Viini & Ruoka 2022 // Eckerö Linen tasting

Somevaikuttajan passit tarjosi Messukeskus



Jatketaan tämänvuotisen Viini & Ruoka -tapahtuman raportointia: tuttuun tapaan Eckerö Line järjesti osastollaan nopeita minitastingeja (9 €). Muutama vuosi sitten Marjut testasi silloisen Makuja merellä -tastingin ja vakuuttui, joten tänä vuonna oli tietenkin mentävä uudelleen. Kolme buffetin herkkupalaa oli yhdistetty Vindirektin viineihin.



Sienisalaattia ja vegaaninen "lasimestarin silli"
André Clouet Grande Reserve Blanc de Noirs Brut
AC Champagne, Ranska; Pinot Noir; Alko 38,99 €, Eckerö Line 30,90 €

Viime kerralta tuttu vegaaninen "lasimestarin silli" oli tehnyt paluun - itse asiassa munakoisosta tehty "silli" teki viimeksi niin hyvän vaikutuksen, että kokeilimme sitä kotonakin. Yhdestä munakoisosta sai muuten vähintäänkin riittävästi syötävää! Edelleenkään munakoiso tai lasimestarin tapaan maustettu silli eivät ole suuria suosikkejamme, mutta ehkä kaksi ei-niin-lempiasiaa neutraloivat toisensa, sillä lopputulos oli jälleen kerran herkullinen. (Resepti)

Sen sijaan André Clouet'n samppanjat ovat aina olleet suuria suosikkejamme, varsinkin Grande Reserve Blanc de Noirs Brut. Sen hinta-laatusuhde oli muutama vuosi sitten erinomainen, kun pullollisen sai Alkostakin juuri alle kolmenkympillä, mutta vuosien kuluessa hinta on noussut lähemmäs neljääkymppiä. Ei se siltikään vielä hirvitä ja jos taas lähtisi muutenkin reissuun, niin laivalla samppanja maksaisi vielä kolmekymppiä ja risat.

Omenainen ja paahteinen sekä hieman mineraalinen samppanja toimi hyvin "lasimestarin sillin" kanssa. Yhdistelmää voisi harkita joulupöytäänkin!



Lämminsavulohta sitruunasmetanalla ja marinoitua fenkolia
Soalheiro Mar Alvarinho
Vinho Regional Minho / Vinho Verde, Portugali; Albariño, Loureiro; Alko 13,98 €, Eckerö Line 10,90 €

Soalheiro Mar oli myös entuudestaan tuttu viini. Se oli keväällä paritettu Finnjävelin Salissa lepuskojen seuraksi ja jäi mieleen ei ainoastaan nimensä takia, vaan myös siksi, että se oli oikein miellyttävä viini.  

Viini ei ole kuiva, vaan puolikuiva (sokeria 12 g/l), mutta kuitenkin kohtalaisen hapokas, mikä tekee siitä varsin monikäyttöisen ruokaviinin. Trooppisen hedelmäinen ja kukkainen viini maistui hyvin lämminsavulohen kanssa ja sopisi varmasti myös graavi- tai kylmäsavulohenkin kanssa. Vaikka se oli nyt yhdistetty loheen, makeutensa takia se ei varmastikaan riitele sillienkään kanssa. Sen voisi korkata myös välipäivinä ruokapöytään, jos kokkaa jouluruokien vastapainoksi itämaisia, jopa hieman mausteisia ruokia - sushia voisi ehkä kokeilla ja tietenkin viini maistuisi hyvin ihan sellaisenaankin.



Ankkaa, balsamicoa ja omenaa
Hewitson Bud Wood Cabernet Sauvignon
Adelaide, Australia; 100 % Cabernet Sauvignon; ei Alkossa, Eckerö Line 16,90 €

Hewitsonin viinit ovat myös moneen kertaan hyväksi havaittuja, mutta Bud Wood Cabernet Sauvignon oli uusi tuttavuus (mistä taas tuli Marjutille mieleen, että pitäisi hankkia pullo Madame M:ää jossain vaiheessa). Viini on kypsynyt 16 kk ranskalaisissa barrique-tynnyreissä. 

Ensin hieman mietitytti, onko oletettavasti tuhti punaviini liikaa ankalle, mutta ei se ollut. Toki viini oli täyteläinen ja tanniininenkin, mutta sen tammikypsytys oli kuitenkin suhteellisen hillittyä ja viinissä maistui tummia marjoja, mustaherukkaa, tummaa suklaata ja hieman yrttejä. Ankan kanssa se toimi ihan hyvin. Kinkun kanssa emme välttämättä viiniä yhdistäisi, se tuntuu kaipaavan seurakseen rasvaisempaa lihaa kuin kinkkua. Riista voisi toimia paremmin tai perinteinen pihvi - tai tietenkin voisi kokeilla, miten viini sopisi nyhtöpossun kanssa, jos joulukinkkua jää yli niin paljon, että se päätyy nyhtöpossupataan. 



Tastingin jälkeen emme tietenkään malttaneet lähteä pois herkkujen ääreltä, vaan jäimme maistelemaan André Clouet Dream Vintage 2016:n ja Ca' Leoni Amarone Della Valpolicella Classico 2017:n (Eckerö Line 22,90 €), tosin sosiaalisen kanssakäymisen myötä muistiinpanot jäivät hieman heikoiksi. 

Joulua ajatellen voisi tietysti todeta, että Dream Vintage sopii mainiosti aperitiiviksi tai aterian jälkeenkin, samoin runsas ja intensiivinen Ca' Leoni Amarone sopii runsaiden liharuokien ja kovien juustojen kanssa tai jälki-jälkiruoaksi. Oikeastaan jos pitäisi valita, haluaisiko joululahjaksi ennemmin samppanjaa vai amaronea, niin emme pystyisi päättämään.