Tornion Panimo Mummon Perunalager


Tornion Panimo on tuonut markkinoille yhteistyössä Mummon kanssa Mummon Perunalagerin. Kuten nimestä voi päätellä, oluen tekoon käytetty perunaa, jota on raaka-aineista noin viidennes. Ajatuksena oli kehittää kotimainen korvaaja joissain oluissa käytetyille maissille ja riisille, joita käytetään ohran lisäksi, kun oluesta halutaan kevyempää.

Kotimaisen perunan avulla myös oluen hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä. Perunan hiilijalanjälki on noin 40 g CO2 / 100 g tuotettua perunaa, kun taas riisin hiilijalanjälki on 250-600 g CO2 / 100 g. Lisäksi yhden perunakilon viljely kuluttaa vettä vain noin viidenneksen siitä, mitä yhden riisikilon viljely.

Mummon Perunalager
Suomi; lager; 4,5 %; 3,49 € Sellon Prismassa

Panimo Tornion Panimo

Panimon mukaan
Mummon perunalager on kansainväliseen tyyliin superkuiva, kevyen raikas kullankeltainen lager, jossa tuontiriisi ja -maissi on korvattu kotimaisella perunalla. Tuloksena on merkittävästi ekologisempi olut, tippaakaan mausta tinkimättä. Ja kun perunasta puhutaan, ei ole mummon voittanutta!

Oluttyypin mukaan
Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja joiden käymisaika on melko pitkä. Lagerit ovat yleensä kevyen maltaisia ja miedosti humaloituja.

Lyhyesti: makeahko lager

Tarjoiluehdotus
Kommentit

M: Maistuu oluelle.

J: Olut on kirkasta ja kullankeltaista. Tuoksussa on maltaisuutta, sitruunaa ja aavistus hunajaa. Maku on aluksi maltainen ja kohtuullisen katkera, mutta muuttuu pian makeahkoksi. Jälkimaku toistaa maun aromeja. Perunaa sinällään ei ole tuoksussa eikä maussa.

Perunan oli ilmeisesti tarkoitus tehdä oluesta kevyempää, mutta se tuntuu vain tuovan olueen makeutta, toisin sanoen olut ei maistu kuvauksensa mukaisesti superkuivalle ja on vähän siinä rajoilla, onko makeutta liikaa vai ei. Toisaalta vaikka raaka-aineena on perunaa, Mummon Perunalager ei juurikaan eroa vastaavan vahvuisista lagereista. Arvosanaksi annan 0.

Maku Brewingillä on hieman vastaavat tuotteet Härkönen Papu Ale ja Härkönen Papu NEIPA, joissa osa maltaasta on kokeilumielessä korvattu härkäpavulla. Näistä kolmesta suosikkini on Härkönen Papu NEIPA.