Fiskarsin Panimo Raff By Dregen India Pale Lager

Kutsu / Brukett


Backyard Babiesista, The Hellacoptersista ja Michael Monroen yhtyeestä tunnettu kitaristi Dregen on julkaissut Raff India Pale Lager -oluen yhdessä Fiskarsin Panimon kanssa. Meidät kutsuttiin The Riffissä 10.4.2024 pidettyyn lanseeraustilaisuuteen.

Ensimmäisen oluensa Dregen julkaisi Ruotsissa korona-aikaan, ja Japanissa, Norjassa ja Saksassa tehtyjen oluiden jälkeen katse siirtyi Suomen markkinoille. Dregen kumppaneineen otti itse yhteyttä Fiskarsin panimoon saatuaan siitä vinkin ruotsalaiselta olutvaikuttajalta. Aiemmin muissa maissa oluen nimi on ollut Riff, mutta lainsäädännöllisistä syistä Suomessa oluen nimeksi tuli Raff, muuten se oltaisiin voitu katsoa lisenssituotteeksi.

Raffin reseptiikasta vastasivat Fiskarsn panimon oluentekijät Jenni Danielsson ja Aleksi ”Allu” Montin. Toiveissa oli IPA, mutta koska Fiskarsin panimo ei tee IPAa (pari poikkeusta on toki ollut), oluen tyyliksi valikoitui samankaltainen India pale lager.

Olut on pantu lager-hiivalla ja siinä on käytetty neljää uusiseelantilaista humalaa: Nectaronia, Motuekaa, Taihekea ja Rakauta. Humaloita on lisätty useassa eri vaiheessa, jotta ne pääsisivät paremmin esille. Kehitysprosessi kesti vuoden verran ja sen aikana Raffista tehtiin kaksi erilaista versiota kahdella erilaisella lager-hiivalla. Dregen valitsi niistä kuivemman version, joka päätyi tuotantoon.

Etiketin on suunnitellut Björn Rallare, joka on suunnitellut muidenkin Dregenin oluiden etiketit. Sen teksti "Starköl No.73" viitannee Dregenin syntymävuoteen - hän on siis hyvää vuosikertaa.

Raff tullee jossain vaiheessa kauppoihinkin, mutta tällä hetkellä sitä saa ainakin The Riffistä ja Veitsitehtaalta Fiskarista.

Raff By Dregen
Suomi; India Pale Lager; 5,5 %; 9 € The Riffissä

Panimo Fiskarsin panimo

Panimon mukaan
Pantu kivikovan, säröilevän hard rockin jaloon tahtiin. Huolellisesti tölkitetty ja toimitettu juuri sinulle! Chug a Raff!

Oluttyypin mukaan
India pale lager (IPL) on vahvasti humaloitu lagerolut. Kuten nimestä voi päätellä, se muistuttaa IPA:a, mutta on käytetty pohjahiivalla lagerien tapaan.

Lyhyesti: raikas ja katkera kesäolut

Kommentit

M: Talouden IPA-vastaisen rintaman edustajana suhtauduin myös India pale lageriin hieman epäillen, koska oluiden katkerot eivät ole ystäviäni. Raffin havuisessa ja hedelmäisessä tuoksussa ja alkumaussa olikin ipamaista gyyhiä ja katkeruutta, mutta loppua kohden maku pehmeni lagerin paljastaessa omat piirteensä ja olut kääntyi miellyttävän puolelle.

Olut olikin varsin kulauteltavaa, joten kaikkiaan kokemus oli yllättävänkin miellyttävä. Se maistuisi kesäterassilla ja festareilla ihan sellaisenaan ja sopisi varmasti pizzan tai muiden ruokien kanssa.

J: Olut on sameaa ja oranssiin vivahtavan kullankeltaista. Tuoksussa on greippiä, appelsiininkuorta ja trooppista hedelmäisyyttä. Katkerahko maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on on myös hieman passionhedelmää, ananasta ja persikkaa. Jälkimaku on vahvan greippinen ja hieman havuinen.

Dregenin mukaan Raff on helposti juotava kesäolut ja olen asiasta samaa mieltä. Sitä voi kulautella useammankin tölkin kuumana kesäpäivänä, saunan jälkeen tai vaikka keikkaa kuunnellessa. Raff on oikein hyvä rokkiolut ja saa arvosanaksi +.