Teerenpelin tislaamotasting // Tisleestä tynnyriin 23.11.2022

Teerenpeli Kamppi järjesti 23.11. tislaamotastingin (25 €), jonka aihe oli Tisleestä tynnyriin. Tastingissa tutustuttiin neljään Teerenpelin viskiin ja tisleen sekä tynnyrien eri ominaisuuksien vaikutusta valmiiseen tuotteeseen. Tastingin veti Teerenpeli Ambassador Lauri Niinivirta. Jussi osallistui tastingiin.

Teerenpeli 10 Year Old Single Malt

Teerenpeli 10 Year Old Single Malt (79,30 €) on Teerenpelin lippulaivaviski, joka on ollut myynnissä vuodesta 2015 lähtien. Viskistä 85 % on kypsynyt bourbontynnyreissä ja loput sherrytynnyreissä.

Viskin aromit ovat suurelta osin peräisin tynnyristä, sillä mallasta ei ole kuivatettu turvetta polttamalla. Tuoksussa on vaniljaa, sitrusta, kermatoffeeta ja päärynää sekä hieman mallasta. Hedelmäinen maku toistaa tuoksun aromeja, vanilja on hieman kevyempää kuin tuoksussa ja maltaisuus sen sijaan voimakkaampaa.

Teerenpeli Kulo 7 Year Old Single Malt 

Teerenpeli Kulo 7 Year Old Single Malt (68,49 €) on kypsynyt sherrytynnyreissä ja siinä on käytetty kevyen turvesavuista mallasta. Kulo voitti tänä vuonna Uppsala Beer & Whisky Festivalilla World Wide Whisky -kategorian ja En Öl & Whiskymässa -tapahtumassa Göteborgissa sarjat Best Nordic Whisky All Categories ja Single Malt Whisky (no age - 12 YO).

Tuoksussa on kuivahedelmää, toffeeta, keksiä, luumua ja tervaa. Maku toistaa tuoksun aromeja, jälkimaku on sherryisen makea ja pippurinen. Tynnyrin vaikutus ei ole yhtä ilmiselvä kuin edellisessä, mutta sherrystä on kuitenkin tullut hedelmäisiä aromeja.


Teerenpeli Savu Single Malt

Teerenpeli Savu Single Maltista (54,00 €) 80 % on kypsynyt bourbontynnyreissä ja loput Pedro Ximenez (PX) -sherrytynnyreissä. Käytetty mallas on voimakkaasti turvesavuista.

Tuoksussa on runsaasti savua. Siinä on myös hedelmäisyyttä, floraalisuutta, voita ja häivähdys kanelia. Maku ei yhtä savuinen kuin tuoksu, vaan siinä on savua tasapainottavaa makeutta. Savuisuus voimistuu jälkimaussa. Savutisleen huomaa viskissä selkeästi, sherryn tuomat aromit jäävät puolestaan taka-alalle.

Teerenpeli Palo Peated Sherry Single Malt 

Teerenpeli Palo Peated Sherry Single Malt (62,32 €) julkaistiin syksyllä 2022 juhlistamaan Teerenpelin Tislaamon 20-vuotista taivalta. Viskissä on käytetty savutislettä. Se on kypsynyt PX- ja Oloroso-tynnyreissä ja varastoitu kypsymisen ajaksi merikontteihin.

Tuoksussa on kuivahedelmää, luumua ja mietoa savuisuutta. Savu on maussa voimakkaampi, mutta makeat aromit tasapainottavat sitä. Pitkässä, savuisessa jälkimaussa on lakritsaa. Tosin kuin edellisessä viskissä, tässä tynnyrikypsytyksen vaikutus on paljon selkeämpi. Viskiä kuvailtiin oivasti termillä "skottimainen".

Teerenpeli Palo oli selkeästi yleisön ja minun suosikkini. Kaikki maistetut viskit saivat ääniä suosikkiäänestyksessä, mutta muiden kohdalla tilanne oli tasaväkisempi. Teerenpeli 10 yo oli mielestäni tastingin toiseksi paras viski. Kulo ja Savu olivat myös hyviä, mutta eivät tällä kertaa päässeet kärkeen.

Teerenpelin seuraava tislaamotasting on 14.12.2022. Aiheena ovat makuparit eli viskien ja oluiden yhdistäminen.