Mikä viini?
Vida Szekszárdi Merlot 2008 (100 % Merlot; n. 10 € Budapestissa)
Minkä kanssa nautittu?
Spagetti ja mausteinen makkarakastike
Mitä valmistaja lupaa?
Kukkaisuutta, ruusuja, vadelmaa, luumua
Mitä rypäle lupaa?
Luumua, hedelmäisyyttä
Kommentit
M: Itä-eurooppalainen linja jatkuu. Viinin tuoksussa on hedelmäisyyttä, mustaherukkahyytelöä ja hilloa. Luumu löytyy, kun sitä osaa etsiä. Maku vastaa tuoksusta tulevaa mielikuvaa - viini on aavistuksen tanniininen ja käy ikeniin, mutta muuten maku on pehmeä ja viinin voi hyvin lipitellä loppuun sellaisenaan ruoan jälkeen. Mausteisen, kermaisen ja juustoisen spagetin kanssa viini ei ihan sovi, sillä sen hapokkuus korostuu, mutta muuten se on varsin kiva tuliainen Unkarista.
J: Tuoksussa on makeaa mustaherukkahilloa ja aavistus vadelmaa. Väri on syvän tummanpunainen ja hieman purppurainen. Maku ei ole liian tanniininen, joten viiniä voisi nauttia myös ilman ruokaa. Unkarissa osataan tehdä hyviä punaviinejä, mutta niiden löytäminen vaatii taitoa tai onnea. Alle 10 € maksavia unkarilaisia viinejä ei kannata ostaa tuliaisiksi eikä oikeastaan muutenkaan, koska ne ovat yleensä kammottavaa mehumaista litkua.
Viini muualla
Vidaborbirtok
Spagettia mausteisen makkarakastikkeen kera
200-300 g spagettia
200 g mausteista unkarilaista makkaraa (chorizon tyyppistä)
kaksi chorizoa
1 iso sipuli
1/2 paprikaa
2 tomaattia
2 dl kermaa
100-150 g parmesaania (tai parmesan-tyyppistä juustoa)
pippuria
valkosipulia
Keitä spagetti puolikypsäksi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä.
Paista samaan aikaan pannulla viipaloitu makkara sipulin, valkosipulin ja
paprikan kanssa.
Lisää spagetti makkaraseoksen joukkoon. Lisää parmesan, tomaatti ja kerma. Mausta pippurilla.