Suomen Sommelierit ry & Wineworld Finland // Antiche Terre Venete – perhetarina Italian Valpantenasta 7.12.2022



Suomen Sommelierit ry. järjesti kannattajajäsenilleen Antiche Terre Veneten viinien tastingin yhdessä Wineworld Finlandin kanssa. Viinejä esitteli Nina Witikka.

Antiche Terre Veneten viinitalo sijaitsee Pohjois-Italiassa Valpolicellan viinialueella Valpantenan laaksossa ja sen omistaa Sancassanin perhe. Perhe on viljellyt viiniä alueella 1900-luvun alusta alkaen. Aiemmin he myivät rypäleet muille, mutta vuodesta 2008 alkaen he ovat valmistaneet viiniä omalla tuotemerkillään.

Talon omat viinitarhat ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä ja vuonna 2015 valmistunut tuotantolaitos käyttää 100 % aurinkoenergiaa.



Illan aikana maisteltiin kaksi ripassoa ja kolme amaronea. Amaronen valmistus on tarkkaan säännelty, esimerkiksi sen valmistukseen käytettäviä rypäleitä kuivatetaan noin 100-120 päivän ajan. Kun rypäleistä poistuu nestettä jopa 40 %, niiden aromit tiivistyvät ja niistä saadaan täyteläisiä ja runsaan makuisia viinejä.

Ripasso-viini valmistetaan puolestaan käyttämällä tavalliseen tapaan tehty punaviini uudelleen amaronen teosta jääneen kuorimassan kanssa.



Antiche Terre Ripasso Mezzo Monte Organic 2020
DOC Valpolicella Ripasso, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella; 18,99 €. Luomu

Helsingin Sanomien ripassovertailun (1.12.2022) voittaja

Viini on kypsynyt 12 kuukautta sekä pienissä (225 l) ja suurissa (500 l) tammitynnyreissä. Siihen käytetyt rypäleet ovat kasvaneet Mezzo Monte -nimisellä tarhalla.

Viinin tuoksussa on kypsää (hapan)kirsikkaa ja muita punaisia marjoja sekä yrttisiä mausteita, tummaa suklaata ja hennosti nahkaa, samoin maussa. Viini on hapokas eivätkä sen tanniinit tunnu kovinkaan vahvoina, vaan pehmeinä. Jälkimaussa tuntuu hieman pippuria ja tummaa suklaata. Yleisvaikutelma on mehukas ja helposti lähestyttävä.

Antiche Terre Ripasso Mezzo Monte Organic 2019 sopi hyvin juustojen kanssa ja Marjutin mielestä myös tumman suklaan kanssa, Jussin mielestä taas ei (kuten eivät muutkaan illan viinit).

Antiche Terre Ripasso Superiore 2019
DOC Valpolicella Ripasso, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella; ei Alkossa

Viini on kypsynyt 12 kuukautta sekä pienissä (225 l) ja suurissa (500 l) tammitynnyreissä.

Illan toinen ripasso on runsaampi ja täyteläisempi versio edellisestä. Myös sen tuoksussa ja maussa on kirsikkaa ja punaisia marjoja ja sen lisäksi aavistus tammikypsytyksen tuomaa toffeeta, samoin jälkimaussa on pippurisia mausteita. Yleisvaikutelma on pehmeä ja miellyttävä, hapokkuus ja tanniinit ovat hyvin tasapainossa.

Viini sopii hyvin prosciutton ja juustojen kanssa - suklaasta olimme eri mieltä keskenämme.



Antiche Terre Baorna Amarone della Valpolicella 2017
DOCG Amarone della Valpolicella, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella; 65,00 € (magnum; vuosikerta 2018 29,50 €)

⇨ Viinilehden Vuoden punaviini 2021

Viini on kypsynyt 12-18 kuukautta ranskalaisissa ja slovenilaisissa tammitynnyreissä. 

Sekä tuoksussa että maussa on kypsiä tummia marjoja, luumua, kirsikkaa ja vadelmaa sekä tummaa suklaata, karvasmantelia ja mausteita. Viini on yllättävän keveä eikä oletusarvoinen raskas ja supertäyteläinen amarone - ei siis ihme, että viime vuonna se hämäsi Viinilehden Vuoden punaviinin valitsijat. Yleisvaikutelma on helposti lähestyttävä, sekä hapokkuus että tanniinit ovat pirteät. Jälkimaussa maistuvat luumu ja mausteet.

Antiche Terre Baorna Amarone della Valpolicella 2017 sopii hyvin juustojen kanssa.

⇨ Lue myös: Viinilehti // Vuoden punaviini 2021

Antiche Terre Amarone Mezzo Monte 2016
DOCG Amarone della Valpolicella, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella; 29,90 €

Viini on kypsynyt 12-18 kuukautta ranskalaisissa ja slovenilaisissa tammitynnyreissä.

Illan toinen amarone on raikkaamman ja kevyemmän oloinen kuin edellinen. Sen tuoksu ja maku ovat aromikkaita ja kypsän marjaisia, jopa makeita, mutta sitä tasapainottavat mukava hapokkuus ja pehmeät tanniinit. Aiempien viinien tapaan mausteet täydentävät kirsikan, vadelman ja luumun aromeja, ja viini on ehtinyt kypsyä miellyttävän samettiseksi.

Antiche Terre Amarone Mezzo Monte 2016 sopi prosciutton kanssa, suklaa jakoi taas mielipiteet.



Antiche Terre Amarone Riserva del Fondatore 2011
DOCG Amarone della Valpolicella, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella; ei Alkossa

Viini on kypsynyt 24 kuukautta tammitynnyreissä.

Illan viimeinen viini täydentää sarjan. Sen tuoksussa ja maussa on paljon samaa kuin edellisessäkin, oikeastaan kaikissa viineissä oli samanlaisia (lääke)yrttisiä, kirsikkaisia ja karvasmantelisia aromeja niin, että ne huomaa helposti saman talon viineiksi.

Viinin maku on runsas, siinä on karhunvatukkaa ja kirsikkaa ja jonkin verran balsamicomaisiakin vivahteita. Viini on hapokas, marjainen ja oikein herkullinen - myöskään se ei ole kovin raskas, vaan edeltäjiensä tapaan helposti lähestyttävä ja sen tanniinit ovat pehmeät. Tässä vaiheessa totesimme viimein, että jos joulupöytään kuitenkin haluaisi amaronen, se voisi hyvin olla joku illan viineistä.

Antiche Terre Amarone Riserva del Fondatore 2011 sopi juuston ja prosciutton kanssa. Se oli meidän kummankin suosikki illan viineistä.