-->

22. syyskuuta 2016

Mikä Viini! 2016

Mikä Viini! -tapahtuma järjestettiin Vanhalla 14.-15.9.2016. Kävimme keskiviikkona Champagne Bollinger- ja Trapiche-tastingeissa (20 €/tasting).

Champagne Bollinger – Samppanjatalojen aatelia


Bollinger-samppanjatalon Export Area Manager Karl-Frédéric Reuter esitteli neljä samppanjaa.Special Cuvée NV
(60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay, 15 % Pinot Meunier; 55,90 €)
Vaalean kullankeltaisen samppanjan tuoksu oli paahteinen ja omenainen. Sen maku oli kuiva, hapokas, paahteinen ja hedelmäinen, omenainen, persikkainen ja jopa hieman pähkinäinen ja mausteinen. Mousse oli runsaan kermainen.

Rosé NV 
(62 % Pinot Noir, 24 % Chardonnay, 14 % Pinot Meunier; 68,90 €)
Kauniin lohenvärisen samppanjan paahteisessa tuoksussa oli vadelmaa, mansikkaa ja punaherukkaa. Maku oli täyteläinen, hedelmäinen, paahteinen ja mausteinen, aavistuksen makea, vadelmainen ja mansikkainen, jälkimaussa oli myös kirsikkaa.
La Grande Année 2005
(70 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay; 110,90 €)
Vuosikerrattomien samppanjoiden jälkeen siirryttiin vuosikerrallisiin samppanjoihin. La Grande Annéen väri oli tummempi kullankeltainen kuin Special Cuvéen. Sen tuoksu oli paahteinen, kypsän hedelmäinen, persikkainen, raparperinen ja passiohedelmäinen. Samppanjan maku oli odotetun hyvä: kypsän hedelmäinen, sitruksinen, persikkainen ja raparperinen. Jälkimaussa oli limeä, kypsää omenaa ja raparperia. La Grande Année oli äänestyksessä yleisön suosikki ja Marjutkin piti tästä eniten.

La Grande Année Rosé 2005
(72 % Pinot Noir, 28 % Chardonnay; 133,90 €)
La Grande Année Rosén väri oli selvästi oranssimpi kuin vuosikerrattoman Rosén. Se tuoksu oli paahteinen, hedelmäinen ja mausteinen, melkeinpä paahtoleipää ja piparkakkua. Samppanjan maku oli hapokas, paahteinen, hedelmäinen ja mausteinen, siitä erotti mansikkaa ja vadelmaa, kirsikkaa, raparperia ja punaherukkaa. Äänestyksessä Jussin suosikki jäi kakkoseksi.

Summa summarum
Jos paahteiset ja rotevat viinit miellyttävät, Bollinger on oikea valinta - varsikin vuosikertasamppanjat ovat mainioita. Lisäksi niiden yhteydessä voi kehittää helposti small talkia, sillä Bollingerista ei tietenkään voi puhua mainitsematta kahta asiaa (tai no, kolmea, jos Todella upeeta -sarjan "Bolli darling!" lasketaan mukaan). Ensimäinen on Madame Bollingerin kommentti: “I drink Champagne when I'm happy and when I'm sad. Sometimes I drink it when I'm alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I'm not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it -- unless I'm thirsty.” Toinen on tietenkin James Bond, joka on nauttinut Bollingeria 14 elokuvassa vuoden 1973 Live and Let Die:sta alkaen.


Trapiche  – Malbec ja muut Argentiinan helmet 


Trapiche-tastingissa oli seitsemän viiniä, joita esitteli Bodegas Trapichen pääviinintekijä Daniel Pi. Osa viineistä oli tuttuja vuoden takaisesta kiireisestä tastingista ja Malbec-päivästäTrapiche Pinot Noir Oak Cask
(Pinot Noir; 9,99 €)
Viinin väri on vaaleahko rubiininpunainen, tuoksu pinotnoirmaisen kuminen ja puolukkainen ja hieman mausteinen. Puolukan lisäksi tuoksussa on hieman mustikkaa. Viinin maku on kevyt, hapokas, vähätanniininen, puolukkainen ja lakritsainen. Se oli edelleen ihan kiva Pinot Noir.

