Kokkaa kirjasta: Oktoberfest-kana ja Weingut Bischel Spätburgunder 2023



Syyskuun keittokirja oli Ali Suvialan Gastropub kotikeittiössä (Readme.fi, 2016). Ajankohtaan sopivasti ruoaksi valikoitui Oktoberfest-kana. Ali Suviala toimi viisi vuotta Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkönä ja siirtyi 2018 hotelli Scandic Simonkentän keittiöpäälliköksi.

Viinin suhteen otimme varaslähdön lokakuun loppupuolella olevalle Saksan Pinot Noir -viikolle ja valitsimme viiniksi Weingut Bischel Spätburgunder 2023:n. Viiniin käytetyt rypäleet tulevat 40 vuotta vanhoista Pinot Noir -tarhoista Appenheimer Eselspfad -palstalta,. Rypäleet käyvät villihiivoilla avoimissa astioissa ja viini on kypsynyt 12 kuukautta suurissa tammitynnyreissä.

Weingut Bischel Spätburgunder 2023
Qualitätswein Rheinhessen, Saksa; Pinot Noir; 15,02 €

Tuottaja Weingut Bischel

Etiketin mukaan kuivaa spätburgunderia

Rypäleen mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana Oktoberfest-kana, röstiperunaa ja pikkelöityä punakaalia.

Lyhyesti: maukas spätburgunder



Kommentit

M: Tumman kirsikanpunaisen, hieman läpinäkyvän viinin tuoksussa on runsaasti punaisia marjoja, hapankirsikkaa, vadelmaa, puolukkaa, yrttisiä mausteita ja nahkaa. Viinin maku on hapokas ja kohtalaisen täyteläinen sekä tuoksun tapaan marjainen ja yrttinen. Kokonaisuus on tasapainoinen ja miellyttävä, ja mehukkaan viinin dokabiliteetti on erinomainen.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin eikä riitele edes pikkelöidyn punakaalin kanssa. Kanan kanssa se toimii myös hyvin. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Viini on tummanpunaista ja hieman läpinäkyvää. Tuoksussa on runsaasti punaista marjaa, vadelmaa, hapankirsikkaa ja hieman nahkaa. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on lisäksi hieman yrttejä. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Jälkimaku on vahvan kirsikkainen ja karpaloinen.

Viini sopi rasvaisen kanan kanssa oikein hyvin ja pärjäsi myös kaalille. Viini oli helppoa juotavaa, joka maistui sellaisenaankin. Arvosanaksi Weingut Bischel Spätburgunder 2023 saa +. 

Entä resepti?

Reseptiä oli helppo seurata. Valkosipulivoin hierominen kanaan oli hieman haastavaa, sillä se ei tarttunut kanan pintaan. Syy saattoi olla aikaisemmin kanaan hierottu sitruunamehu. Olutmarinadi ei varsinaisesti maistunut lopputuloksessa, mutta kanasta tuli joka tapauksessa mehevää.