Domaine François Schmitt Pinot Gris Le Maréchal 2020



Alsacelaisen François Schmittin viinitalon historia juontaa juurensa jopa vuoteen 1697 saakka. Tilalla on viljelty viiniä jo kauan, mutta aiemmin rypäleet myytiin osuuskunnalle. 1970-luvun alussa François Schmitt otti haltuunsa suvun maatilan, jolla oli silloin kolme hehtaaria viinitarhoja, ja alkoi laajentaa sitä vähitellen. Nykyään talolla on 13 hehtaaria viinitarhoja kolmella eri alueella ja se valmistaa viininsä biodynaamisesti.

Pinot Gris Le Maréchal on käynyt ja kypsynyt tammitynnyreissä. Kovin usein tammitynnyrikypsytettyjä pinot grisejä ei ole tullut vastaan, joten siksikin viini on mielenkiintoinen tuttavuus.

Domaine François Schmitt Pinot Gris Le Maréchal 2020
Alsace, Ranska; Pinot Gris; hinta 23 € Viinimestarit.comissa vuonna 2022

Tuottaja Domaine François Schmitt

Etiketin mukaan viini on kunnianosoitus äidinpuoleiselle isoisälle, joka oli ammatiltaan hevostenkengittäjä (le maréchal-ferrant)

Rypäleen mukaan
Pinot Gris: keveyttä, hapokkuutta, sitrusta, vihreää omenaa, päärynää, kukkaisuutta; kypsää trooppista hedelmää, mangoa, melonia, myös pähkinää ja yrttejä, makeita mausteita, savua ja märkää villaa

Ruokana parsaa ja kalatassuja

Lyhyesti: täyteläisen hedelmäinen ja hapokas ruokaviini



Kommentit

M: Kirkkaan, vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on vaaleita kivihedelmiä, hunajamelonia, sitrusta ja hieman savuisuutta. Savuisuus vahvistuu sitä mukaa, kun viini lämpenee lasissa. Viinin maku on keskitäyteläinen, kypsän hedelmäinen, makean mausteinen ja raikkaan hapokas (5,5 g/l), tammikypsytystä ei huomaa niinkään vaniljana, vaan täyteläisyytenä. Vaikka viini on kuiva (sokeria 3,3 g/l), sen kypsä hedelmäisyys luo kuvaa makeudesta. Suutuntuma on runsas ja öljyinen, mutta ei kuitenkaan tunkkainen. 

Maistelimme viiniä melkeinpä tasan vuosi sitten Viinimestarit.comin tastingissa. Silloin kirjoitimme muistiin näin: "Mineraalinen, savuinen, trooppisen hedelmäinen, vahvempi, kypsää hedelmää, mausteinen. Tuoksusta tulee mieleen viski.  Maku makean hedelmäinen, täyteläinen, vaniljaa, en nyt pääse viskistä yli. Maussa tammea, hieman valkopippuria. Savulohen seuraksi." Nyt viski ei tule laisinkaan mieleen eli oma maku on muuttunut, tammi on vuoden aikana ehtinyt integroitua vielä paremmin tai lasilla oli vaikutusta.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin. Parsan kanssa se on oikein hyvä yhdistelmä, mutta Curry & appelsiini -kalatassujen curry ei ollut aivan täysosuma - huono yhdistelmä sekään ei ollut, mutta Lime & sitruuna -kalatassut toimivat kuitenkin paremmin. 

Domaine François Schmitt Pinot Gris Le Maréchal on hieno alsacelainen viini. Ruoan kanssa se on parhaimmillaan, mutta maistuu hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on sitruunaa, keltaista omenaa, tammea ja hieman yrttejä sekä savua. Keskitäyteläinen, hieman öljyinen maku toistaa tuoksun aromeja, tammi on siinä hieman voimakkaampaa kuin tuoksussa. Suutuntuma on hieman öljyinen, mutta kokonaisuus on raikas. Jälkimaussa on sitruunaa, yrttejä ja aavistus valkopippuria.

Parsan ja Lime & sitruuna -tassun kanssa viini kävi hyvin. Curry & appelsiini kalatassut eivät sen sijaan olleet kovin hyvä viinin yhdistelmä viinin kanssa. Lohi ja kevyet pastaruoat voisivat myös sopia viinin seuraksi. Se meni hyvin myös sellaisenaan.

Domaine François Schmitt Pinot Gris Le Maréchal on hyvä valkoviini. Arvosanaksi annan +.