Trapiche Malbec Bonarda Oak Cask
(Malbec, Bonarda; 9,78 €)
Viinin väri oli tummanpunainen, tuoksu marjainen, herukkainen ja hieman mausteinen ja minttuinen. Viinin maku oli herukkaisen marjainen, aavistuksen nahkainen ja vaniljainen. Tanniinit olivat pehmeät. Viini oli edelleen helppoa juotavaa ja ihan kiva grilliviini.

Finca Las Moras Barrel Select Tannat, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
(Tannat, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot; 9,78 €)
Viinin väri oli tummahko granaatinpunainen. Sen kuivahkossa tuoksussa oli tummaa hillottua marjaa, mustaherukkaa ja luumua ja makeahkossa maussa marjoja, herukkahilloa ja pippuria. Viini oli melko pehmeä ja suoraviivainen, tanniinit huomasi vasta viiveellä. Pelkästään rypäleitä katsomalla tanniinien tuomaa ryhdikkyyttä olisi voinut odottaa enemmänkin, mutta ilmeisesti tässä hintaluokassa hillomaisuus on hallitseva ominaisuus.

Trapiche Broquel Malbec
(Malbec; ei Alkossa)
Viinin väri oli tummanpunainen, sen tuoksussa oli mausteita, yrttejä ja herukkaa. Maku oli herukkainen, mustikkahilloinen ja aavistuksen savuinen. Tässäkin tanniinit huomasi vasta hetken päästä.

Finca Las Moras Black Label Malbec
(Malbec; 14,49 €)
Viinin väri oli totutun tummanpunainen ja tuoksu mausteinen, yrttinen ja herukkainen. Sen maku oli hilloisen marjainen, luumuinen, hieman mausteinen ja aavistuksen eukalyptuksinen. Jossain taisi häilyä kahvia ja tummaa suklaata. Pehmeää ja helppoa juotavaa tämäkin.

Finca Las Moras Black Label Cabernet Cabernet
(Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc; 14,99 €)
Viinin tuoksussa oli herukkaa ja mausteita. Sen kuivahkossa maussa oli Cabernet Sauvignonin ja Francin ansiosta tanniineja, muuten viini oli marjainen, hedelmäinen ja suklainen. Tämä oli (taas kerran) Jussin suosikki.

Trapiche Finca Suarez Lastra Malbec
(Malbec; 29,90 €)
Viinin tuoksu oli makea ja marjainen, siinä oli kirsikkaa, tupakkaa ja hitunen minttua ja lakritsaa. Tanniinit olivat pehmeät ja marjaisessa maussa oli herukkaa, luumua ja hieman minttua. Tämä oli (totuttuun tapaan) Marjutin suosikki.

Summa summarum
Trapiche-tasting oli illan viimeinen eikä siitä tällä kertaa tarvinnut singahtaa seuraavaan tastingiin, joten tarkoituksena oli paneutua viineihin kunnolla. Lisäksi viinien pariin päästiin nopeammin kuin vuosi sitten, mutta asiaa riitti niin, että tasting venyi noin vartin tapahtuman päättymisajan yli. No, se ei ollut ongelma, sillä tastingista vain afterpartyihin! Paneutuminen jäi kuitenkin valitettavan vähäiseksi alkuviikon väsyttäessä. Tarjolla oli muutama uusi tuttavuus, mutta siitä huolimatta viinit olivat melko samankaltaisia, lämpimän ilmaston pehmeitä ja hillomaisia hedelmäpommeja. Ensi kesän grillikautta odotellessa siis...

Muita viinibongauksia
Tänä vuonna uutuutena olivat viinipolut: esite käteen ja etsimään teemaan sopivia viinejä. Niinpä Marjut lähti hieman sovelletulle valkoviinipolulle. Soveltaminen kannatti: Trimbachin Riesling Reserve ja Gewürztraminer olivat jälleen kerran mainioita. Muista valkoviineistä mieleen jäi voinen, hieman pähkinäinen, sitruksinen, mineraalinen ja mukavan hapokas Domaine Laroche Chablis Les Vaudevey Premier Cru.

Jussi tutustui samaan aikaan punaviineihin. Nederburg Winemaster's Reserve Edelroodissa (Cabernet Sauvignon, Merlot) oli mausteisuutta, mustaherukkaa, tummia marjoja ja hilloisuutta. Yali Wetland Reserva Carménèressa oli myös mausteisuutta, tummia marjoja, herukkaa ja karhunvatukkaa. Kummatkin sopivat hyvin liharuokien seuraksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti