW-lasi toi esiin tummaa marjaisuutta, pippuria ja tanniineja ja viini maistui hilloisemmalta kuin NW-lasista. NW-lasi taas toi esiin uusia makuja, mustaherukkaa ja lakritsaa, samoin pippuria ja mausteita, yleisesti ottaen enemmän kaikkea. NW-lasi sopi hyvin uuden maailman viinille, koska se korosti viinin täyteläisyyttä ja vähensi sen hilloisuutta.

Performance: vakaata suorituskykyä

Performance-lasin tavoitteena on hillitä viinin tanniineja, tasapainottaa mausteisuutta ja korostaa hedelmäisyyttä - ja niin se tekeekin: lasi toi Vinumin tavoin molemmista viineistä esiin kypsää, jopa hilloisaa mustaherukkaa. Tanniinit olivat pehmeitä, pippuristen mausteiden lisäksi maistui yrttejä ja eukalyptusta. Jos jotain eroja huomasi, niin Outer Limits maistui ehkä hieman napakammalle kuin Veritas-sarjan laseista.

Veloce: keveyttä

Veloce-lasin tavoitteena on tasapainottaa viinin tanniineja ja hedelmäisyyttä ja korostaa sen täyteläisyyttä. 

Uusi lasi yllätti iloisesti sekä keveydellään että suorituksellaan. Molempien viinien tuoksu oli lasista kaikkein kuivimman oloinen eikä makeita hilloisia marjoja tuntunut yhtä paljon kuin esimerkiksi Vinum- tai Performance-laseista. Se oli varsinkin Outer Limitsin kohdalla tasapainottava tekijä. Viinien tuoksu ja maku olivat tumman marjaisia ja maku marjainen ja pippurisen mausteinen. Tanniinit tuntuivat miellyttävinä. Viinissä oli lempeästi paljon kaikkea, mutta runsaudesta huolimatta elementit tuntuivat olevan tasapainossa.

Summa summarum 

Eri sarjojen väliset erot eivät loppujen lopuksi olleet suuren suuria. Tuoksussa erot tuntuivat suuremmilta kuin maussa ja muodoltaan pyöreämmät lasit toivat esiin aavistuksen makeampia vivahteita kuin solakammat lasit. Joka tapauksessa viinit maistuivat hyvin kaikista laseista eli oli käytössä mikä lasi tahansa, se toimii kyllä oikein mainiosti. 

Minkä sitten ostaisin joululahjaksi? Sen, joka miellyttää omaa silmää eniten ja joka istuu omaan käteen parhaiten.



* Karkeasti jaoteltuna vanha maailma ja Syrah: Euraasia ja Pohjois-Afrikka, uusi maailma ja Shiraz: Pohjois- ja Etelä-Amerikka, Etelä-Afrikka, Australia ja Uusi-Seelanti