Château Lamarsalle 2019

Viinilehti valitsi viime marraskuussa Muru Winesin maahantuoman ranskalaisen Chateau Lamarsalle 2019:n vuoden 2023 parhaaksi punaviiniksi. 

Viiniä tuottaa Montagnessa sijaitseva viinitalo Vignobles Despagne-Rapin. Despagnen suku on tehnyt viiniä jo 11 sukupolven ajan. Vuonna 1972 viinitalon omistukseen siirtyi perinnön kautta Louis Rapinin omistamia viinitiloja, mukaan lukien Domaine de Maison Blanche, jossa Château Lamarsallea tuotetaan. Viinitaloa johtaa nykyisin aviopari Françoise Rapin ja Gérard Despagne, ja talon tuotanto on nykyisin biodynaamista.

Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet yli 50 vuotta vanhoissa köynnöksissä. Se on käynyt ensin luonnonhiivoilla puisissa sammioissa ja sen jälkeen malolaktisen käymisen terästankeissa. Viini on kypsynyt puisissa sammioissa ja tammitynnyreissä.

Château Lamarsalle 2019
AC Montagne Saint-Émilion, Ranska; 60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, mahdollisesti myös Cabernet Franc; 29,90 €

Tuottaja Despagne-Rapin

Etiketin mukaan kannattaa antaa ilmaantua ennen nauttimista

Rypäleiden mukaan
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Cabernet Franc: pippuria, tupakkaa, vadelmaa, viinimarjaa, orvokkia, lyijykynää, kepeät tanniinit; viileillä alueilla myös yrttejä, nokkosta, paprikaa

Ruokana karjalanpaisti

Lyhyesti: rustiikkinen ja tumman marjainen ruokaviini

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksu on robusti ja maanläheinen, aluksi ehkä liiankin maanläheinen tai tallintaustainen. Ilmaantumisen myötä pieni maakellarisuus kuitenkin hälvenee, vaikka ei katoakaan kokonaan eli viini kannattaa korkata hyvissä ajoin, jopa muutamia tunteja ennen nauttimista. Korkkivikaa siinä ei kuitenkaan ole. Kun viiniin ehtii tutustua tarkemmin, sen tuoksussa on myös nahkaa, tummia marjoja, luumua ja kirsikkaa sekä mausteita, paahteisuutta ja seetriä. Maku on tuoksun tapaan marjainen ja paahteinen, tanniinit ovat pirteät ja hapokkuuttakin on jonkin verran.

Karjalanpaistin kanssa viini sopii hyvin ja se voisi sopia myös muiden pataruokien ja kovien juustojen kanssa. Maistuu se sellaisenaankin, kunhan on ensin saanut ilmaantua. Arvosanaksi Château Lamarsalle 2019 saa +.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on heti avaamisen jälkeen tummaa marjaa, karhunvatukkaa, maanläheisyyttä ja hieman kirsikkaa. Keskitäyteläisessä, aavistuksen makeassa maussa on tuoksun aromien lisäksi viikunaa ja hieman paahteisuutta. Hapokkuutta on kohtuullisesti ja tanniinit ovat pehmeitä. Ilmaantumisen myötä tuoksuun ja makuun hiipii luumua, karpaloa sekä hapankirsikkaa ja hapokkuus voimistuu. Jälkimaussa on tummaa marjaa ja mausteisuutta.

Karjalanpaistin kanssa viini kävi hyvin. Se voisi sopia myös kovien juustojen, riistan ja muiden pataruokien seuraksi. Tarpeeksi ilmaannuttuaan viini maistuu myös sellaisenaan. Arvosanaksi Château Lamarsalle 2019 saa ++.