Ravintola Basen viiniklubi // Riedel-lasitasting 12.3.2024

Alustasta poiketen ensimmäinen lasi oli Sauvignon Blanc -lasi, ei Riesling-lasi


Ravintola Basen maaliskuun viiniklubissa oli viinitastingin sijaan Riedel-lasitasting. Edellinen Basessa ollut lasitasting pidettiin ammoisina aikoina ennen blogiin raportointia ja myönnetään, että se tuli kalliiksi... 

Tällä kertaa Jukka Orasjärvi esitteli meille vanhan kunnon Veritas-sarjan laseja. Nyt kotopuolen varustelu oli onneksi kunnossa, sillä sarja on ollut peruslasistoamme lanseeraamisestaan saakka. Toisin sanoen laseissa ei ollut mitään uutta, mutta on aina mielenkiintoista seurata muita ihmisiä, kun he saavat ahaa-elämyksiä. Veritas-kattausta täydensi vielä Vinum-sarjan konjakkilasi.

Riedel on itävaltalainen vuonna 1758 perustettu lasinvalmistaja, ja nykyään sen portfolioon kuuluvat myös saksalaisen Spiegelaun lasit. Vuonna 1958 Riedel lanseerasi rypälelajikekohtaiset lasit, mikä oli mullistava ajatus. Lasi on kuitenkin työkalu, jonka tarkoituksena on saada viini maistumaan niin hyvältä kuin mahdollista, ja Riedelin tavoitteena on korostaa lasin avulla kunkin lajikkeen/viinin parhaita ja ominaisia puolia. 

Veritas-sarja on lanseerattu kymmenen vuotta sitten vuonna 2014. Sitä suunnitellessa pyrittiin saamaan aikaan mahdollisimman kevyitä konepuhallettuja laseja. Erikoista Veritasissa on jaottelu uuden ja vanhan maailman välillä: sekä Pinot Noir- että Syrah-laseista on sekä Old World- että New World -versiot. Muuten eri lasien määrä on kohtalaisen hillitty: sarjaan kuuluu 13 erilaista lasia, mm. se kuuluisa samppanjalasi, joka ei ole enää kapea huilumallinen tai laakea, vaan ennemminkin pullea kuten muutkin viinilasit. 

Suomessa Riedelin laseja myy niiden maahantuoja Decanter.

Maistelulautasella taateli, homejuustoa, savulohta, chorizoa ja tummaa suklaata


Lasit

Sauvignon Blanc

Suunniteltu v. 2017
Tilavuus 44 cl, korkeus 23,5 cm
Sopii keveille ja hapokkaille valkoviineille, mm. Sauvignon Blancille, Gewürztraminerille ja Loiren viineille sekä makeille viineille kuten Tokajit, eri Ausleset, Eiswein, Sauternes ja myös Lambrusco

Oaked Chardonnay

Suunniteltu v. 2014
Tilavuus 65,5 cl, korkeus 21,7 cm
Sopii mm. tammitetulle chardonnaylle ja Burgundin valkoviineille 

Cabernet/Merlot

Suunniteltu v. 2014
Tilavuus 70,9 cl, korkeus 23,5 cm
Sopii tuhdeille punaviineille, mm. Bordeaux'n alueen punaviineille, Brunello di Montalcinolle, Cabernet Francille, Cabernet Sauvignonille, Carménèrelle ja Petit Verdot'lle

Old World Pinot Noir

Suunniteltu v. 2014
Tilavuus 73,8 cl, korkeus 23,5 cm
Sopii keveille ja hapokkaille punaviineille, mm. Burgundin alueen punaviineille, Beaujolais Cru -punaviineille, Gamaylle ja vanhan maailman pinot noireille

Lisäksi kattauksessa oli mukana jokeri eli ylöspäin levenevä perusviinilasi ja standardin mukainen pieni tasting-lasi.



Viinit ja kommentit

Chateau Carsin Sauvignon Gris 2021
Bordeaux, Ranska

Sauvignon Gris on Sauvignon Blancin mutaatio, väriltään vaaleanpunainen rypäle. Sitä käytetään usein sekoiteviineissä tai siitä tehdään makeita valkoviinejä rypäleen korkean sokeripitoisuuden takia. Sauvignon Grisistä saadaan runsaita viinejä, joissa on trooppista hedelmää, mangoa, melonia sekä sitrusta ja sauvignoneille tyypillistä yrttisyyttä. 

SAUVIGNON BLANC: viinin tuoksussa ja maussa oli raikasta hedelmää, hunajamelonia, herukkaa, omenaa ja sitrusta sekä mukavaa hapokkuutta.

