-->

21. huhtikuuta 2020

Etätasting: Weinwelt Langefeld Online Organic Winetasting


Saksasta käsin toimiva nettiviinikauppa Weinwelt Langefeld järjesti etäviinitastingin 3.4. ja 4.4.2020. Osallistuimme yhdessä Kallion kirjeenvaihtajan kanssa perjantain 3.4. tastingiin, koska olimme - ja olemme edelleen - kaikki terveinä ja seuran tarpeessa keväisen koronan keskellä (ja koska kuusi pulloa viiniä on melkoisen paljon). Tasting-paketti sisälsi kuusi sertifioitua vegaanista luomu- tai Demeter-viiniä (99,98 €, sis. postikulut).

Ostimme viinien seuraksi "tämä taisi lähteä lapasesta" -menetelmällä juustoja (Jukolan Juuston ginicheddaria, port salut'ia, appenzelleria, vanhaa goudaa, mozzarellaa, sinihomejuustoa) ja hilloja sekä leikkeleitä (parmankinkkua, salamia, chorizoa), viinirypäleitä, taateleita ja viikunoita, pähkinäsekoitusta ja tummaa suklaata. Lisäksi Marjut leipoi kauraista pataleipää.

Tapahtuma järjestettiin Facebookin videopuhelun kautta. Yleisesti ottaen se oli ihan näppärä tapa, mitä nyt oman naaman tuijottaminen ruudulta on aina yhtä ankeaa... (Ja olisi ehkä voinut laittaa jotakin muuta päälle kuin Megadeth-paidan.) Joillakin osallistujilla oli hieman yhteysongelmia, mutta meillä kaikki sujui hyvin ja tietokoneen ruudun sai kätevästi suoratoistettua televisiossa.

Videopuheluista ei ole tämän enempää kokemusta, mutta havaitsimme tastingin aikana sen, että kaikkien osallistujien ei kannata pitää mikrofoneja päällä koko ajan tai ääni alkaa pätkiä.


Pizzolato Rosé Spumante 
Veneto, Italia;  Glera, Raboso; 13,34 €

Tastingin ensimmäinen viini oli meille vanha tuttu italialainen kuohuviini, Kallion kirjeenvaihtajalle ei. Viini oli väriltään kauniin lohenpunainen ja aromeiltaan kukkea, mutta kuitenkin ryhdikäs. Se oli edelleen oikein miellyttävä spumante.

Abril Crémant Rosé Brut 
Baden, Saksa; Spätburgunder; 21,60 €

Tastingin toinen viini oli saksalainen rosé-crémant - vaikka crémantit yleisimmin yhdistetään Ranskaan, myös Saksassa valmistettua kuohuviiniä voi kutsua crémantiksi, kunhan se on valmistettu tiettyjen ehtojen mukaan perinteisellä menetelmällä. (Jos haluat lukea lisää, katso Saksan viinitiedotus ja Guildsomm.)

Spätburgunderista eli tutummin pinot noirista valmistetun kuohuviinin tuoksussa oli punaisia marjoja ja herukkaa ja maussa sitruksista hapokkuutta. Abril Crémant sopi ruoista parhaiten leikkeleiden sekä goudan kanssa. Chorizo oli siinä rajoilla, mutta se ei ollut kuitenkaan liian mausteista viinin kanssa, Tyylikäs crémant oli Marjutin suosikki.


Kesselring Weißburgunder QW 2019 
Pfalz, Saksa; Weißburgunder; 9,97 €

Illan ainoan valkoviinin aromeissa oli limeä, vihreää omenaa, valkoherukkaa ja karviaista sekä jonkin verran mineraalisuutta. Weißburgunderin (pinot blanc) hieman öljyinen suutuntuma toi mieleen viognierin, ja muutenkin viini tuntui mukavalta ruokaviiniltä. Kesselring Weißburgunder kävi hyvin juustojen kanssa, paitsi sinihomejuuston, ja se sopisi varmasti myös vaalealle kalalle ja äyriäisille.

Domaine Bassac Rosé 'La Circulade' 2018 
IGP Côtes de Thongue, Ranska; Syrah, Grenache Noir; 11,43 €

Illan toinen roseeviini oli roseeksi tuhti ja Syrahin ansiosta hieman pippurinenkin, lisäksi sen aromeissa oli mansikkaa ja vadelmaa. Aluksi hieman napakka makumaailma pehmeni, kun viini ilmaantui. Domaine Bassac Rosé La Circulade oli selkeästi ruokaviini. Se sopi mainiosti leikkeleiden seuraksi ja kävisi hyvin myös vaikkapa savulohipastan kanssa.


Reyneke Organic Cabernet Sauvignon-Merlot 2018 
Uusi-Seelanti; 60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot; 14,46 €

Avasimme viinin noin neljä tuntia ennen tastingin alkua ja se pehmensi viinin tanniineja varsin mukavasti. Sen tuoksussa oli mustaherukkaa, savua, nahkaa, kahvia ja vaniljaa, maussa tuntui ennemminkin mausteisuutta, mustaherukkaa ja kirsikkaa. Viini oli kuiva ja sopi hyvin leikkeleiden, myös mausteisen chorizon, sekä juustojen kanssa. Se sopisi myös liharuokien seuraksi tai vaikka grillliviiniksi.

Corte Fiore Rosso da Uve in Appassimento 
Italia; Montepulciano d'Abruzzo ym.; 16,73 €

Illan viimeinen viini oli valmistettu appassimento-menetelmällä eli ainakin osa sen rypäleistä on kuivattu, mikä tuo viiniin täyteläisyyttä ja makeutta. Viinin maku olikin jo mahkeahko ja hilloinen sekä hapankirsikkainen, mausteinen ja luumuinen. Tämä viini sopi parhaiten chorizon, tumman suklaan ja taatelien kanssa, ja se oli sekä Jussin että Kallion kirjeenvaihtajan suosikki. Corte Fiore Rosso oli viineistä ainoa, joka pärjäsi sinihomejuustolle. Viini maistuisi hyvin sellaisenaan seurustelujuomana tai vaikkapa pastan tai juustojen kanssa.


Summa summarum

Kokonaisuutena etätasting oli positiivinen kokemus ja vastaavaan voisi osallistua toistekin. Valitut viinit olivat  kaikki hyviä ja sopivan erilaisia keskenään, joten niitä oli mielenkiintoista kokeilla eri ruokien kanssa. Perinteisist juustoista ja leikkeleistä löysi aina viinille sopivaa seuraa - paitsi vaikka mozzarella oli muuten maukasta, sen maku oli niin mieto, ettei se pärjännyt oikein millekään viineistä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti