Kutsu saatu mainostarkoituksessa / Saksan viinitiedotus
Saksan viinitiedotus järjestää kuudennen Saksan Pinot Noir -viikon 20.–25.10.2025. Tänä vuonna mukana on 19 ravintolaa ja viinibaaria eri puolilta Suomea. Kävimme tutustumassa kahden helsinkiläisen ravintolan/viinibaarin tarjontaan.
Pinot Noir tunnetaan Saksassa yleensä nimellä Spätburgunder, mutta kansainvälisesti tutumpaa Pinot Noir -nimeä käytetään usein markkinoinnissa. Nimen "spät" tarkoittaa myöhäistä ja "burgunder" Burgundista kotoisin olevaa - saapuihan myöhään kypsyvä rypäle saapui Saksaan Ranskan Burgundista 800-luvulla. Se on tällä hetkellä Saksan viljellyin punaviinirypäle ja sitä viljellään kaikilla 13 laatuviinialueella. Saksa on myös maailman kolmanneksi suurin Pinot Noir -tuottajamaa Ranskan ja USA:n jälkeen.
Pinot Noir viihtyy viileillä alueilla ja heijastelee kasvualueensa maaperää ja ilmastoa. Siitä valmistetut viinit ovat yleensä väriltään vaaleita ja maultaan hapokkaita. Tanniineja niissä ei ole yleensä kovin paljon. Nuorien pinot noirien aromeissa on punaisia marjaa, puolukkaa ja kirsikkaa, yrttejä ja mausteita. Vanhemmiten niihin kehittyy maanläheisyyttä ja savua. Jos viinit kypsyvät tammitynnyreissä, se tuo viineihin ryhtiä, tanniineja ja täyteläisyyttä.
Saksalaiset pinot noir -viinit ovat yleensä raikkaita ja marjaisia (kirsikkaa, vadelmaa, karpaloa), mutta alueiden välillä on eroja. Esimerkiksi Ahr tuottaa kevyimmät ja punamarjaisimmat pinot noirit, kun taas Badenin kypsemmän marjaiset ja maanläheiset viinit muistuttavat ranskalaisia pinot noireja. Pinot noir sopii syksyyn, sillä se käy hyvin ankan, riistan, sieniruokien, lohen ja juustojen seuraksi.
Viinibaari Apotek
Lapinlahdenkatu 1
Viinibaari Apotek sijaitsee Lapinlahdenkadun ja Eerikinkadun kulmassa. Vuonna 1908 valmistuneessa jugendtalossa sijaitsi vuosina 1912-2018 Helsingin XII Joutsen -apteekki, mikä näkyy edelleen viinibaarin sisustuksessa. Ennen apteekkia paikalla toimi olut- ja viinikauppa.
|
Charcuterie |
Pinot Noir -viikon aikana Apotekissa voi valita viinien seuraksi à la carte -listalta kylmiä tai lämpimiä annoksia (alkuruokakoko, 16 €), charcuterien (pieni 14 €, iso 25 €), juustoja (1, 3 tai 5 palaa, 8/16/25 €) ja jälkiruoan (9 €).
Mainitaan tässä välissä, että koska Pinot Noir -viikolla on aina myös yllätyksiä, charcuterien seuraksi ei suositellakaan pinot noiria, vaan Dautel Trollinger 2022:a (Württemberg; 12 € / 12 cl). Kevyt, hapokas, marjainen ja hieman mausteinen viini pärjää hyvin jopa charcuterien pikkelikurkkujen kanssa.
À la carten lisäksi tarjolla on neljän ja viiden ruokalajin menut, joista jälkimmäinen sisältää välijuustot (49 € ilman juustoja, 59 € juustojen kanssa).
|
Tartar kotimaisesta naudanlihasta, kuusenkerkkämajoneesia, keltuaiskreemiä ja pikkelöityjä kantarelleja |
Menun alkuun voi valita on kukkakaalia, fetaa ja pikkelöityä päärynää tai viikon vaihtuvan alkuruoan.
Toisena olevan tartarin kanssa suosituksena on Georg Mosbacher Spätburgunder ‘Junge Reben’ 2022 (Pfalz; 15 € / 12 cl). Mosbacher on yksi Pfalzin parhaista viinintuottajista ja talon viinit ovat olleet luomusertifioituja vuodesta 2019 saakka. Viinin aromeissa oli tummia marjoja, mustaherukkaa ja kirsikkaa sekä hieman mausteita ja savua. Se sopi hyvin tartarin ja kantarellien seuraksi.
Paahdetun ankanrinnan kanssa suosituksena on Mohr Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder 2022 (Rheingau; 16 € / 12 cl).
Weingut Mohrin viinit ovat luomuja ja vegaanisia. Tämän viinin rypäleet ovat kasvaneet Eichbach-laakson jyrkillä rinteillä, joilla on kasvatettu viiniä jo satoja vuosia. Viini on kypsynyt kahdeksan kuukautta tammitynnyreissä, mikä antaa viinille mukavasti runkoa ja pientä tanniinisuutta. Punaisten marjojen, kirsikan ja vadelman, lisäksi viinissä maistuvat yrtit ja varvut. Viinin kevyt tanniinisuus toimi hyvin ankan kanssa.
|
Saint Romain-, Tomme au Chevre-, Tanja- ja Barisien a la truffes -juustot |
Juustojen kanssa suosituksena on Peter Kriechel Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2021 (Ahr; 22 € / 12 cl).
Kriechelin viinitalo sijaitsee Saksan neljänneksi pienimmällä viinialueella Ahrissa. Useita palkintoja saanut talo keskittyy tuotannossaan Pinot Noiriin. Viini on kypsynyt tammiastioissa ja sen aromeissa on kukkaisuutta ja mehukkaita marjoja, mustikkaa ja kirsikkaa, lisäksi tanniinit tuntuvat jo jossain määrin. Se komppasi hyvin juustoja ja toimi erityisen hyvin tryffelijuuston kanssa.
|
Granny Smith-omenasta tehtyä uuniomenahilloketta, ankanrasvakaramellia ja voissa paistettua briossia, ranskankerma-chantilly |
Jälkiruoan kanssa kannattaa katsella makeiden viinien suuntaan ja kysyä henkilökunnalta suosituksia.
Pinot Noir -viikon aikana lasilistalla ovat siis kolme ensimmäisenä mainittua viiniä: Georg Mosbacher Spätburgunder ‘Junge Reben’ 2022, Mohr Assmannshäuser Höllenberg Spätburgunder 2022 ja Dautel Trollinger 2022.
Lisäksi lasikaatoon avataan fiilispohjalta kellarin helmiä, kuten Peter Kriechel Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder 2021, Ratzenberger Spätburgunder Trocken 2019 (Mittelrhein) ja Toni Jost Bacharacher Hahn Spätburgunder 2018 (Mittelrhein).
***
Dagmar Bistro & Wine Bar
Dagmarinkatu 4
Pian kaksi vuotta täyttävässä töölöläisessä Dagmar Bistro & Wine Bar:issa on Pinot Noir -viikon aikana tarjolla saksalaisten viinien kanssa kanssa paritettu Menu Kolme ja teemaan sopiva Viini on hauskaa -tasting. Viini on hauskaa -tastingissa viinejä maistellaan omaan tahtiin, minkä jälkeen voi lukea asiantuntijan luonnehdinnat viineistä ja halutessaan keskustella niistä henkilökunnan kanssa.
Menu Kolme maksaa 48 € ja suositusviinit 38 € tai premium-suositusviinit 52 €. Lue lisää.
|
Pikkelöityjä kanttarelleja, hernepyrettä, paistettuja sieniä ja rapeaa tapiokaa |
Menu Kolmen alkuruokaan on käytetty kauden sieniä eli tässä tapauksessa pikkelöityjä kanttarelleja.
Suosituksena on Matthias Gaul Steinrassel Pinot Noir 2021 (Pfalz). Matthias Gaul edustaa modernia pfalzilaista linjaa. Viini oli kevyehkö ja marjainen, punaisten marjojen ja varsinkin puolukan lisäksi sen aromeissa oli yrttejä. Yhdistelmä toimi hyvin.
|
Black Angus -naudan sisäfilettä, rapeaa perunaa ja pippurikastiketta |
Pääruoaksi saa myös lihattoman vaihtoehdon: paahdettua suippokaalia, kurpitsapyrettä, mantelia ja persiljaöljyä.
Suosituksena on Nik Weis St. Urbans-Hof Pinot Noir 2020 (Mosel). Nik Weis on yksi Moselin laadukkaimmista tuottajista eikä pettänyt tälläkään kertaa. Kypsän marjainen, yrttinen ja miellyttävän hapokas, jopa hieman paahteinen viini maistui hyvin ruoan seurana.
|
Rolling Cheesen juustoja, Dagmarin hilloketta & näkkäriä |
Jälkiruokaan kuuluu Rolling Cheesen juustoja, Dagmarin punaherukkahilloketta ja näkkäriä.
Suosituksena on Thörle Saulheimer Hölle Spätburgunder 2019 (Rheinhessen). Thörlen veljekset haluavat valmistaa alueensa parasta viiniä ja onnistuvat siinä melkoisen hyvin. Tumman marjainen ja kolmikon tuhdein viini sopi hyvin juustojen seuraksi.
Menun suositusviinien lisäksi laseittain ovat tarjolla myös Barth Pinot Rosé Brut (Rheingau) ja Weingut Braun Cabernet Sauvignon (Pfalz).
***
Viinibaari Apotekin ja Dagmar Bistro & Wine Barin lisäksi
Helsingissä tapahtumaan osallistuvat Murun viinibaari, Bronda,
Carelia,
Zinnkeller ja The Grand Bar & Grill.