CHARDONNAY: isossa lasissa viinin tuoksu katosi melko pitkälti kokonaan ja tuntui hentona, samoin hedelmäisyys. Viini oli kuitenkin kohtalaisen hapokas ja tuntui, että se muuttui sauvignon blanciksi.

JOKERI: viini ei antanut oikeastaan mitään: se oli lattea ja hapoton, vain pieni herukkaisuus yritti pinnistellä esiin.

OMA LASI: viini ei antanut oikeastaan mitään, hedelmäisyys tuntui ehkä aavistuksen verran paremmin kuin jokerilasista.

(Jos makuparit kiinnostavat, niin maistelulautaselta paras kaveri viinille oli lohi.)

Finca El Camino Chardonnay 2021
Bodega de la Rosa, Mendoza, Argentiina

CHARDONNAY: viinin tuoksussa ja maussa oli runsaasti hedelmää, varsinkin omenaa, sekä petrolia ja mausteita, myös hapokkuus tuntui hyvin.

JOKERI: viini oli lähinnä mineraalinen ja paahteinen, vähän kuin olisi kakkosnelosta pureskellut. Tammikypsytys tuntui siis ikävällä tavalla.

OMA LASI: viini oli hapokkaanpuoleinen ja karkkinen, mutta ei erityisen kiinnostava.

(Homejuusto toimi parhaiten viinin kanssa.)

Noble Vines 667 Pinot Noir 2021
Monterey, Kalifornia, USA

PINOT NOIR: viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, varsinkin makeahkoa vadelmaa, ja nahkaa. Maku oli kevyehkö ja hapokas sekä tuoksun tapaan marjainen.

CHARDONNAY: viini oli hapokas, siinä kaikki. 

JOKERI: lasi oli melko hämmentävä, sillä viini muuttui samaan aikaan sekä sekamehuksi että toffeeksi. Hapokkuus tuntui, marjaisuus katosi muuten. 

OMA: viini oli melkoisen mitätön, lähinnä hapokas eikä tuoksunut oikein miltään. 

(Taatelin kanssa.)

Chateau Carsin Cuvée Noire 2018
Bordeaux, Ranska; 40 % Merlot, 30 % Cabernet Franc, 12 % Carmenere, 8 % Cabernet Sauvignon, 5 % Malbec, 5 % Petit Verdot

CABERNET/MERLOT: viinin tuoksussa oli tummia marjoja, nahkaa ja yrttisiä mausteita, samoin maussa. Tanniinit olivat napakat, mutta miellyttävät.

JOKERI: viinistä sai lähinnä irti hentoa mehuisaa marjaisuutta ja kitkerää hapokkuutta. 

OMA: viini oli pliisu, mutta tanniininen.

(Chorizo.)

Konjakki

Meukow VSOP Superior

PINOT NOIR: Pinot Noir -lasi sai toimia isopesäisenä aromilasina. Kuten arvata saattaa, konjakki maistui aivan kamalalle ja sen alkoholi poltteli ikävästi.

COGNAC: konjakki oli pehmeää ja kuivahedelmäistä, jopa makeaa. 



Summa summarum

Lasilla on merkitystä. Ihan jokaiselle rypälelajikkeelle ei tarvitse hifistellä omaa lasiaan, koska silloin loppuvat sekä säilytystilat että rahat kesken eli muutamalla omaan viinimakuun sopivalla täsmävalinnalla pärjää jo pitkälle. Toki laseilla voi myös kikkailla: jos esimerkiksi hapokkaat viinit miellyttävät, kannattaa valita lasi, jossa viinin hapokkuus korostuu tai päinvastoin, jos hapokkuus ei miellytä.

Itse huomaamme vaikutuksen selvimmin tammitettujen chardonnay-viinien kanssa: peruslasista ne maistuvat pahimmillaan kakkosneloselle ja puiselle, kun taas isopesäinen ja pyöreä Oaked Chardonnay -lasi korostaa viinien hedelmäisyyttä ja häivyttää tammikypsytyksen aromit sopivasti taustalle, jolloin viinistä voi oikeastaan nauttia ihan hyvin. -- Chardonnay-laseista puheenollen: vaikka Pinot Noir- ja Chardonnay-lasien muoto on samankaltainen pyöreä, ne eivät kuitenkaan toimi ristiin. Testattu on muutamaan kertaan!

Omassa tehokäytössämme ovat Riesling-lasit, koska juomme paljon rieslingiä ja Syrah-lasit, jotka toimivat melko yleispätevinä punaviinilaseina. Seuraavaksi käytetyimmät taitavat olla Sauvignon Blanc- ja Pinot Noir -lasit.