Manzone Barbera d'Alba Superiore La Marchesa 2017


Giovanni Manzonen sukutila on perustettu vuonna 1925 ja se omistaa viinitarhoja sekä Castelletton että Gramoleren alueilla. Sen tavoitteena on kasvattaa hyvälaatuisia rypäleitä, ei mahdollisimman paljon rypäleitä, ja tilan vuosituotanto onkin vain noin 50 000 pulloa. 

Viinin rypäleet tulevat Montfortesta Gramoleren tarhoilta ja sitä valmistetaan muutamia tuhansia pulloja vain parhaina vuosina. Viini on kypsynyt isohkoissa tammitynnyreissä noin kahden vuoden ajan eli pidempään kuin mitä laatuluokitus vaatii - sen mukaan Barbera d'Alba Superiore -viinejä olisi kypsytettävä vähintään vuoden verran, josta neljä kuukautta tammitynnyreissä.

Manzone Barbera d'Alba Superiore La Marchesa 2017
Barbera d'Alba Superiore DOC, Italia; Barbera; Viinikellari.comin Manzone-laatikossa (176 €/6 plo)

Tuottaja Giovanni Manzone

Etiketin mukaan vuonna 1925 perustettu viinitila tuottaa viininsä kestävän kehityksen menetelmillä

Rypäleen mukaan
Barbera: kirsikkaa, luumua ja metsämarjoja, vadelmaa, mustikkaa, anista, lakritsaa, karvasmantelia, orvokkia ja ruusua, tammitettuna suklaata, toffeeta, vaniljaa ja savua; vähän tanniineja ja runsaasti hapokkuutta

Ruokana Henri Alenin gnocchivuoka

Lyhyesti: mehevä tammen pyöristämä barberaKommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, mustikkaa ja hapankirsikkaa sekä jonkin verran vaniljaisia mausteita. Maku on hapokas, kohtalaisen täyteläinen ja tuoksun tapaan tumman marjainen. Tammitynnyrikypsytys on pyöristänyt makua ja tuonut siihen hieman tanniineja, mutta ei hallitse liikaa. Kaikkiaan viini on mehukas ja hedelmäinen.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin, mutta ei aivan saumattomasti: sen hapokkuus pelaa hyvin yhteen tomaatin kanssa, mutta ruoan mausteisuus tuo mukaan pari riitasointua. Kokonaisuus on kuitenkin oikein jees. Se voisi sopia myös pastan tai muiden liharuokien kanssa ja toki ihan sellaisenaankin. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on mustaherukkaa, mustikkaa, luumua, hapankirsikkaa ja aavistus tammea. Keskitäyteläinen maku on hapokas, kirsikkainen ja hieman mustikkainen. Tanniineja on kohtalaisesti. Jälkimaku on tumman marjainen ja mausteinen.

Ruoan kanssa viini sopi melko hyvin. Ruoassa oli mausteisuutta aavistuksen liikaa viinille, mutta muuten yhdistelmä toimi. Viini voisi sopia myös pastaruokien, lihapatojen ja ankan seuraksi. Arvosanaksi Manzone Barbera d'Alba Superiore La Marchesa 2017 saa +.