28. syyskuuta 2016

Städtchen Oktoberfest Märzen vs. Mikkeller Oktoberpretzel


Oktoberfest-oluiden vertailussa ovat tällä kertaa vastakkain Tanska ja Suomi. Oktoberpretzelin on valmistanut Mikkeller, tanskalainen vuonna 2006 perustettu pienpanimo, joka tunnetaan omalaatuisista olutkokeiluistaan. Oluen yhtenä raaka-aineena onkin käytetty Pretzeleitä. Städtchen Oktoberfest Märzenin on valmistanut Stadin Panimo, 1990-luvun lopussa perus­tettu hel­sin­ki­läi­nen kokeellinen mik­ro­pa­nimo.

Mikkeller Oktoberpretzel

Oluttyyppi: Märzen (Alkon mukaan lager)
Alkoholia: 5,8 %
Katkeruus: 26,6 EBU
Väri: 29,9 EBC
Kantavierre: 14,9 °P
Hinta: 4,98 € Alkossa

Pullon etiketti ei lupaa mitään, mutta kertoo, että olut on valmistettu de Proefin panimolla Belgiassa. Väriltään olut on kuparinpunainen. Tuoksussa on maltaisuutta, pähkinää, toffeeta ja yrttisyyttä. Maussa on toffeeta, pähkinää, vehnäistä maltaisuutta, kuivattua hedelmää, yrttisyyttä ja häivähdys greippiä. Pretzelien käytön huomaa lähinnä maun hiivaisuudesta. Maun puolesta tämä on selkeästi belgiolut eikä märzen. Maku antaa olettaa, että tässä olisi enemmänkin alkoholia. Olut ei vaadi mitään ruokaa seurakseen, sen voi nautiskella sellaisenaan.

Stadin Panimo Städtchen Oktoberfest Märzen

Oluttyyppi: Märzen
Alkoholia: 5,3 %
Katkeruus: 29,1 EBU
Väri: 31,2 EBC
Kantavierre: 13,1 °P
Hinta: 4,17 € Alkossa

Etiketti lupaa helposti juotavaa ja maukasta janojuomaa. Olut muistuttaa väriltään tummaa meripihkaa. Vaaleaa vaahtoa muodostuu kaadettaessa vähän ja se katoaa nopeasti. Tuoksussa on maltaisuutta, toffeeta ja vähän hedelmäisyyttä. Maku on kevyehkö, maltainen, hedelmäinen ja hieman katkera. Maun perusteella oluen voisi arvella olevan maitokauppavahvuista. Jälkimaussa on vähän greippiä. Sopii janojuomaksi, kuten etiketti lupasi tai sitten jonkin pikkusuolaisen kuten Pretzelin kanssa.

Kumpikin olut oli omalla tavallaan hyvä, joten molemmille voi antaa arvosanaksi +. Städtchen Oktoberfest Märzen oli kuitenkin selkeämmin Oktoberfest-olut, joten se vie vertailussa niukasti voiton.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti