Ainoa Havu ja Jukolan Juusto Aito Cheddar Kuusenkerkkä

Tuotteet saatu



Tapahtuipa taannoin lokakuussa: Viini & Ruoka -tapahtuma oli alkanut ja tapahtumassa kierreltyämme olimme todenneet iloksemme, että mukana ovat suuret suosikkimme Ainoa Winery ja Jukolan Juusto. Illalla jotain naksahti kohdalleen ja Marjutin viimeinen ajatus ennen nukahtamista oli "kuusenkerkkä, sekä viinissä että juustossa on kuusenkerkkää". 

Molemmat kuusenkerkällä maustetut tuotteet ovat palkittuja: Ainoa Havu voitti kultaa Frankfurtin viinimessuilla vuonna 2020 marjaviinien kategoriassa. Äskettäin taas Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys ry valitsi Jyväskylän Ruoka & Viini -messuilla Jukolan Juuston Aito Cheddar Kuusenkerkän vuoden parhaaksi juustoksi parhaan maustetun kypsytetyn juuston kategoriassa. 



Ainoa Havu 2020
puolukka, hunaja, kuusenkerkkä; 16,10 € , vuonna 2019 julkaistu kevätviini

Jukolan Juusto Aito Cheddar Kuusenkerkkä
Vähintään kuusi kuukautta kypsytetty cheddar, joka on tehty oman tilan aamulypsyn maidosta

Viinin tuoksu on puolukkainen ja jonkin verran havuinenkin. Sen kevyttä ja raikasta makua hallitsevat tasapuolisesti sekä kirpeä puolukka että makea hunaja, kuusenkerkkä maistuu niiden lomassa lähinnä havuisena häivähdyksenä ja jää tuntumaan enemmän jälkimaussa. Hapokkuus ja makeus ovat mukavasti tasapainossa. Alkoholia on vain 5 %, joten viiniä voisi teoriassa saada vaikka lähikaupasta.

Juustossa kuusenkerkkä maistuu selkeästi, tosin on hieman palasesta kiinni, kuinka paljon siihen osuu kuusenkerkkää eli joskus se maistuu enemmän ja joskus vähemmän. Kuusenkerkkä raikastaa cheddarin tuhtia makua ja tuo siihen mukavan metsäisen viban - ja tietenkin cheddar on aina hyvää.

Kuinka viini ja juusto toimivat yhdessä? Oikein hyvin, molemmat täydentävät toisiaan: juusto saa viinin puolukan maistumaan voimakkaammin, samoin kuusenkerkän, mutta kaiken kuusenkerkän jälkeen havuisuus ei kuitenkaan tunnu liikaa. Viinin raikkaus taas leikkaa mukavasti juuston rasvaisuutta.

Ainoa Havu on todellinen moniottelija ja yllättää aina sillä, kuinka monen ruoan kanssa se sopiikaan. Nytkin tuli todettua, että aina yhtä herkullisten cheddarien kanssa ei tarvitse esimerkiksi amaronea tai portviiniä, vaikka nekin toki puolustavat paikkaansa, vaan raikas marjaviini toimii loistavasti. Saisipa sitä vielä lähimarketista samalla, kun Jukolan Juuston cheddareitakin, sillä nekin toimivat monessa yhteydessä - ihan sellaisenaan, täytetyissä chileissä, nachopellissä, quiche Lorrainessa, salaateissa, burgereissa... Vaihtoehtoja on paljon.

Hyvää itsenäisyyspäivää!