Snabba Cash by Jens Lapidus Barbera d'Asti 2019

Snabba Cash on Jens Lapidusin samannimisen Stockholm Noir -dekkarisarjan mukaan nimetty viiniduologia (ainakin tällä hetkellä, ehkä se laajenee myöhemmin trilogiaksi). Siihen kuuluu nyt maistelemamme barbera d'Astin lisäksi cava.

Viinistä tai sen tuottajasta on hieman hankalaa löytää tarkkoja tietoja: Alko ilmoittaa tuottajaksi MPL:n, ja takaetiketissä mainitaan lisäksi MGM Mondo del Vino SPA eli viinin taustalla on useita eri brändejä omistava yritysryhmä. Se ei selviä, minkä viinitilan valmistama Snabba Cash tarkalleen ottaen on, mutta aina voisi tietenkin palkata dekkarietsivän, sillä rahalla saa.

Rypäleet ovat kasvaneet Piemontessa Nizzan alueella, ja osa viinistä on kypsynyt ranskalaisissa tammitynnyreissä. Sillä on myös kestävän kehityksen sertifikaatti.

Snabba Cash by Jens Lapidus Barbera d'Asti 2019
DOCG Barbera d'Asti, Italia; Barbera; 15,98 €

Tuottaja MPL SPA (Bottled in Priocca Winery by MPL SPA, Forli)

Etiketin mukaan voimakas barbera Astin kukkuloilta; tummia marjoja, metsämansikkaa, salviaa, tummaa suklaata ja mausteita, sopii pastan, kovien juustojen, risoton ja leikkeleiden kanssa

Rypäleen mukaan
Barbera: kirsikkaa, luumua ja metsämarjoja, vadelmaa, mustikkaa, anista, lakritsaa, karvasmantelia, orvokkia ja ruusua, tammitettuna suklaata, toffeeta, vaniljaa ja savua; vähän tanniineja ja runsaasti hapokkuutta

Ruokana maa-artisokkarisotto

Lyhyesti: mehevän hedelmäinen barbera

Kommentit

M: Tumman rubiininpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, herukkaa ja hapankirsikkaa sekä mausteita ja hieman kukkaisuutta. Tuoksun tapaan viinin maku on notkea, marjainen ja mausteinen, jonkin verran hapokas ja hillityt tanniinit tuntuvat pehmeinä.

Barberat miellyttävät minua sekä tammitettuina että tammittamattomina (jos nopeasti yleistäisin, niin tammitetut ovat täyteläisempiä ja pehmeämpiä kuin tammittamattomat, jotka taas ovat kevyitä, marjaisia ja hapokkaita) enkä osaa päättää, kummasta tyylistä pidän enemmän. Tämä viini yhdistää molemmat valmistusmenetelmät, sillä osa siitä on kypsynyt tammessa ja osa ei - ja se selittääkin, miksi viiniä maistellessani en osannut sanoa, maistuuko siinä tammikypsytys vai ei.

Maa-artisokkarisoton kanssa viini sopii hyvin ja maistuu se ihan sellaisenaankin. Muuten en ole kovinkaan suuri dekkarien tai Nordic/Stockholm Noirin ystävä, mutta nautin Snabba Cashini mielelläni tässä muodossa. Arvosanaksi viini saa +. 

J: Viini on väriltään syvän tummanpunaista. Tuoksussa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua sekä hieman vaniljaa ja mausteita. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja, mutta voimakkaimmat aromit ovat karpalo ja mausteet. Maussa on tuoksun aromien lisäksi tummaa suklaata, tanniinit ovat pehmeät. Pitkässä jälkimaussa on tummaa marjaa ja mausteita.

Risoton kanssa viini sopi melko hyvin ja se menee myös sellaisenaan. On hieman epäselvää, miten viini liittyy Snabba Cash -kirjoihin, elokuviin tai kirjojen innoittamaan Netflix-sarjaan, koska niissä ei juoda viiniä. Annan joka tapauksessa arvosanaksi +.